Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Martin Preiss nebo Dana Syslová: Proč umělci tak často trpí depresí

  • Deprese často postihují také celebrity.
    17. prosince 2014 | 06:00

    Je to jen pár dnů, kdy chtěl herec Martin Preiss skoncovat se životem. Nezvládal své psychické problémy. Vše naštěstí dobře dopadlo a hvězda seriálu Doktoři z Počátků už nastoupila na léčení. Rozhodně ale není jediným umělcem, kterému deprese zasáhly do života. Kdo se závažnou diagnózou ještě bojoval?

  • Ivana Andrlová

    Ivana Andrlová
    Autor: TV Barrandov, scom a archiv Blesku

     

    Slavná a oblíbená princezna si dlouhých dvacet let nezahrála v žádném filmu ani seriálu. Právě kvůli nezájmu režisérů bojovala s těžkou životní situací, která jí přivodila deprese. Před kameru se vrátila až díky pokračování Sanitky.

     

    "Ano, já nemám problém říct, že jsem měla deprese. Od toho ta odborná pomoc existuje, aby ji člověk vyhledal," prozradila Andrlová před rokem v rozhovoru pro Top Star magazín. "Lidé, kteří říkají, že se ráno probudili a měli depku, tak nevědí, o čem mluví. Nevědí, co to je skutečná deprese," dodala Ivana, která dodnes nechápe, proč ji televizní a filmoví režiséři tak dlouhou dobu přehlíželi.

  • Klára Pollertová

    Klára Pollertová s manželem Ivanem Trojanem
    Autor: hermína press

     

    Půvabná herečka si od svých třicátin prošla velice těžkým obdobím, kdy ji trápily deprese. V několika rozhovorech dokonce přiznala, že v nejtěžších momentech myslela i na nejhorší. Nad vodou ji pokaždé držely nejen její děti, ale také manžel, herec Ivan Trojan.

    Začalo to nenápadně. Dva měsíce trval stav, který dosud neznala: ztratila náladu i zájem o cokoliv, byla unavená, sebemenší maličkosti ji rozhodily a vytáčely do nepříčetnosti. Zničehonic se u ní dostavovaly nekontrolovatelné záchvaty pláče, a to kdekoliv, doma o samotě i na veřejnosti mezi lidmi. Její stav se stále zhoršoval, ale hospitalizaci odmítala, brala "jen" léky, které však nakonec taky vysadila. Nakonec ale poznala, že se bez nich a bez pravidelné pomoci psycholožky neobejde. Začala se smiřovat s tím, že deprese je součástí jejího života a ona se musí s touto nemocí naučit žít. Toto poznání spolu s pochopením manžela a podporou rodiny jí úspěšně pomáhá se s tím vyrovnat.

  • Eva Holubová

    Eva Holubová
    Autor: archiv TV Nova

     

    Ani oblíbená herečka se svými zdravotními problémy netají. Už od mládí jí trápí endogenní deprese, tedy deprese bez zjevných vnějších příčin. O sebevraždě poprvé uvažovala už v devatenácti letech. Později se problémy snažila řešit alkoholem. Nakonec vše ale s pomocí odborníků i blízkých dostala pod kontrolu.

     

    "U mne jsou deprese podmíněny působením hormonů v mém těle, ale i prudkými změnami počasí, únavou, přílišným pracovním vypětím, nedostatkem spánku. Učím se korigovat režim, zařazuji do svého programu dlouhé procházky se svým manželem a naším psem, poslouchám hudbu, dívám se na obrazy, čtu skvělé knihy, ale hlavně jsem ve skvělé péči úžasné paní doktorky Pekárkové a užívám léky takzvané třetí generace," přiznala v rozhovoru pro Novinky.cz. "Beru léky, které vás hodí do pohody jednou tabletkou, neoblbnou vám mozek, že je vám pak všechno jedno, naopak jejich přesným a pravidelným užíváním donutíte mozek, aby si látky, jejichž nedostatek způsobuje deprese, vyráběl sám. Trvá to delší čas, než zaberou, a nesmíte je samovolně vysadit."

