Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Harry a Meghan se budou brát v květnu! Přinese jim to smůlu?

Video se připravuje ...
Budoucí nevěsta prince Harryho: "Nenechala jsem ho domluvit!"
VIDEO: @TheBritishMonarchy
15. prosince 2017 | 06:00

Svatba v máji, do roka máry. Tak se to aspoň říká. Kdo je pověrčivý, do chomoutu se v květnu nežene. Harry zřejmě na žádné pověry nevěří a je mu srdečně fuk, kdy si svou vyvolenou Meghan vezme. Dělá dobře, nebo by měl vybrat raději jiné datum? Víme, proč se kolem květnových sňatků točí tolik pověr. 

Před několika hodinami vydal Kensingtonský palác zprávu, že sňatek Jeho královské Výsosti prince Harryho a paní Meghan Markle se uskuteční v kapli svatého Jiří ve Windsoru v květnu 2018! Přesné datum pak bylo stanoveno na sobotu 19. května 2018.

I když patří květen k nejkrásnějším měsícům v roce a opěvuje ho nejeden básník, svatbám podle mnoha lidí nesvědčí. Tahle pověra vychází z historické skutečnosti. Proč byli naši předkové tak zděšeni tím, když se chtěl někdo vdávat nebo ženit v květnu?

Svatba v máji, do roka máry

Pověra vznikla v 18. nebo 19. století, a měla logické důvody. Tenkrát se dva lidé obvykle poprvé pomilovali až o svatební noci a někdy poté žena otěhotněla. Co to znamenalo? Že dítě porodí v únoru, kdy je zima, málo jídla a hrozí, že potratí nebo své dítě neuživí, případně že kvůli vyčerpání porod nepřežije. Vedle toho by ji čerstvě těhotnou čekala těžká letní práce na polích a to by jí taky nemuselo svědčit. 

Podívejte se do fotogalerie, jak to královským snoubencům sluší:

Podle jiných zdrojů byl květen určen pouze pro náboženské obřady, které ctily mrtvé. Mít tedy v máji svatbu bylo, jako byste vystavili svému nastávajícímu vstupenku na hřbitov. Ale nejsou všichni tak pověrčiví, Číňané naopak květen jako svatební měsíc vítají, protože je to měsíc bohyně Maji, což je bohyně plodnosti.

Královna Viktorie květnovou svatbu zakázala

Májová svatební pověra je rozšířená po celém světě, a dokonce i ve Velké Británii. Ještě britská královna Viktorie květnovým sňatkům nepřála a tvrdila, že v květnu se mohou ženit a vdávat jen bohové. Proto taky svým dětem sňatky v tomto měsíci zakázala, a to dost důrazně. Současná britská panovnice je pravděpodobně modernější a nedá na žádné pověry.

Květnová svatba je evidentně nyní všem v královském paláci jedno. A popravdě, ani my si nemyslíme, že by na tom záleželo. Pověra založená na historických skutečnostech už dnes neplatí, takže věříme, že Harrymu a Meghan žádné nebezpečí nehrozí.

Nejsou totiž jediní, kdo se vezmou v máji. V květnu se vdávala i Angelina Jolie za Billyho Boba Thorntona (oba jsou stále naživu, i když ne spolu), v květnu se ženil i Elvis Presley a taky Kirk Douglas s Ann Buydens (jsou stále spolu a naživu). Také  španělský král Felipe si vzal svou lásku Letizii v máji – a jsou šťastní už třináct let a mají dvě děti. Ovšem bratr Harryho princ William možná na pověry dá – svatbu s Kate měl 29. dubna!

Je Meghan těhotná? A jak bude nejspíš vvypadat svatba? Dočtete se ZDE >>>

Autor: aši