Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak slaví Vánoce královská rodina? Proč mají dva stromky a jaké dárky dostane služebnictvo?

Video se připravuje ...
VIDEO: Blesk
23. prosince 2017 | 06:00

Zajímá vás, jak to probíhá během vánočních svátků v rodině Kate (35), Williama (35), Harryho (33) a Alžběty (91)? Co všechno obnáší vánoční přípravy v královské rodině? Kde je slaví? Jak probíhá jejich Štědrý den? Čtěte dál...

Ačkoli se v Británii rozdávají vánoční dárky až 25. prosince ráno, královská rodina je výjimkou a dárky se v ní dávají už 24. večer, aby dodrželi tradici německých předků. Jinak se Vánoce britské královské rodiny těm našim podobají jen částečně. Protože vy asi dárky nenakupujete v obchodním domě Harrods ani netrávíte svátky na rozlehlém venkovském sídle. Tam se členové rodiny sjíždějí na Štědrý den postupně v přesně daném čase podle toho, jaké je jejich postavení.

Královna Alžběta (91) začíná s vánočními přípravami už v létě, a to podepisováním vánočních pohlednic. Napíše jich okolo osmi set a posílá je politikům a hlavám států, podepisuje se na nich jako Elizabeth R. ("R" jako "regina", což latinsky znamená královna). Na pohlednice svým přátelům a rodině se podepisuje Elizabeth a svým bratrancům "Lilibeth", což je její přezdívka z dětství.

Vánoce slaví královská rodina na venkovském sídle v Sandringhamu, kam Alžběta přijíždí mezi 17. a 20. prosincem, aby dohlédla na přípravy. Zbytek rodiny dorazí až na Štědrý večer.

Štědrý večer v královské rodině

V posledních letech se mezi vánoční tradice přidal fotbalový zápas mezi Williamem (35) a Harrym (33) a pracovníky ze sídla Sandringham, který se odehrává na Štědrý den. Zbytek rodiny zápas horlivě sleduje. Odpoledne se sejdou na odpolední čaj. Zatímco dospělí si v poklidu popíjí šálek horkého čaje, děti dozdobují vánoční strom.

Štědrovečerní večeře probíhá ve velkém stylu: páni ve smokingu, dámy ve večerní róbě. Co popíjí? Alžběta miluje koktejl Zaza namíchaný z dubonnetu a ginu, princ Charles si dává třešňovou brandy a William a Harry dávají přednost domácímu cideru. Otec Alžběty Jiří VI. nechal totiž na panství v Sandringhamu vysázet jabloňový sad a cider si zde sami vyrábějí. 

Po klidném odpoledni a večeři následuje rozbalování dárků, kdy se rodina prý konečně pořádně odváže a královské manýry a způsoby nechává na chvíli stranou. Královnin bratranec vikomt Linley to popsal jako "totální vřavu" – těžko ale říct, co si pod tím můžeme představit.

Mše a oběd jen pro vyvolené

Na náš první svátek vánoční, tedy 25. 12., si členové královské rodiny přivstanou a vyrazí na mši, respektive na dvě mše. První je soukromá, druhé se mohou účastnit i další lidé. Nejsou to ale jen tak ledajací kolemjdoucí, kteří si touží zazpívat koledy s Kate a Williamem. Hrstka vybraných prochází kontrolou už na podzim.

V tento den se pořádá také vánoční oběd, kterého se může účastnit maximálně 24 dospělých plus děti, které jsou ovšem vedle, v dětském pokoji. Širší rodina přijíždí až další den, který je nazýván Boxing Day. U nás odpovídá druhému svátku vánočnímu.

Pokud neovládáte francouzský jazyk, nejspíše by pro vás menu na sváteční oběd bylo překvapením. Ať se jedná o státní banket nebo rodinnou večeři, Alžběta dodržuje pravidlo, že menu je napsané vždy ve francouzštině. Co se podává? Tradičně krocan, klobásky zabalené ve slanině, růžičková kapusta s kaštany a kořenová zelenina.  Vánoční den pak končí společným sledováním filmů – jako u spousty rodin po celém světě.

Připomeňte si ve fotogalerii, jak to Kate, Williamovi a dětem sluší:

Letos se Vánoc v královské rodině zúčastní pravděpodobně i Meghan Markle. Bude to víc slušet jí, nebo Kate? Odpověď  můžete najít ZDE >>>

Autor: luh