Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miláček národa Gábina Koukalová: Jak se proměnila v nejkrásnější sportovkyni světa

18. ledna 2017 | 06:00

Gabrielu Koukalovou miluje celý národ. Ve světě nám totiž dělá jenom dobré jméno. Její soupeřky, ostatní sportovci i fanoušci ji respektují jako sportovkyni, chválí její perfektní vzhled a všichni ji mají rádi za její dobrosrdečnost a nakažlivý úsměv. Podívejte se, jak šel čas s naší krásnou biatlonistkou.

Gabriela Koukalová, rozená Soukalová, pochází ze sportovní rodiny. Maminka je bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a tatínek zase všestranný lyžař a trenér. A tak není divu, že malou Gábinku to už odmala táhlo k zimním sportům. V dětství se věnovala klasickému lyžování a v 9. třídě základní školy přešla k biatlonu, který tehdy nebyl zdaleka tak populární jako dnes. Gabča se kromě sportu učila i na klavír a ráda zpívala a to jí zůstalo dodnes. Občas zazpívá i svým biatlonovým kolegům, kteří ji vždy odmění bouřlivým potleskem.

Ze dna na vrchol

První velký úspěch přišel, když Gábina vyhrála juniorské mistrovství světa v Kanadě jako členka českého štafetového týmu. V roce 2010 reprezentovala Českou republiku na zimních olympijských hrách ve Vancouveru, kde skončila až na 60. místě. Další sezonu bohužel z velké části vynechala, protože tehdy onemocněla mononukleózou, která ji na několik měsíců vyřadila z tréninků.

Až v sezoně 2012/2013 se zařadila vedle Veroniky Vítkové k české biatlonové špičce. 14. prosince 2012 vyhrála sprint ve slovinské Pokljuce, druhý den ve stíhacím závodu obsadila druhé místo a následující den si odnesla bronzovou medaili. Kvůli nemoci tehdy vynechala dvě zastávky světového poháru, ale i tak se na konci sezony umístila na celkovém 6. místě a za sebou nechala takové biatlonové hvězdy jako třeba Němku Miriam Gössnerovou nebo slovenskou biatlonistku ruského původu Anastasii Kuzminovou.

Následující sezona byla pro Gabrielu také velmi úspěšná. Na zimních olympijských hrách v Soči vybojovala dvě cenné stříbrné medaile. Pak už její biatlonová hvězda stále stoupala. Vrcholem její prozatímní kariéry bylo získání velkého křišťálového glóbu v loňské sezoně, kdy se stala nejlepší biatlonistkou vůbec. A ani letos Gábinu její excelentní forma neopustila. Po posledních závodech v německém Ruhpoldingu si již po šesté v řadě stoupla na stupně vítězů. V aktuální sezoně má za sebou už čtyři triumfy, z nichž jeden byl velmi speciální, protože byl v Novém Městě na Moravě. Kromě čtyř zlatých medailí Gabča v této sezoně vybojovala i tři stříbra a jeden bronz.

Sportovní svatba roku

Loni v květnu se ještě stihla tajně provdat za svého přítele – profesionálního badmintonistu Petra Koukala, který později ukončil kariéru a teď Gabču podporuje na biatlonových závodech. Jejich svatba nebyla výjimečná jen tím, že se jim ji podařilo do poslední chvíle utajit, ale především tím, že místo svatebních darů poprosili své blízké o příspěvek pro malého Péťu, který po autonehodě přišel o tatínka a sám si odnesl trvalé následky. Z blonďaté krásky Soukalové se tak stala vdaná zrzka Koukalová. Několik měsíců předtím totiž radikálně změnila barvu vlasů.

Miss biatlonu

O královně biatlonu je také známé, že se na každý závod nalíčí a učeše. V loňské sezoně Gabča sázela na řasenku a lesk na rty, letos přidala oční linky, které jí vyčarovaly svůdný kočičí pohled. Je to zkrátka národní hrdinka a sportovní miss v jednom! A to, že občas zapomene na střelnici hůlku nebo přiběhne pozdě na start, jí odpustíme.

Video se připravuje ...
Gabriela Soukalová, Dermacol • VIDEO: Adriana Krátká

ZDE se dozvíte, co jste o Gábině možná ještě nevěděli!

Lyžovat můžete i v okolí Prahy. Máme 5 tipů, kam na sjezdovku

Kam na lyže? Vydejte se za pár korun do Tyrolských Alp

Na lyže z Prahy? Žádný problém, do hodiny jste u vleku!