  • Dana Syslová

    Dana Syslová
    Autor: herminapress.cz

     

    Hvězda seriálu Ulice si v životě musela doslova projít peklem. Před očima jí zemřel manžel, krátce nato se oběsil jejich pětadvacetiletý syn Jiří, který tátovu smrt neunesl. A jako by toho ještě nebylo dost, musela bojovat s rakovinou, podstoupila operaci a sérii chemoterapií. Loni navíc uklouzla a natřikrát si zlomila ruku. A nevyhnuly se jí ani deprese. Ty ji ale paradoxně začaly trápit dřív, než ji osud začal těžce zkoušet.

    "Chodila jsem k psychiatrovi a brala léky. Nemocná duše je strašná. Představte si, že ani nedokážete vstát z postele a umýt si hrníček," popsala těžké chvíle Dana. Takový osud by dokázal srazit na kolena každého. Ji ale ne.

  • Bára Basiková

    Bára Basiková
    Autor: Vlado Kníž

     

    A nemoc se nevyhnula ani populární zpěvačce. "Tak bohužel mě deprese trápí celý život a nějakým způsobem proti tomu bojuju a léčím se, v souvislosti s mým druhým rozvodem, kdy to bylo opravdu špatné období," přiznala Bára v rozhovoru pro televizi Stream.

    Jak také prozradila, nad vodou ji držela jen povinnost postarat se o své děti. "Myslím, že kdybych je neměla, tak bych tady už nebyla. Manželkou můžete být jen na nějakou dobu, ale mámou jste navždycky," dodala Basiková, která prý pomýšlela i na sebevraždu. Za vším je  údajně její trauma z dětství. Matka, která ji měla v osmnácti, se nikdy netajila tím, že je jí dcerka přítěží.

  • Martin Preiss

    224657:gallery:true:true

     

    Herec měl problémy s depresemi už delší dobu. A zaháněl je i alkoholem. V létě dokonce pod vlivem omamných látek naboural a čekal ho soud. A právě narůstající tlak s tímto spojený mohl způsobit, že Preiss ve špatném psychickém stavu utekl o víkendu s nožem v ruce po hádce s manželkou do nedalekého lesa, kde si chtěl sáhnout na život. Policie ho ale naštěstí objevila včas. Teď už je herec v léčebně, kam ho v úterý osobně dopravili jeho rodiče, herci Jana a Viktor Preissovi.

     

     

     

     

     

  • Marek Vašut

    968546:gallery:true:true

     

    Charizmatický a úspěšný herec měl svého času také veliké psychické problémy, trápily ho, stejně jako kolegyni Evu Holubovou, endogenní deprese. I on se pokusil o sebevraždu. Naštěstí se mu to nepovedlo a dokázal se odrazit ode dna a vrátit se na herecké výsluní. "Intenzita všech těch pocitů marnosti je u každého jiná. V mém případě je už nějakou dobu snesitelná, a to díky antidepresivům třetí generace, která poctivě užívám," svěřil se v jednom z rozhovorů.

     

     

  • Martin Dejdar

    Martin Dejdar
    Autor:  Blesk - Roman Souček, Pavel Machan, Petr Novotný, Dan Černovský, Marek Pátek, TV Barrandov, Prima FTV

     

    Herec Martin Dejdar často baví tisíce diváků. Jemu samotnému však často do smíchu vůbec nebývá. Během natáčení se k vtípkům musí mnohdy doslova nutit. Již léta totiž trpí maniodepresivní psychózou. O své nemoci, kterou trpěl Miloš Kopecký či spisovatel Ota Pavel, se ale nebojí otevřeně mluvit. "Ano, užívám silná antidepresiva," řekl Dejdar a dodal, že se musí ambulantně léčit. Smutek ho přepadává bezdůvodně a vždy dlouho trvá, než odezní.

Diskuse ke článku
.