Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kruhy pod očima, vrásky a šediny: Jak zestárli čeští herečtí idolové?

  • 19. srpna 2014 | 06:00

    Jiskra v oku, havraní vlasy, sexy úsměv... Platonicky do nich byla zamilována většina dnešních čtyřicátnic. Jejich plakáty visely nad postelemi tisíců dívek, fotky vystřižené z časopisů byly pečlivě skryté v deskách, aby se nepomačkaly. Jenže čas je neúprosný! I legendy totiž stárnou.

  • Lukáš Vaculík (52)

    Lukáš Vaculík
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Idolem, po kterém šílely všechny ženy, od děvčátek, až po ty zralé, se modrooký krasavec s nesmělým pohledem stal díky sérii tří "filmů pro mládež". Jeho popularita vyletěla strmě vzhůru doslova jako raketa. Prvním byl v roce 1982 Vítr v kapse. Na svou dobu relativně odvážný příběh dvou maturantů nastupujících do prvního zaměstnání v plzeňské Škodovce spojil herecky Vaculíka poprvé se Sagvanem Tofim a byl to docela úspěch. O dva roky později dostal Vaculík příležitost v Lásce z pasáže, která se bez nadsázky stala hitem, viděl ji snad úplně každý. Úspěšnou "trilogii" pak završil v roce 1988 Kamarád do deště.
  • Sagvan Tofi (49)

    Sagvan Tofi
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    A nemůžeme zapomenout ani na druhého "kamaráda do deště". Tenhle exoticky vyhlížející lamač dívčích srdcí, který byl nakonec spíše zpěvákem, než hercem, okouzlil tisíce žen. A svojí popularitu si patřičně užíval. Stal se vyhlášeným vymetačem večírků a sukničkářem, který si založil svou pověst na střídání milenek. Okouzlil i takové hvězdy, jako je topmodelka Simona Krainová nebo zpěvačka Dara Rolins. Jeho kolegové o něm říkají, že se nedokázal smířit s tím, že stárne a podstoupil proto lifting obličeje.
  • Jiří Langmajer (48)

    Jiří Langmajer
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Pohledný nadaný mladík, který pochází z muzikantské rodiny, se brzy uchytil u filmu. Už v devatenácti letech ho režisér Karel Smyczek obsadil do televizního seriálu Třetí patro jako učně Slamáka. Oblíbený herec odjakživa měl, stejně jako svobodník Kouba, kterého ztvárnil ve filmu Copak je to za vojáka?, slabost pro ženy. Langmajer, který je znám především jako představitel milovníků a svůdníků, má stejné renomé i v osobním životě. Jeho náručí totiž prošla řada půvabných kolegyň. A i když mu charisma ani s přibývajícími roky rozhodně nechybí, i on se rozhodl pro plastiku. Podstoupil operaci povislých očních víček.
  • Pavel Kříž (53)

    Pavel Kříž
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Kdo by si nevzpomněl na plachého Štěpánka, mladíka "s velkýma modrýma smutnýma očima" z tetralogie "Básníků". Přestože ale patřil tenhle idol dívčích srdcík nejpopulárnějším a nejobsazovanějším filmovým hercům, v roce 1988 emigroval do Kanady, kde začal prohlubovat svůj zájem o medicínu. Na univerzitě ve Vancouveru vystudoval psychoterapii, kterou pak vykonával v domovech pro seniory. V první polovině devadesátých let se znovu vrátil k herecké kariéře. Stal se členem činohry Národního divadla a natočil třetí pokračování básníků. Záhy přibyly i další filmové či televizní role. Tou poslední byla postava Benoniho v seriálu První republika. Málokdo však ví, že Pavel Kříž už několik let bojuje s těžkou cukrovkou, která mu komplikuje život. Často ho trápí silné otoky, má strhaný obličej.
  • Jan Čenský (53)

    Jan Čenský
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Roztomilý mladík se už ve 3. ročníku konzervatoře stal generačním idolem té doby. Mohl za to seriál "Zkoušky z dospělosti". Pohledný herec pak šel z role do role. S přibývajícím věkem se typický představitel princů přeorientoval na pestřejší škálu charakterů. Charisma a dokonalou postavu ale tenhle krasavec neztratil. S péči o zevnějšek to ale nijak nepřehání. "Když mi teď jedna dáma radila, že bych si měl konečně obarvit vlasy, abych neměl na hlavě tři různé odstíny, tak to jsem s díky odmítl. Na to sílu nemám," prozradil loni v jednom z rozhovorů.
  • Marek Vašut (54)

    Marek Vašut
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Tenhle herec zraje doslova jako víno. Hrdina legendárních Pěstí ve tmě, idol mnoha dívek a žen, patří zřejmě k mužům s největším sexapelem v Česku. Stárnutí mu doslova prospívá. Stejně jako Bruci Willisovi nebo Seanovi Connerymu.
  • Ondřej Vetchý (52)

    Ondřej Vetchý
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Talentovaný muž s mladistvým vzhledem patří k nejobsazovanějším hercům současnosti. Dokáže totiž zahrát vše, od čerta, přes lehce natvrdlého burana, až po válečného pilota. Bravurně zvládá tragické i komediální role. Miluje sport a stále se udržuje v kondici. Od mládí se věnuje bojovým sportům, v judu je nositelem 1. danu.
  • Pavel Trávníček (63)

    Pavel Trávníček
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Kam zmizel ten krásný princ, cválající na bílem koni za doprovodu písničky Karla Gotta "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš" za Libuškou Šafránkovou, v pohádce Tři oříšky pro Popelku? I on zestárnul. Ale jak tvrdí, zatím to moc nevnímá. "Myslím, že úplně normální chlap to bere tak, že to k životu patří. Prostě stárne a stárne a jsou zase jiné příjemné věci, které v tom mládí nebyly. Mě to nějak zvlášť nevzalo, abych zjistil, že jsem už starý. Pracuji a ten život žiji se vším, co k němu patří. Člověk si to nesmí démonizovat."
  • Jan Antonín Duchoslav (49)

    Antonín Duchoslav
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Nezapomenutelný frajer Viki Cabadaj z filmu "Sněženky a machři" vzbuzoval díky své vizáži velký zájem u děvčat. Jeho herecká kariéra začala v sedmnácti letech a byla velmi krátká, skončila už o čtyři roky později. Po absolvování vojny s herectvím skončil. I za tak krátkou dobu se však proslavil natolik, že ho každý poznává dodnes.
  • Broněk Černý (53)

    Broněk Černý
    Autor: archiv ČT, profimedia.cz
    Podle jména ho pravděpodobně znát nebudete, ale na Vencu Konopníka z Troškovy populární trilogie Slunce, seno..., si určitě vzpomenete. Černý nebyl profesionál a herectví nikdy nestudoval. K natáčení se dostal jen čirou náhodou, když se šel ze zvědavosti podívat na konkurz k připravovanému filmu. Tam si ho ale Troška všiml a hned věděl, že je to ten pravý. Po obrovském úspěchu téhle trilogie si pak Černý nějaký čas pohrával s myšlenkou na profesionální hereckou dráhu, dva roky dokonce jezdil s Helenou Růžičkovou a jejím synem Jiřím po štacích s jejich zájezdovým divadlem, ale nakonec se jeho život vydal jiným směrem. Stal se řidičem kamiónu.

Klíčová slova:  ze života hvězd, idolové, zestárli, stárnou
Diskuse ke článku
.