Letní kuchyně podle Dany Morávkové: Její nejoblíbenější saláty

Dana Morávková • Foto: Michal Protivanský, abl
17. července 2009 | 12:09

Mezi nejoblíbenější jídla herečky Dany Morávkové patří saláty. My vám dnes přinášíme několik jejích oblíbených receptů, o které se s námi podělila.

"Nikdy jsem nebyla knedlíkový typ. Mám výhodu, že mi vlastně chutná a vyhovuje to, co je zdravé. Dávám přednost čerstvým salátům ze sezónní zeleniny. Jsou dobré a k létu patří. Navíc je můžeme do nekonečna obměňovat. Nemusím v nich mít žádné maso, stačí jen zeleninové. Mým favoritem je italská klasika - salát s mozzarelou a rajčaty. Ten známe určitě všechny. A pokaždé si pochutnám také na César salátu s kuřecím masem a lahodným dresinkem."

Nejoblíbenější saláty Dany Morávkové

S FETOU

Doba přípravy: 15 minut

S fetou
S fetou
Autor: Z knih Recepty ze života 17, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 4 porce):

250 g sýru feta
150 g oliv
2 rajčata
2 barevné papriky
hlávku římského salátu
2 lžičky olivového oleje
mletý černý pepř
sůl
petrželovou nať
jogurtový dresink

Postup:

1. Sýr nakrájejte na kostky a přidejte omytý a na malé kousky natrhaný salát, nakrájené papriky, na měsíčky pokrájená rajčata a kolečka oliv.

2. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, špetkou soli a pepřem.

3. Nakonec na salát nalijte dresink a dozdovte ho nasekanou petrželovou natí.

VITAMINOVÝ

Doba přípravy: 15 minut

Vitaminový
Vitaminový
Autor: Z knih Recepty ze života 17, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 6 porcí):

150 g červeného zelí
150 g bílého zelí
400 g sterilované červené řepy
1 kapii
1 zelenou papriku
2 rajčata
1 okurku
1 cibuli

na dresink:

150 g nízkotučného jogurtu
1 lžíci hořčice
mořskou sůl
mletý černý pepř

Postup:

1. Nakrájejte na proužky kapii, zelí a zelenou papriku, rajčata rozkrájejte na měsíčky a okurku a cobuli nastrouhejte.

2. Vymíchejte dresink z jogurtu, hořčice, pepře a soli.

3. Nakrájenou čerstvou zeleninu a scezenou červenou řepu smíchejte s dresinkem a dejte asi na hodinu do chladničky.

4. Salát můžete podávat jako předkrm s tmavým pečivem nebo jako přílohu k masovým pokrmům spolu s bramborami nebo rýží.

Á LA SICÍLIE

Doba přípravy: 40 minut

Á la Sicílie
Á la Sicílie
Autor: Z knih Recepty ze života 17, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 3 porce):

1 hlávkový salát
hrst černých oliv
200 g kuřecího masa
3 lžíce olivového oleje
sůl

na marinádu:

3 lžíce olivového oleje
3 lžíce pomerančové šťávy
3 lžíce citronové šťávy
mletý černý pepř
sůl

Postup:

1. Salát rozeberte na jednotlivé listy, omyjte je, osušte a poté do hlubší misky natrhejte na menší kousky.

2. Na marinádu smíchejte olej, pomerančovou a citronovou šťávu, sůl a pepř. Nalijte ji na salát, zlehka promíchejte a dejte na chvíli do chladničky.

3. Kučecí maso umyjte, osušte, nakrájejte na plátky, osolte a prudce opečte na rozpáleném oleji dozlatova.

4. Na vychlazený salát poklaďte opečené kuřecí maso, posypejte olivami a můžete podávat.

Příští týden čtěte: Celý příští týden se v naší letní rubrice 'Hvězdné léto' můžete těšit na zpěvačku Petru Černockou, která se s vámi podělí o své módní i kosmetické tipy i oblíbené recepty, prozradí vám, kam ráda jezdí na dovolenou a nebude samozřejmě chybět ani poutavý rozhovor s ní.

Autor: připravily: mif; duš; lena
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile