Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čeká Kate dvojčata? Její nevolnosti naznačují, že možná ano

Kate s prvorozeným synem Georgem. Čeká nyní dvojčata?
9. září 2014 | 15:15

Vévodkyně z Cambridge Kate Middleton je opět těhotná! A stejně jako při prvním těhotenství, i tentokrát je její radostný stav doprovázen velmi silnými nevolnostmi. Nejde ale o ale klasickou těhotenskou nevolnost, ale o nemoc s názvem hypermesis gravidarum neboli nadměrnou těhotenskou nevolnost. Říká se ale, že při takto silných nevolnostech se pak narodí dvojčata.

Stejně jako při prvním těhotenství i nyní trpí Kate Middleton skutečně silnými nevolnostmi. Na tom se na první pohled nemusí zdát vůbec nic divného, až na to, že nejde o klasickou těhotenskou nevolnost, ale o tzv. hypermesis gravidarum. Tento stav nadměrné těhotenské nevolnosti způsobuje trvalé zvracení do takové míry, kdy to začíná být nebezpečné. Žena totiž začne ztrácet na váze (přibližně asi 5 % své váhy před těhotenstvím) a časté vyprazdňování žaludku může vést až k dehydrataci. Tyto stavy pak trvají obvykle první čtyři měsíce.

Kate při prvním těhotenství.
Autor: Profimedia.cz

Vážné zdravotní komplikace

Těžká forma hypermesis gravidarium s sebou nese i těžké komplikace, jako jsou zlomená žebra, zánět sítnice, podrážděný jícen  nebo nízký krevní tlak. A to vše v důsledku zvracení a ztráty tělesné hmotnosti. Tyto stavy nevolnosti jsou pro některé rodičky natolik traumatizující, že na základě této zkušenosti se rozhodly už nemít další dítě. Je totiž téměř stoprocentní jistota, že pokud matka trpěla hypermesis gravidarium při prvním těhotenstvím, při druhém tomu nebude jinak. V některých případech nebyly ženy kvůli nesnesitelné bolesti schopny ani dítě donosit.

Jde ale o poměrně vzácnou chorobu, která postihuje jedno až dvě procenta těhotných žen. Pokud se však u nastávající matky projeví příznaky, ocitá se na rizikovém těhotenství a měla by být v dostatečné péči lékařů. Ti by jí měli dodávat všechny vitamíny a živiny, které během neustálého zvracení ztrácí. Důležitý je dostatečný přísun soli, vitamínů B a C a kyseliny listové. Pokud není žena schopna to přijímat orálně, lékaři jsou povinni živiny jí dodávat infuzí. Mimo toho se také snaží o zklidnění nervové soustavy, aby těhotná žena byla co nejvíc v psychické pohodě a ohrožovala tak co nejméně plod.

Bude mít George dva sourozence?
Princ George
Autor: Profimedia

Podle týmu odborníků, které vévodkyni z Cambridge sledují, není ani matka, ani plod v ohrožení života a u miminka by ani nemělo dojít k žádným vývojovým poruchám. Je tu ale i pozitivní strana. Někteří odborníci tvrdí, že pokud má žena v těhotenství hypermesis gravidarium, narodí se jí dvojčata. A potvrzené to mají matkami dvojčat, které své těhotenství protrpěly…