Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kurt Cobain by oslavil padesátku. Jak by dnes vypadal?

20. února 2017 | 10:22

Frontmana skupiny Nirvana není třeba představovat. Jedna z nejikoničtějších osobností devadesátých let by dnes oslavila padesáté narozeniny.

 

Zpěvák, a podle časopisu Rolling Stone 12. nejlepší kytarista všech dob, se narodil v americkém městečku Aberdeen. Ještě před fenomenálním úspěchem Nirvany zkoušel prorazit s kapelou s názvem Fecal Matter. V roce 1987 ale vzniklo seskupení Nirvana a Cobainova hvězda začala strmě stoupat vzhůru.

V pětadvaceti letech se oženil se zpěvačkou Courtney Love (52) a pár měsíců po svatbě se jim v srpnu 1992 narodila dcera Frances Bean (24). Přestože to vypadá, že měl všechno, co by si mohl přát, slávu nezvládal. Utápěl se v depresích a útěchu hojně vyhledával v heroinu, koneckonců stejně jako jeho manželka. 

Kolem jeho smrti koluje mnoho spekulací, oficiální informace ale zní, že 5. dubna 1994 se střelil do hlavy brokovnicí v ložnici u sebe doma v Seattlu. Mrtvého zpěváka našel až po třech dnech elektrikář. V krvi měl smrtelnou dávku heroinu, proto se objevily spekulace, že sebevraždu by nebyl schopný spáchat. Za viníka byla označována jeho manželka Courtney, se kterou Kurt plánoval se rozvést. Zanechal po sobě dopis na rozloučenou, kde mimo jiné uvedl i citát od zpěváka Neila Younga: "Je lepší shořet než vyhasnout."

Zařadil se do klubu Forever 27 Club. Je to skupina hudebníků, kteří neočekávaně zemřeli ve dvaceti sedmi letech. Vznikl začátkem sedmdesátých let, kdy během krátké doby opustili svět Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison. V roce 1994 k nim přibyl i Kurt a v roce 2011 Amy Winehouse.

Video se připravuje ...
Nirvana - Smells Like Teen Spirit • VIDEO: Youtube.com/BPŽ

Autor: red