Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skrytý význam královských outfitů: Tahle fakta vás nadchnou!

  • 15. července 2019 | 06:00

    Královská rodina nás asi nikdy nepřestane bavit. Tentokrát jsme se zaměřily na jejich outfity, a ty jsou opravdu neobyčejné, protože v sobě mají skrytý význam. 

    Královna, Kate Middleton, Meghan Markle, ale i Sarah Ferguson rády vyjadřují svým oblečením něco víc, než je na první pohled zřejmé. Podívejte se na skryté zprávy v některých královských modelech.

  • Svatební šaty královny Alžběty

    Královna Alžběta se vdávala v roce 1947 a její šaty byly navrženy tak, aby byly symbolem národa. Po ukončení druhé světové války bylo třeba vyslat zprávu o národní obnově a naději do budoucna. Šaty byly inspirovány malbou Alegorie jara od Botticelliho, znázorňovaly to zejména výšivky jarních květin.

    5258831:gallery:true:true

     

  • Modř Wallis Simpson

    Wallis Simpson nevydržela ani s jedním ze svých manželů, až přišel král Eduard VIII. Stal se jejím třetím a posledním manželem a v roce 1937 kvůli ní abdikoval. Když se brali, měla na sobě šaty z hedvábí, které měly modrou barvu. Nebyla to obyčejná modř, nazvali ji modř Wallis. Šaty byly totiž barvené tak, aby odpovídaly barvě jejích očí.

    5258832:gallery:true:true

  • Iniciály na svatebních šatech

    Důležitost skrývaly i svatební šaty Sarah Ferguson v roce 1986. Šaty byly lemované včelami a bodláky, aby naznačily Andrewovo postavení důstojníka v královském námořnictvu. To ale není vše. Na živůtku měla Sarah vyšitá dvě S jako začáteční písmena svého jména. Bohužel manželství nevydrželo a pár se po deseti letech rozvedl.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Čelenka z květin

    Ještě jednou tu máme Sarah Ferguson. Když ji otec vedl k oltáři, měla na hlavě nádhernou čelenku z květin. Když obřad skončil, Sarah čelenku odhodila a na hlavě jí zůstala jen korunka se závojem. Odhození květin po obřadu symbolizuje oficiální vstup do královské rodiny.

    5258833:gallery:true:true

  • Diadém po babičce

    Spencerova rodina, ze které Diana pocházela, měla také své tradice. O tom svědčí skutečnost, že když se Diana vdávala, na hlavě měla diadém, který původně dostala její babička v roce 1919. Korunku si na svatbu vzaly i její dvě sestry a švagrová.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Malé černé

    Diana vypadala v malých černých šatech naprosto úchvatně. Tyto si vzala jako projev smutku v den, kdy její manžel Charles přiznal nevěru v televizním rozhovoru. 

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Choker, nebo čelenka?

    Co udělat s nádhernou ozdobou na krk zvanou choker, kterou Dianě zapůjčila královna? Vzít si ji jako čelenku! Diana ukázala svůj smysl pro styl i vlastní názor, a možná tak chtěla trochu popudit královnu.

    5258822:gallery:true:true

  • Bílé rukavičky

    Bílé rukavice jsou součástí jejích outfitů už 70 let a vedle toho, že udávají královnin styl, mají i další funkci. Královna si musí potřást rukou s velkým množstvím lidí, takže rukavice se perfektně postarají o ochranu jejích rukou před bakteriemi.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Chytré zakrývání

    Jako žena, kterou neustále sledovali fotografové, se Diana naučila malý trik. Pokaždé, když vystupovala z auta nebo se ohýbala v šatech, zakryla si psaníčkem výstřih. Díky tomu nikdy neukázala víc, než chtěla a než bylo vhodné.

    5258810:gallery:true:true 

  • Poporodní šaty

    Když Kate vyšla po prvním porodu z nemocnice s malým princem Georgem v náručí, vzdávala tak hold své tchyni, princezně Dianě. Diana totiž po porodu vyšla v podobných šatech s puntíky. 

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Šaty s orly

    Není nic neobvyklého, že při návštěvě zahraničí členky královské rodiny vzdají hold hostitelské zemi tím, že si vezmou šaty od místního návrháře nebo šaty s motivy místních květin či zvířat. Při návštěvě Německa si Kate oblékla šaty od místního návrháře s motivem orlů. Což jsou národní ptáci Německa.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Květinové šaty v bílé zahradě

    V roce 2017 se konalo připomenutí 20. výročí smrti princezny Diany. Kate si na její počest zvolila zelené šaty s mákem, který je ve Velké Británii symbolem vzpomínky. Šaty od značky Prada si vzala do bílé zahrady v Kensingtonském paláci.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Druhé poporodní šaty

    Další počest princezně Dianě se konala po narození prince Louise. Červené šaty s bílým límečkem měla na sobě i princezna Diana, když se narodil princ Harry.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Požehnání

    Královna miluje výrazné barvy. Na svatbu prince Harryho si oblékla limetkový kostýmek s květovanými šaty a s fialovou ozdobou na klobouku, a právě ta měla symbolizovat souhlas s manželstvím. Zelená je barva růstu, znovuzrození, respektu a budoucnosti.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Proti šikaně

    Princezna Beatrice si na výstavu květin v Chelsea v roce 2018 oblékla květované šaty a k nim si vzala malou kabelku, která nese nápis "Be cool Be nice" – neboli "Být v pohodě, být milý". Jedná se o slogan, který je využíván v kampani proti šikaně. 

