Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co potřebujete vědět o dceři Kate a Williama: Jak se jmenuje i kdy se narodila

  • Video se připravuje ...
    5. května 2015 | 06:00

    Přestože sázkové kanceláře nejvíce spoléhaly na jméno Alice, princeznička, která už je s rodiči z porodnice doma v Kensingtonském paláci, se jmenuje po dědečkovi, babičce i prababičce. Co všechno tedy už o princezně víme?

  • Jak se jmenuje?

    Princezna Charlotte Elizabeth Diana je druhorozenou královkého páru Kate a Williama
    Autor: profimedia.cz
    Druhorozená vévodkyně Catherine a prince Williama nese jméno Charlotte Elizabeth Diana. Každým ze jmen rodiče uctili své příbuzné. Charlotte je ženská variace jména Charles, jehož nositel je Williamovým otcem a princezniným dědečkem.

     

    Jménem Elizabeth pak neuctili nikoho jiného než princezninu prababičku, samotnou britskou královnu Alžbětu II.

     

     

    Třetím jménem samozřejmě vzdali Kate a William hold zesnulé princezně Dianě (†36). Jméno bylo ohlášeno poté, co ho William osobně řekl královně. Ukázal tak, jak si jí moc váží.

  • Jak přišla na svět?

     

     

     

    Přestože plánovaný termín porodu připadl na 25. dubna, malé princezně se na svět příliš nechtělo. Vévodkyně Kate týden přenášela, aby byla 2. května 2015 v 6 hodin ráno britského času přijata do soukromého křídla londýnské nemocnice St. Mary´s.

     

     

     

    Princezna přišla na svět o pouhé dvě a půl hodiny později, tedy přesně v 8.34, a vážila 3,7 kg. Široké veřejnosti tuto zprávu oznámil královský vyvolávač velmi tradičním způsobem v 11.00.

     

  • První vzácná návstěva

     

     

     

    I když byl princ William samozřejmě u porodu, od své ženy a dcery si na okamžik "odskočil", aby přivedl první vzácnou návštěvu – princeznina staršího bratříčka George. Ten své královské sestře málem ukradl všechnu slávu, když na pobídku Williama začal mávat davu. Není pochyb, že veřejnost miluje královský pár a jejich děti stejně, jako milovala Williamovu matku – princeznu Dianu.

     

  • První setkání s veřejností

     

     

     

    Kate už v den porodu pózovala fotografům
    Autor: Foto: Profimedia, Reuters, EPA, ČTK, Facebook
    Pouhých deset hodin po porodu se Kate rozhodla opustit i se svou novou dcerkou porodnici. Malou princeznu představila veřejnosti stejně jako před dvěma lety novorozeného prince George – v zavinovačce velmi luxusní značky GH Hurt & Son Ltd. z Nottinghamu, která je s královskou rodinou úzce spjata už léta. Ostatně zavinovačku stejné značky si užíval i princ William.

     

     

     

    Malá princezna byla velmi ukázněná a celé setkání s fanoušky královské rodiny a novináři prospala. Náš obdiv ale patří vévodkyni Kate, která po tak krátké době od porodu byla nádherně učesaná, oblečená v květovaných šatech a botách na podpatku a ochotně rozdávala úsměvy davu.

     

  • Kdy se dočká trůnu?

    Kate s Williamem ukázali novorozenou princeznu
    Autor: Reuters, ČTK
    Malá princezna se stává v pořadí čtvrtou nástupnicí britského trůnu – po dědečkovi princi Charlesovi, tatínkovi princi Williamovi a bratrovi princi Georgeovi. Na páté místo tak odsunula svého strýce – prince Harryho.

     

     

     

    Princezna je první holčičkou, která se v královské rodině narodila za posledních 25 let, a současně první dívkou v monarchii, která má tu čest zahajovat novou éru v pravidlech následnictví, které po asi 300 letech už neupřednostňuje muže. I v případě, že by Kate v budoucnu porodila Williamovi dalšího syna, zařadil by se v nároku na britský trůn až za svou starší sestru. Princeznu však samozřejmě může a pravděpodobně bude čekat stejný osud jako prince Harryho a z nároku na trůn ji odsune každý potomek jejího staršího bratra – prince George.

  • Princezna po 65 letech

    Překrásná druhorozené dcera Kate a Williama první setkání s veřejností prospala
    Autor: profimedia.cz
    Dcera Kate a Williama je první holčičkou po 65 letech, která se narodila v přímé následnické linii. Poslední dívkou v této linii byla dcera královny Alžběty II. – princezna Anne, narozená  v roce 1950. Právě z toho důvodu se dá předpokládat, že malá princezna 21. století bude doslova diktovat trendy.

     

     

     

    Ekonomové odhadli, že za pouhý rok života bude princezna schopna přinést ekonomice Británie 150 milionů britských liber. Už teď je totiž jasné, že každé šaty, ve kterých se královské děvčátko objeví, a každá hračka, kterou si oblíbí, budou do pár hodin beznadějně vyprodané. Podle odhadů by se pak v jejích deseti letech mělo toto číslo zvednout na celou miliardu britských liber.

     

     

     

    Tip redakce: Chcete se o tom, co předcházelo historickému okamžiku narození malé princezny, dozvědět více a nahlédnout i do zákulisí rozrůstání nejopěvovanějšího královského rodu? Pak si již zítra, v úterý 5. května, zapněte kanál Prima Love a podívejte se na unikátní dokument Kate Middletonová: Druhý dědic.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.