Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak to bylo před Obecnou školou? Svěrák konečně ukázal svůj nový film Po strništi bos!

1. března 2017 | 11:10

Režisér Jan Svěrák se pochlubil ukázkou z nového filmu, na kterém pracuje se svým otcem Zdeňkem. Už je dotočeno, film už je v postprodukci a můžete se na něj těšit v srpnu letošního roku.

Film s názvem Po strništi bos svým dějem volně předchází Obecné škole. Jeho děj se odehrává za protektorátu. Opět sledujeme rodinu Součkových a malého Edu, který v novém prostředí musí získat odvahu. Rodina se totiž v tomto filmu musí přestěhovat z Prahy na vesnici. Celý film je vlastně obrazem toho, jak vše prožívá právě Eda, což je také novinka.

Video se připravuje ...
Ukázka z filmu Po strništi bos • VIDEO: youtube

Film zachycuje dva roky života, a aby bylo poznat střídání ročních období, chtěl režisér Jan Svěrák natočit scénu v zimě. Natáčelo se ve Slavonicích a místní tvrdili, že už tam minimálně dva roky žádný sníh nebyl, ale naštěstí byla letos na sníh bohatá zima, takže se film podařilo dotočit.  

V hlavních rolích se objeví Oldřich Kaiser, Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková, Jan Tříska i Zdeněk Svěrák. Film slibuje stejnou poetičnost jako Obecná škola, ale jelikož se odehrává během války, nebude to taková legrace. Půjde spíš o rodinné drama.