Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expedice, jejíž členkou je i Lucie Výborná, vystoupala na vrchol K2

Expedice Radka Jaroše před odletem do Pákistánu.
26. července 2014 | 14:22

Na vrcholu druhé největší hory světa, na K2 od dnešního dne plápolá česká vlajka. Vyvěsil jí tam horolezec Radek Jaroš, který se v tuto chvíli zapisuje do historie jako první Čech, který zdolal všech čtrnáct osmitisícovek na světě. V české expedici byla i jedna žena, moderátorka Lucie Výborná.

Výhled, který si dovede představit asi málokdo z nás. Horolezec Radek Jaroš si nyní mohl užít tu dechberoucí krásu, když se z vrcholu nejnebezpečnější hory světa, K2, rozhlédl. Expedice, ve které se nachází i jedna žena, moderátorka Českého rozhlasu, Lucie Výborná, vyrazila 2. července z Prahy do Pákistánu, kde se hora tyčí.

Hlavním cílem Lucie Výborné však nebylo zdolání vrcholu společně s ostatními horolezci. Moderátorka chtěla zmapovat celou expedici a průběžně podávat zprávy o průběhu výstupu. Lidé mají často zkreslenou představu o tom, jak takový výstup probíhá, chtěla tedy vše uvést na pravou míru a podat co nejméně zkreslené informace.

Kondom na více použití

Hyperaktivní Lucie Výborná se ale profesionálními horolezci nenechala zahanbit. Ačkoliv nevylezla na samotný vrchol, dostala se až do výšky 5 000 m.n.m, kde v base campu monitoruje celou expedici a podává informace. Aby na tento náročný výstup natrénovala, zdolala před odjezdem do Pákistánu vrcholky alpských hor.

Polní kancelář Lucie Výborné v base campu na K2.
Autor: facebook.com

Přípravy na zdolání vrcholu musely být skutečně důkladné a nic se nesmělo podcenit. Nejen horolezecká výbava, ale i technika, kterou Lucie Výborná potřebovala pro přenos dat z K2 do České republiky. Například na mikrofonu měla natažený kondom, aby jí nepromokl a nezničil se.

Horolezec Radek Jaroš jako první Čech zdolal všechny osmitisícovky. Před ním K2 zdolali pouze čtyři jeho krajani. O důvod víc, proč tohoto horolezce obdivovat je i to, že při poslední expedici na Annapurnu mu kvůli omrzlinám museli amputovat prsty na nohou. I přesto od svého koníčku neopustil a společně s Petrem Maškem a Honzou Trávníčkem zdolal druhou nejvyšší horu světa.

 

Autor: maš