Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Melania Trump: Je jenom ramínko na šaty, nebo bojovnice za práva žen?

25. května 2017 | 15:00

Prezident USA Donald Trump a jeho žena Melania vyrazili na diplomatické návštěvy do Vatikánu, Izraele a Saúdské Arábie. Tedy zemí se silnými náboženskými kořeny. Není proto divu, že jejich kroky a činy byly ostře mediálně sledovány. Největší emoce ovšem nebudily vždy kontroverzní projevy amerického prezidenta, ale vlasy první dámy.

Melania Trump je samozřejmě atraktivní ženou a vzbuzuje pozornost sama o sobě, natož v roli první dámy USA. A o to víc při návštěvě Saúdské Arábie, kde si musí ženy vlasy zakrývat a i odhalený kotník je někdy přes čáru.

Melania se však rozhodla pro odhalené vlasy, čímž přilákala pozornost celého světa. Je to urážka představitelů muslimské ultrakonzervativní země? Je to porušení zákona? Je to precedent?



Překvapivě ve všech třech případech zní odpověď NE. Cizinky si totiž v Saúdské Arábii vlasy zahalovat nemusejí, šátek přes hlavu je pro ně pouze doporučením, které většina z nich ale respektuje. Oficiální návštěva americké první dámy je ovšem nejen akt určitého sbližování. Melania rovněž hrdě reprezentuje západní hodnoty, kam spadá i boj za rovnoprávnost žen. Kdyby si šátek oblékla, byla by jistě kritizována za servilní postoj.

Kdo ještě se v těchto zemích objevil bez šátku na hlavě a jaký je postoj Melanie Trump k otázkám rovnoprávnosti žen? Více se dočtete ZDE.

Podívejte se také na video, ve kterém se Melania se svým mužem nechce vést za ruku:

Vše o Donaldu Trumpovi a jeho rodině se dočtete ZDE.

Autor: red