Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kauza Weinstein: Proč postavení zneužívají muži, kteří by si jinak nevrzli?

11. října 2017 | 14:00

Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow a další slavné herečky oznámily, že je obtěžoval mocný filmový producent Harvey Weinstein. Kdysi, v začátcích jejich kariéry, teď už by si to k nim nedovolil. Ale zjevně nacházel nové a nově oběti, protože sexuální zneužívání z jeho strany trvalo desítky let. 

Oběťmi Harveyho Weinsteina byly vesměs mladé, ale už dospělé ženy, které mu po vůli být nemusely, samozřejmě. Ale každý psycholog vám řekne, jak je to těžké v nerovném postavení, kdy ten druhý může rozhodnout o tom, jak se vám dále povede nebo nepovede. A že je těžké poznat hranici, kdy je to z vaší strany dobrovolné a kdy už s vámi někdo manipuluje. 

Divíte se, proč mu to procházelo tak dlouho? Je to vlastně podobné jako u obětí domácího násilí – zvenku to vypadá, že nemůže být těžké odejít po první facce, ale když v tom člověk žije, dlouho mu to nedojde, omlouvá si takové chování, případně se obviňuje. Nemluvě o tom, že komu policie, potažmo veřejnost spíše uvěří? 

Zvláště když Weinstein navenek vystupoval jako bojovník za práva žen. Teď se naštěstí pro ně ukazuje, že jeho éra končí, protože se provalilo, jak se k nim chová doopravdy. Mimochodem – zneužívání není zdaleka jen to, že producent s herečkami spal či je znásilňoval. Má mnoho podob a není fér je zlehčovat. Navíc tady nejde v první řadě o sex, ale o způsob, jak dát najevo svou moc. Jako když téměř desítku zneužitých žen umlčel penězi.

Angelina Jolie a další hollywoodské krásky:
Staly se obětí sexuálního obtěžování

Teď už mu to nevyšlo. Nejspíš i kvůli tomu, že se změnila doba, a co bylo například v 70. či 80. letech tiše tolerováno, nebo dokonce svým způsobem obdivováno, už tak snadno neprojde. 

Pokud máme být upřímné: Harvey Weinstein není žádný krasavec, takže se přímo nabízí myšlenka, že je dalším z řady mužů ve vysokém postavení, kteří by si jinak moc neužili, a tak prostě své nadřízenosti využijí. Nepochybně se něco podobného děje i v jiných oborech a v českém prostředí, i když ve velkém to prasklo jen na sbormistra Bohumila Kulínského.

Slavný filmový producent Harvey Weinstein má průšvih. Doufejme, že se z něj už nevyhrabe, protože zjevně ublížil příliš mnoha lidem, teda nám ženám.