Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Odvážná Lucie Výborná dobývá vrchol druhé nejvyšší hory K2

Lucie Výborná s horolezeckou skupinou Radka Jaroše, se kterým právě zdolává horu K2.
22. července 2014 | 06:00

Životní cíle a sny máme všichni položené trochu jinde. Moderátorka Českého rozhlasu Radiožurnál, Lucie Výborná, má svůj současný cíl stanovený hodně vysoko. Vydala se na expedici s horolezcem Radkem Jarošem, který má v plánu zdolat druhou nejvyšší horu světa, K2. Ta má něco málo přes 8 611 m.n.m. 

Není úplně běžné potkat během horolezecké expedice na vrchol hory vysoké přes osm tisíc metrů ženu. Výstupy jsou pro něžné pohlaví náročné nejen fyzicky, ale i psychicky. Moderátorka Českého rozhlasu 1 Radiožurnál, Lucie Výborná, se rozhodla na takovouto výpravdu vyrazit a zmapovat průběh celé expedice pomocí vysílání Českého rozhlasu.

Lucie Výborná během výstupu na K2.
Autor: facebook.com

Podle posledních zpráv se dnes chystá skupina horolezců s Radkem Jarošem ve vedení začít poslední výstup na vrchol hory. Pokud vydrží dobré počasí, během pěti dnů by měli horolezci věšet vlajku nadace Světluška na vrchol druhé největší hory. Moderátorka zůstává v base campu (základním táboře), který je umístěn v 5 000 m. n. m., odkud je ve stálém kontaktu s horolezci a mapuje jejich cestu na Radiožurnálu a sociálních sítích.

Reálné svědectví o expedici

„Horolezec Radek Jaroš se chystá zdolat poslední osmitisícovku, na kterou ještě nevystoupil a já doufám, že budu prostřednictvím Radiožurnálu moct hlásit samé dobré zprávy,“ řekla Lucie Výborná Blesku pro ženy pár dnů před odjezdem na expedici. Její cesta má ale větší význam, než „pouhé" zdolání horského velikána. Horolezectví jí není nijak vzdálené, má za sebou, mimo jiné, i výstup na nejvyšší horu Evropy, Mont Blanc. 

Lucie Výborná občas přidává na sociální sítě i fotografie z expedice. Zde je při praní oblečení: Toto je pračka naší expedice. Všichni členové se o ní moc hezky starají, aby nepřišel vodní kámen a nezničil ji! PS. Konečně vysvitlo slunce. A vypadá to, že vydrží, takže vrcholová dny pro K2 budou 22 – 27.července. Kluci ladí formu!
Autor: facebook.com

Skrze své pravidelné příspěvky na Radiožurnálu, sociálních sítích a na stránkách Radka Jaroše podává zprávy o jejich cestě. Chce tak podat pokud možno co nejreálnější svědectví o tom, jak taková expedice probíhá a ukázat i horolezce v jejich skutečné podobě. V krátkých reportážích přibližuje třeba to, co dělají horolezci v základním táboře, pokud jim počasí neumožní postupovat dále. 

Lucie Výborná miluje surfování.
Autor: facebook.com


Žena s adrenalinem v krvi

Slova jako adrenalin, výzva, nebo dobrodružství nejsou moderátorce nijak vzdálené. Nedávno se svým kolegou překonali rekord v non stop živých rozhovorech, které vysílali ze studia na Václavském náměstí. Během 52 hodin stihli vyzpovídat 100 hostů.

Zdá se, že bez neustálé akce a životního pohybu by Lucie Výborná snad ani nemohla žít. Před několika lety se naprosto poddala surfování, jezdí na kole, leze po horách i po skalách a cestuje na vlastní pěst po světě. Nejraději však vyráží na cesty se  svým manželem Jaroslavem Pořízem a dcerkou Vanessou. 

Autor: maš