Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Idol z 60. let a legenda českého šansonu Hana Hegerová slaví 85. narozeniny

20. října 2016 | 06:00

Velká dáma šansonu, Piaf z Prahy nebo šansoniérka se slovanskou duší. Takto se v hudební branži přezdívá zpěvačce, která v našich končinách nemá ve svém hudebním stylu konkurenci. 

Královna československého šansonu Hana Hegerová slaví dnes polokulatiny. Svou hudební kariéru, která trvala úctyhodných 61 let, ale ukončila před čtyřmi lety velkolepým narozeninovým koncertem. 

Jméno, které tak proslavila, není její pravé. Ve skutečnosti se jmenuje Carmen Mária Štefánia Farkašová-Čelková. Příjmení Hegerová získala od manžela Dalibora Hegera, za kterého byla provdaná pouhé tři roky. Byl otcem jediného syna zpěvačky Matúše.  

Hana Hegerová v roce 1962
Autor: ČTK

Narodila se v roce 1931 v Bratislavě do rodiny bankovního ředitele a její kroky směřovaly na Vysokou školu ekonomickou. Tam se ale nedostala a po absolvování divadelního kurzu zakotvila u herectví a hudby. Bohudík! Působila například v pražském Divadle Rokoko, v Semaforu a úspěchy na hudebním poli sklízela i za hranicemi Československa. 

V posledních letech trápí zpěvačku zdravotní problémy. Koncem roku 2014 ji postihla srdeční i mozková příhoda, po které musela být nějakou dobu v umělém spánku. Z kritického stavu se však dostala, ale ne úplně. Nemůže chodit tak jako dříve, zvládne to jen s pomocí berlí. Po zdravotních problémech ji postihla další rána, na podzim minulého roku zemřel její šedesátiletý syn Matúš. 

Prohlédněte si fotogalerii plnou fotek slavné šansoniérky, která dnes slaví 85. narozeniny! 

Autor: luh