Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tohle že jsou křivky? Zara to s novou reklamní kampaní přehnala!

Takhle křivky nevypadají.
3. března 2017 | 09:49

Co si představíte, když se řekne křivky? Já tedy ženu s velkými prsy, pasem, boky, klidně s trochu silnějšími stehny či zadečkem. A také to nebude žádná puberťačka. Tedy přesný opak toho, čím poutá ve své nové reklamní kampani obchod Zara.

Chce se mi z toho plakat a mám sto chutí vykašlat se na všechna cvičení a pohyb, kterým se věnuji, a zalézt si pod peřinu s obří tabulkou čokolády. Jak můžu milovat své křivky, na kterých tak těžce pracuji, aby byly hezky tvarované, když nikdy nebudu plochá jako prkno? Protože to nemám geneticky dané? Vždycky prostě budu mít větší prsa a zadek, no a co. 

Takhle podle módního obchodu Zara vypadají křivky.
Autor: facebook.com

Ne, nemám PMS, já jsem se svým tělem normálně spokojená. Ale Zara má novou obchodní kampaň, jejímž claimem je "Love your curves", tedy "Miluj své křivky". Ano, super, tomu tleskáme! Všechny ženy chtějí milovat své křivky a neschovávat je pod neforemnými kabáty! 

Absence ženskosti

Jenže fotografie, která výkřik provází, jde těžce proti tomuto tvrzení. Jsou na ní totiž dvě holky, kterým bylo sotva patnáct, a postava... Prsa – mí spolužáci na základní škole tomu říkali "dvě lentilky pod kobercem". Boky – no, s obručí hula hoop by se jim cvičilo špatně. Zadek když trochu vyšpulí, tak se o nějakém dá mluvit. Nebo spíš – dá se tušit, že tam nějaký je.

Když se řekne křivky, je to pro mě do určité míry symbolikou smyslnosti, ženskosti. Ani jedno z toho modelky na plakátu nemají. Jsou ploché, a to nejen vzhledem, ale i tím, co ze sebe vyzařují. Není v nich žádná energie, žádná vášeň. A tu ženy s křivkami mívají.

Krok zpět3015514:gallery:true:true

Nechci soudit, co je a co není krása, neb každému podle jeho chuti. Ale myslím, že jak vypadají křivky, nebo alespoň náznak křivek, tuším. Takto rozhodně ne. 

Nikdo se pak nesmí divit, že už náctileté holky se chytají za špíčky na břichu a se zoufalým pohledem odmítají u babičky dort a chlebíčky. Protože ony ještě nemají takovou představu ani o tom, co je to krása, natož pak o tom, jak vypadají křivky. A jestli jim někdo říká, že křivky jsou to, že má holka padesát kilogramů, žádné boky, prsa ani zadek, když se nacpe do úzkých džínů, tak se máme s příští generací na co těšit. 

A to jsem se přitom začala radovat, že současná propaganda zdravého vzhledu jednou provždy otevře oči všem ženám v poznání, že vypadat dobře můžou i s kulatějším obličejem a větším zadečkem. Že podstata se skrývá v něčem naprosto odlišném. Přitom se zdá, že ze všech těch krásných plus size modelek, jako jsou Ashley Graham, Bára Bartáková nebo Iskra, budou akorát tak mučednice za kulatější svět.

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak vypadají plus size modelky! • VIDEO: Youtube/BPŽ