Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Děti Kate a Williama: Které z nich má šanci na trůn? Holky už se přeskakovat nesmějí!

28. dubna 2018 | 06:00

Celá Anglie slaví nově narozeného prince Louise. Stejně jako princ George a princezna Charlotte má nárok na trůn. Je ale až pátý v pořadí. Před ním jsou ještě jeho dědeček Charles, otec William a oba starší sourozenci. Ještě před několika lety by přitom jeho starší sestra měla smůlu. 

Po nejdéle vládnoucí královně Alžbětě II. je první v nástupnictví její prvorozený syn Charles. Po něm následuje princ William a hned pak jeho děti. V okamžiku narození třetího královského dítěte, tedy syna Louise, přepsala malá Charlotte dějiny. Stala se totiž první ženou v královské rodině, která si i po narození dalšího syna uchovala přednostní nárok na trůn.

Až do roku 2013 platilo pravidlo, že mužští potomci mají na vládnutí přednostní právo. To se však změnilo a nyní jsou dívky narozené v přímé linii na stejné úrovni jako chlapci. Malá Charlotte tak zůstává v nároku na trůn před svým mladším bratrem. 

PODÍVEJTE SE! Královští sourozenci se přijeli do porodnice podívat na miminko:

Video se připravuje ...
Královští sourozenci se přijeli podívat na miminko • VIDEO: Twitter

Williamův bratr princ Harry je tak nyní, pokud jde o následnictví ve vedení monarchie, až šestý v pořadí. Dalo by se říct, že to ho ale nijak netíží. Naopak si tak může dovolit porušovat více královských pravidel. Jedním z příkladů porušení je například to, že si 19. května vezme svou snoubenku Meghan Markle, která už byla jednou vdaná. Za normálních okolností by královna Alžběta se sňatkem nesouhlasila. 

Sedmý v pořadí je princ Andrew, druhý syn královny Alžběty II. Také pro něj nastala s narozením prince Louise malá změna. Andrew nemusí žádat svou matku o povolení znovu se oženit, pokud bude chtít. To musí dostat pouze prvních šest následníků trůnu.

 

 

 




 



Autor: Aneta Valešová