Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jaký opravdu byl Freddie Mercury? Tohle jste o něm nejspíš nevěděli!

  • 24. listopadu 2021 | 06:00

    Přesně před 30 lety zemřel Freddie Mercury. Měl zajímavý život a jeho hudba oslovila lidi na celé planetě. Přestože nemoc ukončila jeho život v relativně mladém věku, stihnul toho víc než mnozí jiní smrtelníci. 

    Jeho melodie žijí dál, a to je přesně to, po čem toužil. Chtěl se stát legendou a vyšlo mu to. Lidé si ho zamilovali, přestože to nebyl ukázkový krasavec a byl homosexuál, což v době, kdy žil, bylo spíše stigmatem. Jaký byl doopravdy a co jste o něm možná nevěděli?

  • Párty s Dianou


    Autor: Oficiální zdroj/Queen

    Freddie Mercury se narodil 5. září 1946 ve Stone Townu, nejstarší části metropole Zanzibar pod jménem Farrokh Bulsara. 

    S rodinou se o několik let později přestěhoval do Velké Británie, kde byl často považován za Pákistánce, což ho časem vedlo k tomu, že si změnil jméno na Freddie Mercury. Stalo se tak na počátku sedmdesátých let, kdy se dali Queen dohromady.

    Video se připravuje ...
    Sami říkají, že si zakládají především na autentickém pojetí písní Queen. A že právě to z Queenie dělá jejich nejúspěšnější tribute kapelu v Česku... • VIDEO • VIDEO: Blesk, Aleš Brunclík, Ivan D. Hladík

  • Změna jména


    Z filmu Bohemian Rhapsody
    Autor: CinemArt

    Brian May a Roger Taylor působili v kapele Smile společně s hlavním zpěvákem Timem Staffellem, se kterým se Freddie kamarádil. Znali se z Ealing Art College, kde oba studovali. Briana a Rogera tedy nepoznal až po rozpadu Smile, jak předkládá snímek Bohemian Rhapsody, ale už se s nimi dávno znal.

  • Ikonický předkus


    Z filmu Bohemian Rhapsody
    Autor: CinemArt

    Freddie měl v životě dvě velké lásky: Mary Austinovou a Jima Huttona. Poznal se s nimi ale úplně jinak než zobrazuje Bohemian Rhapsody. Freddie nepoznal Mary na koncertě Smile a už vůbec ne v den, kdy se připojil ke kapele. 

    Ve skutečnosti je seznámil Brian May, který s ní prožil románek. Oba pak chodili Austinovou šmírovat do second handu Biba v obchodním domě Kensington Market.

    Jim zůstal s Freddiem až do konce života

    U Jima Huttona dokonce scénáristé změnili i jeho povolání. V reálu se totiž živil jako kadeřník v hotelu Savoy. Seznámili se v roce 1984 v nočním klubu a Freddie ho chtěl pozvat na drink. 

  • Životní láska


    Z filmu Bohemian Rhapsody
    Autor: CinemArt

    Říká se, že jestli Freddie něco miloval víc než lidi, byly to kočky. Měl jich hned několik, a dokonce jim věnoval svoje první sólové album Mr. Bad Guy z roku 1985. Bylo na něm napsáno: „Mé kočce Jerrymu – také Oscarovi a Tiffany a všem milovníkům koček napříč světem – kašlat na všechny ostatní“.

  • Věnování kočkám


    Z filmu Bohemian Rhapsody
    Autor: CinemArt

    Obchodní značkou Freddieho Mercuryho byl „bottomless mic“ neboli mikrofon jen s půlkou stojanu. Došlo k tomu omylem – během jeho prvního koncertu s kapelou Queen Freddie nechtěně ulomil mikrofon v půlce stojanu. Místo aby ho vyměnil za nový, pokračoval ve vystoupení a udělal z toho přednost. Od té doby už vystupoval jen s takovým mikrofonem.

  • Mikrofon bez stojanu


    Freddie Mercury z The Queen
    Autor: Profimedia

    Známý hit Crazy Little Thing Called Love napsal Freddie Mercury ve vaně. Zrovna se koupal v hotelové koupelně, když dostal inspiraci, a aby ji neztratil, nechal si dokonce donést klávesy přímo do vany, aby mohl skládat.

  • Skládání ve vaně


    Freddie Mercury z The Queen
    Autor: Profimedia

    V roce 1987 natočil Freddie Mercury ve spolupráci se španělskou operní pěvkyní Montserrat Caballé své druhé sólové album Barcelona se stejnojmenným hitem. Ten se stal úvodní písní na olympijských hrách v roce 1992, čehož se Freddie už bohužel nedožil. Dodnes je to nejznámější olympijská píseň všech dob.

  • Barcelona


    Autor: profimedia.cz

    Freddie Mercury nikdy nepředstíral skromnost. Věděl o sobě, že je jedinečný a neměl důvod si nevěřit. Když se ho během rozhovoru zeptali, proč jsou podle jeho názoru Queen tak populární, odpověděl: „Důvod, proč jsme tak úspěšní, drahoušku, je samozřejmě moje nebetyčné charizma!“

  • Žádná falešná skromnost


    Autor: archiv Jana Adama a Blesku

    I když se o tom spekulovalo dlouhá léta, Freddie Mercury veřejně přiznal, že má AIDS, až 23. listopadu 1991. Následující den zemřel. Jeho životní láska a dědička velké části jeho majetku Mary Austin uvedla, že s ohledem na Freddieho přání nikdy neprozradí, kde pohřbila jeho popel.

Autor: Marta Pušová
Diskuse ke článku
.