Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Aniston se rozčílila: Ne, nejsem těhotná a mít dítě není povinnost!

13. července 2016 | 11:00

V posledních týdnech a měsících se v zahraničních médiích opět řeší údajné těhotenství Jennifer Aniston. Herečky, která od rozchodu s Bradem Pittem čelí neustálému zájmu médií ohledně toho, jak to vypadá v jejím soukromém životě a jestli jí někdo zahřívá postel.

Když se tedy konečně objevil "pan Božský", kterého si Jennifer vzala za manžela, vyvstala jiná palčivá otázka: bude mít krásná Rachel z Přátel miminko, přestože jí je už 47 let?

Článků na téma údajného těhotenství Jennifer Aniston a jejího nezvykle vystouplého bříška se nakonec objevilo tolik, že oblíbené herečce došla trpělivost. Rozhodla se proto napsat otevřený dopis do redakce Huffington Post a rozhodně se s tím nemazlila:

"Zapište si konečně za uši, že nejsem těhotná. Jsem jen přejedená. Mám totiž plné zuby toho, jak mě zobrazují média," rozčiluje se Jennifer. "Způsob, jakým je na mě nahlíženo, je mimořádně absurdní a znepokojující. Jasně totiž dokazuje, že v dnešní době jsou ženy stále objektivizovány a jejich kvalita se měří hloupými standardy krásy. Moje cena se ale přece neodvíjí od mého statusu nebo skutečnosti, jestli jsem matka!"

A my s ní nemůžeme než souhlasit. Není to tak dávno, co platil všeobecný názor, že žena by měla stát u plotny, starat se o děti a o manžela a neměla by mít názor. Není to tak dávno, co jsme si vybojovaly volební právo, a stále ještě zápasíme s nerovnými podmínkami, kdy za stejnou práci máme nižší plat. Stále musíme čelit tomu, že jako oběti znásilnění "jsme si o to koledovaly", protože jsme si v létě dovolily mít šaty nebo si daly tři skleničky vína. Kam se ztratilo právo ženy být prostě ženou?

Měli bychom si jednou provždy uvědomit, že mít děti není povinnost, ale volba. To, že se někdo narodí jako žena, rozhodně neznamená, že jeho jediným účelem je porodit mláďata a že jeho život je méně životem, pokud se rozhodne, že děti mít nebude. Měly bychom bojovat za to, že i když nemáme míry jako modelky Karla Lagerfelda, neznamená to, že jsme méněcenné.

"Nedokážete si představit, jak trapné je vysvětlovat několikrát do měsíce mé rodině, přátelům a náhodným kolemjdoucím, že opravdu nejsem těhotná. Že fotky, které v časopisech a na internetu viděli, znamenají jen to, že mé tělo se mění, že jsem si dala k večeři hamburger nebo že mě prostě jen vyfotili z divného úhlu. Bohužel jediné, co všechny v tu chvíli napadá, jsou dvě možnosti: buď je tlustá, nebo těhotná," stěžuje si v dopise Jennifer.

Nejhorší na tom všem je, že jsme to právě my, ženy, kdo často hodnotí druhé podle svých nebo společností nastavených standardů. Žena, která se rozhodne nemít děti, je šmahem odsouzená jako sobecká kariéristka, Pierce Brosnana, který neopustil svou milovanou manželku, protože lehce přibrala, prohlašujeme téměř za hrdinu. Dokud na sebe budeme vzájemně takto absurdně a nesmyslně kruté, objektivizace se nikdy nezbavíme.

Autor: Brigita Zemen