Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak šel čas s Lídou Baarovou: Prvorepubliková krasavice znovu v kinech

  • 12. ledna 2016 | 15:00

    Jen málokterá herečka si prošla takovými zvraty. Z národem milované a obdivované ikony se kvůli jednomu milostnému vzplanutí stala nepřítelem státu uvrženým v zapomnění. O jejím dramatickém osudu vznikl nejen výpravný celovečerní film Filipa Renče, ale i celovečerní dokument Heleny Třeštíkové. Oba dva mají v kinech premiéru právě teď.

  • 1914 – dcera podnikatele

    Lída Baarová v době své největší filmové slávy
    Autor: Julie Vrabelová
    Lída Baarová, vlastním jménem Ludmila Babková, se narodila 7. září roku 1914 v pražských Nuslích v rodině úspěšného podnikatele. Patřily jim obchodní domy Brouk a Babka. Svůj pseudonym si pak zvolila podle rodinného přítele, básníka a spisovatele Jindřicha Šimona Baara.

  • 1932 – start filmové kariéry

    Lída Baarová v době své největší filmové slávy
    Autor: archiv bpž, profimedia.cz
    Filmovou kariéru Lídy Baarové má na svědomí hlavně režisér Karel Lamač. Byl její první vážnou známostí a dal jí šanci ve filmu Lelíček ve službách Sherlocka Holmese.

  • 1935 – velká láska Fröhlich


    Lída Baarová se svým partnerem Gustavem Fröhlichem
    Autor: Julie Vrabelová
    Ve filmu Barkarola s ní hrál populární německý milovník Gustav Fröhlich, se kterým pak měla několik let poměr. Nikdy mu neodpustila, že se prý postaral o to, aby ji lékař během zákroku kvůli mimoděložnímu těhotenství sterilizoval. Přestože byla Baarová dvakrát vdaná, zůstala bezdětná.

  • 1936 – olympijské hry a Goebbels

    Lída Baarová, Gustav Frölich a Joseph Goebbels
    Autor: ČTK, Pressdata, archiv
    Během olympijských her v Berlíně se potkala s ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Stala se jeho milenkou a jejich poměr trval až do doby, než si Goebbelsova žena Magda stěžovala u Adolfa Hitlera. Lída pak nemohla veřejně vystupovat ani natáčet, a dokonce ji sledovalo gestapo. V roce 1938 se s pomocí svého tatínka vrátila do Čech.

  • 1937 – Hollywood volá


    Ve filmu Švadlenka se ukázala v plavkách
    Autor: ČTK, Pressdata, archiv
    Jako slavná mezinárodní hvězda dostala Baarová v roce 1937 nabídku od americké společnosti MGM k natáčení v Hollywoodu. Tu odmítla, a toto své rozhodnutí později pokládala za největší chybu svého života.

  • 1939 – přelomová Dívka v modrém

    Lída Baarová v době své největší filmové slávy
    Autor: David Malík, archiv Blesku
    Dvojrole komtesy Blanky a filozofky Vlasty v komedii Dívka v modrém jí přinesla konečně ocenění kritiků. S filmovým partnerem Oldřichem Novým ji pojilo letité přátelství. Lída se ve svých vzpomínkách vyjádřila: „... a tak jsme se spolu jednou vyspali v mém autě.“

  • 1946 – rok velkých ztrát


    Obě sestry Lída Baarová a Zorka Janů byly herečky.
    Autor: archiv České Televize
    V roce 1946 spáchala skokem z balkonu sebevraždu Lídina milovaná sestra – také slavná herečka – Zorka Janů. V té době byla Baarová ve vězení a tuhle část života považovala za jednu ze svých nejtěžších – i kvůli tomu, že se za ni cítila částečně zodpovědná. Zorce totiž kvůli sestřině minulosti zakázali hrát, a ona tak údajně ztratila smysl života. Ve stejné době zemřela i Lídina maminka.

  • 1953 – herečkou ve vyhnanství

    Lída Baarová ve filmu Vitteloni (Darmošlapové)
    Autor: profimedia.cz
    Na svou filmovou kariéru navázala Lída Baarová v padesátých letech v zahraničí, především v Itálii a Španělsku. Nejvýznamnějším filmem z té doby je Vitelloni (Darmošlapové). Od konce padesátých let už se pak věnovala pouze divadlu.

  • 2000 – poslední klapka


    Lída Baarová v době své největší filmové slávy
    Autor: Martin Sekanina
    27. října roku 2000, ve věku 86 let, umírá Lída Baarová v Salcburku. Osamělá a zbavená svéprávnosti. Obě slavné herecké sestry nakonec odpočívají v rodinném hrobě spolu se svými rodiči.

  • 2016 – film a dokument

    Letos v lednu přicházejí do kin hned dva nové filmy, které pojednávají o životě téhle nezapomenutelné české krásky. Celovečerní dokument Heleny Třeštíkové Zkáza krásou a hraný film režiséra Filipa Renče Lída Baarová. Role Baarové se zhostila slovenská herečka Táňa Pauhofová.
    Video se připravuje ...
    Celovečerní snímek Filipa Renče Lída Baarová má premiéru 21. ledna 2016 • VIDEO: youtube.com

    Video se připravuje ...
    Dokumentární film Heleny Třeštíkové o herečce Lídě Baarové má premiéru 7.ledna 2016 • VIDEO: youtube.com

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.