Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když hvězdy propadnou alkoholu! Tihle, na rozdíl od I. Bartošové, svůj boj s démonem zvládly

  • Vilma Cibulková: Talentovaná herečka se dostala až na samé dno. V léčebně strávila dlouhé dva roky.
    4. května 2014 | 06:00

    Problémy s alkoholem se nevyhýbají ani celebritám. Tragicky zesnulá zpěvačka Iveta Bartošová (†48) zdaleka nebyla jediná, kdo deprese a žal někdy zaháněl skleničkou něčeho ostřejšího. Ze závislosti na alkoholu se léčila celá řada populárních českých hereček a herců.

  • Vilma Cibulková

    Vilma Cibulková: Talentovaná herečka se dostala až na samé dno. V léčebně strávila dlouhé dva roky.
    Autor: archiv TV Nova, FTV Prima, TV Barrandov a ČT
    Nešťastné lásky, závislost na alkoholu, pokusy o sebevraždu. Talentovaná herečka se dostala až na samé dno. Pít začala velmi mladá. Jako čerstvá absolventka pražské divadelní fakulty totiž žila s o čtyřicet let starším hercem a režisérem Miroslavem Macháčkem. Vztah s vyhlášeným cholerikem, který byl navíc hodně nemocný, ji negativně poznamenal. Těsně před jeho smrtí od něj odešla a začala pít. Dávky alkoholu postupně zvyšovala a stala se na něm zcela závislá.

    "Večery v Národním s půl lahví v hlavě, pak zpátky do díry a půl lahve na ráno, aby byla schopna přejít ulici," tak kdysi popsala herečka ve třetí osobě své alkoholové období. V roce 1990 pak nastoupila na protialkoholní léčbu. V léčebně strávila dlouhé dva roky. Abstinence ji vydržela do roku 1997, kdy přišla krátká recidiva. Od té doby ale už vůbec nepije. Začlenila se zpátky do života a patří mezi velice žádané a obsazované herečky. Je nositelkou ceny Thálie. Září ve filmu, v televizi, i v divadle.

  • Eva Holubová

    Eva Holubová "na stará kolena" zešílela
    Autor: archiv TV Nova
    Známa herečka trpí endogenní depresí a alkohol pro ni zpočátku fungoval jako antidepresivum. Cena, kterou však za chvilkovou úlevu zaplatila, byla příliš vysoká. Alkohol ochromil její vůli, narušoval práci a ničil vztahy s nejbližšími.

    Nakonec se odhodlala podstoupit léčení a byla úspěšná díky podpoře blízkých a péči odborníků, ale především díky sobě samé, své víře a motivaci. V současnosti se stále potýká s depresivními stavy, ale už jim dokáže lépe čelit a neřeší je pitím. Znovu se vrátila na prkna, která znamenají svět a je úspěšnou a obsazovanou herečkou.

  • Lenka Kořínková

    Lenka Kořínková
    Autor: archiv Blesku - David Holas
    Když se objevila ve filmu Holky z porcelánu, vypadalo to, že se zrodila nová herecká hvězda. Jenže Lenku herectví nebavilo. Navíc v roce 1981 emigrovala společně se svým manželem do Austrálie. Když jí ale první manželství nevyšlo, zaháněla deprese alkoholem. Zachránilo ji nejen léčení, ale i knížky o dietách, které psala. Sama kdysi trpěla bulimií, takže sestavila speciální jídelníček. Vydělala miliony a poznala druhou lásku – fotografa Davida Holase.

    Po svatbě následovalo několik šťastných let. Pak ale přišly na řadu hádky a každý z manželů se odstěhoval někam jinam. Opět přišel na řadu alkohol. Lenka v něm utápěla svůj žal. Následovalo další léčení a uzavřela se před světem. Dnes se prý už alkoholu ani nedotkne.

  • Tomáš Hanák

    Tomáš Hanák
    Autor: Profimedia.cz
    Charismatický herec se sametovým hlasem byl na alkoholu závislý dlouhých dvacet let. Dělal těžkou hlavu producentům, protože neplnil podmínky smluv. Když mu přestali dávat práci, rozhodl se sám s pitím skoncovat. Zaklepal na dveře léčebny U Apolináře. 

    "S velkým řevem mě vyhodili z natáčení, když jsem se v roli Jánošíka už neudržel v sedle koně. A matky mých dětí mi přestaly půjčovat děti. Ztratil bych všechno, a tak jsem to začal řešit," vzpomíná. Kvůli pití přišel nejen o práci ale i o děti. Naštěstí ho to nakoplo a opravdu už víc než dvacet let abstinuje. Tvrdí, že se napije až syn bude plnoletý.

  • Miroslav Etzler

    Etzler se dušoval, že zhubne. Zatím se mu to moc nedaří
    Autor: Archiv Blesku, Relax TV
    Oblíbený seriálový herec začal pít proto, aby zlikvidoval trému. Intenzivně pil od osmnácti do čtyřiatřiceti let. Přiznal i to, že v alkoholu utopil peníze a mnohdy si na něj dokonce i půjčoval. Nakonec se ale sám nechal hospitalizovat v bohnické protialkoholní léčebně.

    "Ten pocit, že máte alkohol pod kontrolou, je absurdní, protože vás to samozřejmě pohltí. Buď vám odejde mozek, nebo vnitřnosti. Já měl pocit, že mi začíná odcházet mozek. Protože pro mě povinnost už byla hodně vágní pojem," prozradil Etzler, který se za pobyt v léčebně nejdřív styděl a tvrdil, že má žloutenku. Boj s démonem ale vyhrál a jak sám říká, bez alkoholu se mu žije dobře.
  • Roman Štolpa

    Roman Štolpa (43)
    Autor: Michal Protivanský
    I další seriálový herec si díky alkoholu sáhl až na úplné dno. Jak sám řekl, nadměrným pitím se snažil uniknout depresím, kterými trpěl. Často byl viděn, jak se namol opilý povaluje v ulicích Prahy. Odbornou pomoc musel vyhledat dokonce několikrát. Naposledy v roce 2009, kdy strávil v psychiatrické léčebně v Kroměříži dlouhé tři měsíce. 

    "Nejdůležitější je to rozhodnutí, pak už to je v pohodě. Věděl jsem, že už jsem na tom s alkoholem tak špatně, že to takhle dál nejde. Pronásledovaly mě deprese takovým způsobem, že se to už nedalo ustát," prohlásil.

Klíčová slova:  boj s alkoholem, alkohol, deprese
Diskuse ke článku
.