Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Marta Kubišová slaví 74. narozeniny a příští rok končí s kariérou

1. listopadu 2016 | 06:00

Úspěšná zpěvačka, která se nenechala zlomit komunistickým režimem. Jaký je příběh ikony české hudby 60. a 70. let, která dnes slaví 74. narozeniny?

Minulý rok prodělala zpěvačka na své 73. narozeniny infarkt. Doufáme, že letos je oslaví lépe!

Marta Kubišová začala svou hudební kariéru v 60. letech v Divadle Stop v Pardubicích. Poté působila v Divadle  Rokoko, kde se seznámila s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, a skupina Golden Kids byla na světě. Jejich sláva strmě stoupala, ale Marta se zveřejněním svých názorů na tehdejší dění znelíbila politickému režimu. To vyvrcholilo v zákazu její umělecké činnosti.

Marta se ale nevzdala, v roce 1977 podepsala Chartu 77. Není třeba dodávat, že tímto aktem se pronásledování nezbavila. Přestože dvacet let nemohla působit jako zpěvačka a stáhla se z veřejného prostoru, i tak se v roce 1989 stala jednou z nejvýraznějších postav sametové revoluce. Její píseň Modlitba pro Martu, kterou zazpívala z budovy Melantrichu na Václavském náměstí, se stala symbolem revoluce. Poté se k umělecké tvorbě vrátila tam, kde před dvaceti lety skončila.

Video se připravuje ...
Marta Kubišová - Modlitba pro Martu • VIDEO: Youtube.com

Letos vydala své poslední album s názvem Soul (2016) a příští rok má v plánu svou kariéru ukončit. Pro portál iDnes.cz zpěvačka přiznala, že si myslí, že umělec by měl odejít ve správný čas. Zdravotně totiž na tom nebyla poslední léta nejlépe a přiznala, že po koncertě se cítí jako "vyždímaný hadr".  

Marta Kubišová byla dvakrát vdaná, prvním manželem byl režisér Jan Němec a druhým Jan Moravec, se kterým má dceru Kateřinu. Od rozvodu, který přišel kvůli jeho nevěrám pár let od narození dcerky, žije umělkyně sama. Kromě hudby miluje zvířata. "Jsem milovnicí psů, koček a všech zvířat, která jsou kolem nás. Pořad Chcete mě? dělám už dvacet čtyři let. Ovšem mou největší láskou a životním úspěchem je dcera Kateřina," řekla pro iDnes.cz.

Autor: luh