Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První republika se vrací! Nové díly už se natáčejí a znovu s krásnými kostýmy!

19. února 2016 | 12:50

Pro všechny fanoušky a fanynky seriálu První republika je tu skvělá zpráva. Natáčí se další série a bude to opět nádherná podívaná. Scénografka a kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší totiž připravuje dobové kostýmy, které sbírá po celém světě.

S oblíbenými postavami seriálu První republika se tedy setkáte znovu a v nových příbězích. Kdy to přesně bude, je ještě pod pokličkou, ale je jasné, že se na tom pracuje. Pro kostýmní výtvarnici Michaelu Horáčkovou Hořejší je to hodně práce, ale ona ji miluje. Díky spolupráci na prvních dílech se z ní stala sběratelka originálního prvorepublikového oblečení.

Video se připravuje ...
První republika • VIDEO: ČT/ střih Adam Balažovič

Michaela přiznala, že se ráda dívá na seriály, jako jsou například Panství Downton, kde se to jen hemží nádhernými dobovými kostýmy. Dívá se na to prý právě proto, že je to skvělý zdroj inspirace. Litovala pouze toho, že při natáčení našich seriálů nemáme takový rozpočet jako zahraniční produkce. „Na natočení jednoho dílu máme asi tolik, kolik oni mají na jeden kostým jednoho herce,“ povzdechla si výtvarnice. Přesto si s tím dokážou poradit a seriál vypadá nádherně. Proto má tolik diváků, kteří se teď nebudou moci nových dílů dočkat. 

Video se připravuje ...
První republika • VIDEO: youtube


První republika je úspěšný seriál České televize, který mapuje atmosféru první republiky od roku 1918 do roku 1945. Vysílal se poprvé v roce 2014 s velikým úspěchem. Kvůli finančním problémům se pak tvůrci na dlouhou dobu odmlčeli.

V centru dění rodinné ságy jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky.