Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak dnes vypadá Krasomila, Lada a Popelka či princezna ze mlejna?

  • Rusovlasá Lada v šedivém myším kožíšku okouzlila děti i dospělé. Bylo jí tenkrát 24 let. Letos její představitelka Marie Kyselková oslavila 80. narozeniny.
    22. prosince 2015 | 06:00

    Princezna se zlatou hvězdou na čele, Pyšná princezna, S čerty nejsou žerty nebo třeba Popelka. Ani bez jedné z těchto pohádek si asi svátky ani nedokážeme představit. K Vánocům už tak nějak patří, stejně jako kapr či řízek s bramborovým salátem a ozdobený stromeček. A přestože v naší mysli jsou stále mladé a krásné, i princezny stárnou. Podívejte se, jak jejich představitelky vypadají dnes.

  • Princezna Helena z pohádky Šíleně smutná princezna

    ...
    Autor: archiv ČT, archiv
    Jednou z pohádek, které už tradičně k vánočním svátkům patří, je Šíleně smutná princezna. Tu ztvárnila populární zpěvačka Helena Vondráčková (68). Hudební pohádka byla natočena v roce 1968.

    "Šíleně smutná princezna patří mezi mé nejoblíbenější pohádky. Bořivoj Zeman to udělal nádherně, hudba Jana Hamra mladšího, kterému v té době bylo osmnáct, byla nadčasová. Je fascinující, že oslovuje stále nové a nové generace, a zřejmě se stane už nesmrtelnou. Bylo to zrovna období mého prvního angažmá v divadle Rokoko," vzpomíná Helena Vondráčková.

    Nikdy se netajila s tím, že postavu pohádkové princezny tehdy přijala s radostí, byla to její vysněná role. Až mnohem později ale zpěvačka přiznala, že během prvních natáčecích dnů byla tak trochu zklamaná. Překvapila ji prý moderní mluva, kterou v pohádce používali, ale třeba i to, že ve své první scéně odehrávající se v královské zahradě musela mít sukni vykasanou až ke kolenům. Copak takhle vypadá opravdová princezna? Říkala si tenkrát.

  • Eliška z pohádky Princezna ze mlejna

    ...
    Autor: archiv TV NOVA, DANIEL BERAN / MAFRA / Profimedia
    Oblíbenou vánoční klasikou je už i pohádka Princezna ze mlejna, kterou v roce 1994 natočil režisér Troška. "Princeznu" si v ní zahrála Andrea Černá (38). Ta si v roli Elišky jako šestnáctiletá získala srdce malých i velkých diváků. Troška, který má na talenty "čich", si ji našel na konzervatoři, kde byla v prvním ročníku, a neváhal jí svěřit hlavní roli.

    Možná i díky němu je teď slavnou divadelní herečkou a září i na televizní obrazovce. V oblíbeném seriálu Ordinace v růžové zahradě ztvárnila postavu sestřičky Heleny Hradecké. "V šestnácti jsem určitě nebyla rozhodnutá, jestli budu chtít pokračovat v kariéře herečky. Měla jsem úplně jiné plány. Ale neměnila bych. Zjistila jsem, že jestli něčemu rozumím, tak je to divadlo," řekla v rozhovoru pro iDnes.

    Nedávno ale Černá přiznala, že natáčení romantické pohádky v jižních Čechách zdaleka nebylo tak idylické, jak to vypadá. Byla to pro ni prý docela drsná zkušenost. "V šest ráno jsem už musela být v maskérně. Navíc jsem bosa běhala po lukách a po lese. Od jehličí jsem měla úplně rozpíchaná chodidla. Lepila jsem si na ně náplasti, abych tu bolest aspoň trochu zmírnila, ale moc to nepomáhalo," prozradila.

  • Princezna Krasomila z pohádky Pyšná princezna

    ...
    Autor: archiv ČT, archiv
    Další ze slavných princezen je Alena Vránová (83). Právě role Krasomily v pohádce Pyšná princezna z roku 1952 ji nezapomenutelně zapsala do povědomí diváků. Bylo jí 20 let a ještě studovala DAMU. Rázem se z ní stala hvězda. O pětačtyřicet let později, v roce 1997, se na filmovém festivalu v Karlových Varech dokonce stala vítězkou ankety o nejoblíbenější filmovou princeznu.

    Natáčení této pohádky pro ni ale bylo stěžejním momentem nejen v pracovním, ale i v osobním životě. Do prince Miroslava, kterého ztvárnil Vladimír Ráž (†77), se totiž nezamilovala jen na plátně. A on její city opětoval. Jenže Vránová byla v té době provdaná za spisovatele Pavla Kohouta a Ráž byl ženatý s herečkou Sašou Myškovou.

    "Vladimír byl pohledný muž s obrovským charizmatem. Zpočátku jsme příběh Krasomily a Miroslava hráli, ale pak jsme do té pohádky vložili kus opravdické lásky," netají se herečka, která si Ráže nakonec vzala. Byli spolu až do jeho smrti.

  • Princezna Angelína z pohádky S čerty nejsou žerty

    ...
    Autor: reprofoto ČT, reprofoto TV Blesk
    Určitě si pamatujete i na protivnou a hašteřivou princeznu z kultovní pohádky S čerty nejsou žerty, která byla natočena v roce 1984 na motivy pohádky Boženy Němcové Čertův švagr. Ta je podle hlasování diváků druhou nejoblíbenější vánoční pohádkou hned po Třech oříšcích po Popelku. Zlou Angelínu si v ní zahrála Dana Bartůňková (58).

    "Šla jsem na konkurz, kde stálo asi třicet holek. Kostymérky holky načesaly, oblékly, a když jsem viděla své kolegyně – Zlatu Adamovskou, Ivanu Andrlovou, Dádu Patrasovou – vzdala jsem to," prozradila v rozhovoru pro Blesk magazín herečka, která byla v ten moment přesvědčená, že se mezi ně vůbec nedostane nebo urve nanejvýš nějaký štěk. Přesto si režisér vybral právě ji a dobře udělal.

    I když to zdaleka nebyla její poslední televizní role, pro všechny i dnes stále zůstává princeznou Angelínou. A nelituje toho. "Naopak, mám tu pohádku ráda a jsem dodnes vděčná Hynku Bočanovi za příležitost. Bylo to jedno z nejhezčích natáčení, která jsem kdy zažila," uvedla pro Super.cz. "Ve filmu a televizi jsem se něco nahrála, ale zajímavé je, že když už mě někdo pozná nebo když sama připomenu, že jsem princezna Angelína, všude se mi otevírají dveře. Žádná jiná role to nedokáže," dodala.

  • Popelka z pohádky Tři oříšky pro Popelku

    ...
    Autor: archiv ČT, archiv
    K roli umouněné a nepřející macechou terorizované Popelky se Libuška Šafránková (62) dostala vlastně náhodou. V česko-německé pohádce Tři oříšky pro Popelku z roku 1973, která se měla původně natáčet v létě, totiž měla hlavní roli hrát tehdy těhotná herečka Jana Preissová. Protože se ale natáčení přesunulo na dřívější termín, musel režisér Václav Vorlíček najít jinou herečku.

    "Byla jsem s mnoha dalšími pozvána na konkurz. Přišla jsem jako jedna z posledních a zbyly na mě šaty, do kterých se už asi nikdo nevešel. Později na plese v Moritzburgu jsem si všimla, že v nich tančila jedna baletka," vzpomíná Šafránková.

    Ta ale až loni v knize Tři oříšky pro Popelku odhalila, že filmování nebylo žádný med. Například při natáčení závěrečné scény totiž vanul ostrý vítr a teploměr ukazoval minus 21 °C. Ona však na sobě měla jen lehké šatičky.

  • Princezna Lada z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele

    Rusovlasá Lada v šedivém myším kožíšku okouzlila děti i dospělé. Bylo jí tenkrát 24 let. Letos její představitelka Marie Kyselková oslavila 80. narozeniny.
    Autor: archiv ČT, archiv
    Milá, krásná a něžná. Rusovlasá Lada v šedivém myším kožíšku okouzlila děti i dospělé. Když se Marie Kyselková (80) v roce 1959 zúčastnila konkurzu na jednu z princezen do pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele, bylo jí tehdy 24 let. Do role princezny Lady původně ani nebyla vybrána, ale vítězná představitelka onemocněla a režisér Frič nakonec na radu své manželky do této role obsadil ji.

    V té době už žila se svým prvním budoucím manželem, hercem Petrem Haničincem (†77), kterého si později vzala. Svoji byli nakonec 15 let. A během natáčení populární pohádky dokonce počala syna Ondřeje.

    "Byla to moje třetí a také poslední filmová role. Na natáčení a hlavně na všechny skvělé herecké hvězdy – jako na pana Neumanna, Pepu Zímu nebo mladičkého Pepika Vinkláře – vzpomínám s láskou," říká Marie Kyselková, která pak před kariérou herečky dala přednost výchově syna a péči o manžela.

  • Princezna Eufrozína z pohádky Z pekla štěstí

    ...
    Autor: archiv TV NOVA, archiv Blesku
    To představitelka vychytralé princezny Eufrozíny, která dokázala okouzlit a podmanit si samotného vládce pekel, se za těch šestnáct let příliš nezměnila. Pro Sabinu Laurinovou (43) to nebyla zdaleka první pohádková role. Režisér Troška ale touhle pohádkou z tak trochu naivně vypadající herečky s tváří anděla stvořil zápornou vypočítavou princeznu.

    Na natáčení ale Laurinová vzpomíná ráda. A to i když jí během něj osud do cesty postavil nejednu překážku. "Kde jsem mohla, tam jsem si ublížila. Při útěku ze zámku jsem si propíchla nohu kopím a musela jít na tetanovku. Ve studeném sklepě jsem nastydla a při vehementním držení svíce si skřípla nerv v zádech. A když mě topili v řece čerti, prokousla jsem si strachy pusu. Měla jsem z pekla štěstí, že jsem to natáčení přežila," vzpomíná herečka.

  • Princezna Zlatovláska ze stejnojmenné pohádky

    ...
    Autor: archiv ČT, archiv

    Herečku Jorgu Kotrbovou (68), která byla hvězdou filmového plátna 70. let, si zase všichni pamatujeme jako půvabnou, i když trochu naivní a povrchní Zlatovlásku ze stejnojmenné hudební pohádky. Tu natočila režisérka Janečková v roce 1973.

    Paradoxem je, že přestože má herečka nezapomenutelný hlas, což dokázala jako vynikající dabérka, na zpívání si netroufla. Všichni herci tak zpívali své písně sami, jen Jorgu Kotrbovou zastoupila Jitka Molavcová.

Diskuse ke článku
.