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Šaty jako královna

    Eugenie moc dobře ví, jak na sebe strhnout pozornost díky volbě oblečení. Nedávno si oblékla květované šaty z hedvábí, kterými vzdala poctu babičce, královně Alžbětě. Návrhář se totiž inspiroval královninou róbou z roku 1950 – vysoký límeček, knoflíky a výrazné lemování.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Korunka princezny Marie Dánské

    Diadém princezny Marie Dánské je obzvlášť speciální. Je posázen rubíny a diamanty a jeho stáří se odhaduje na dvě století. Drahokamy, které na něm jsou, nejprve nosila žena, která měla blízko k Napoleonovi. Šperky pak putovaly napříč zeměmi díky královským svatbám a nakonec skončily v Dánsku. Tento diadém má dlouhou tradici a spojuje evropské královské rodiny.

    5258809:gallery:true:true

  • Šaty malé Charlotte

    Malá princezna Charlotte stále nosí roztomilé šatičky v pastelových barvách. Většina malých princezen takové šaty nosila, přestože dovolené mají i kalhoty. Takovéto šaty představují klasický a nadčasový pohled na královskou rodinu, která si zakládá na tradicích.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Závoj Commonwealthu

    Svatební šaty Meghan Markle byly naprosto jednoduché, nejvíce je zkrášloval dlouhý vyšívaný závoj, který měl svůj význam. Vyšity na něm byly květiny, které představovaly všechny členské země Commonwealthu.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Svatební kytice

    I kytice měla na svatbě Meghan a Harryho svůj skrytý význam. Harry si prý vybral několik květin z vlastní zahrady v Kensingtonském paláci. Nejpozoruhodnější byly pomněnky, oblíbené květiny princezny Diany. Jak úžasné gesto!

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Obnošené kousky

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti. Když máte staršího sourozence, musíte po něm nosit obnošené oblečení. Stejné je to i v královské rodině. Důkazem je tmavě modrý kardigan, který má na sobě princezna Charlotte. Nosil ho i princ George. Měl ho například na oficiálním portrétu ke královniným 90. narozeninám.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Šaty plné flóry

    Stejně jako svatební šaty její maminky před několika lety, tak i šaty Eugenie skrývaly něco zvláštního, a to v látce. Na šatech byly vyobrazeny důležité symboly. Za Skotsko to byl bodlák, kvůli slabosti Skotů k Balmoralu, symbolem Irska je trojlístek za rodinu Sarah Ferguson a yorská růže a břečťan vyobrazovaly domov novomanželů. 

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Výstřih na zádech

    Když jde o svatební šaty Eugenie, velký výstřih na zádech měl také svůj význam. Když se pozorně zadíváte, zpozorujete dlouhou a úzkou jizvu, která se táhne po celé délce jejích zad. Jizva je její součástí od doby, kdy šla na operaci kvůli skolióze. Eugenie si vysloveně přála šaty, které jizvu ukážou.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Úbor na křtiny

    Křest Adrienne, dcery švédské princezny Madeleine a Chrise O’Neilla, se nesl ve velkém stylu. Nynější a desátý král Švédska nosil stejné šaty jako každé dítě z královské rodiny od roku 1906. A jaké je to velké tajemství? Na podšívce šatů jsou vyšita jména všech dětí z královské rodiny, které je nosily.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Recyklace šatů

    Všichni nosíme oblečení vícekrát, rozhodně si ho nevezmeme jen jednou na sebe. Dělají to i v královské rodině, přestože to tak někdy nevypadá. Během královské cesty na Nový Zéland se Meghan objevila v asymetrických tmavě modrých šatech, které mají pro pár význam. Měla je i na první veřejné schůzce s princem Harrym.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Dianiny šperky

    Během první královské cesty Meghan a Harryho měla na sobě Meghan akvamarínový prsten po Dianě. Prsten byl součástí dalších šperků, které Diana nosila velmi často. Meghan měla prsten už na svatbě a od té doby na sobě měla i další šperky z Dianiny kolekce.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Královniny kožené kalhoty

    Ano, je to tak, španělská královna Letizia nosí kožené kalhoty, a to i na veřejnosti. Nikdy se nebála s módou experimentovat a být trochu napřed. Ačkoliv nevíme, jakou zprávu tím nám ostatním vysílá, každá žena, která nosí kožené kalhoty jako ona, si zaslouží korunu.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Diamantový náhrdelník

    Proslov Meghan na Novém Zélandu ke 125. výročí volebního práva žen v sobě nesl i poctu samotné zemi. Na sobě měla spirálovitý diamantový přívěsek, který vytvořila Novozélanďanka Jessica McCormack. Tento kousek je založen na tradiční umělecké formě ta moko, což je forma tetování, kterou vytvářejí domorodé kmeny na Novém Zélandu.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Vintage kabelka

    Když se Sarah Ferguson objevila na svatbě své dcery princezny Eugenie, držela v ruce psaníčko po své mamince Susan Barrantes. Psaníčko Manolo Blahnika měla i její maminka na její svatbě s Andrewem v roce 1986.

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

  • Náramek Sarah Ferguson

    Sarah Ferguson si vzala na svatbu své dcery Eugenie speciální náramek. Poctila tak obě své dcery: Eugenii i Beatrice. Na náramku totiž měla jejich jména vyskládaná z diamantů.  

    Královská rodina
    Autor: profimedia.cz

Autor: Markéta Luštincová
Diskuse ke článku
.