Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tak jde čas s princeznami: Takhle se změnila Zlatovláska, Popelka i Růženka

  • 31. prosince 2013 | 11:00

    Jak se změnily naše oblíbené princezny? Některé jsou i po mnoha letech, které uplynuly od natáčení pohádky, stejně krásné, jiné s herectvím skoncovaly a začaly se věnovat jiné profesy.

  • Princezna se zlatou hvězdou (1959)


    Marie Kyselková v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele
    Autor: archiv České televize, archiv Blesk
    Jedinou českou veršovanou pohádkou je Princezna se zlatou hvězdou z roku 1959, ve které ztvárnila hlavní roli princezny Lady herečka Marie Kyselková (78). Ta původně měla hrát jen malou roli, ale protože těsně před natáčením onemocněla hlavní představitelka, rozhodl se režisér Martin Frič právě pro Marii Kyselkovou. Pro manekýnku a příležitostnou herečku, která byla během natáčení už těhotná, to byla jediná velká role, po níž se přestala herectví nadobro věnovat.

  • Šíleně smutná princezna (1968)


    Helena Vondráčková v pohádce Šíleně smutná princezna
    Autor: archiv České televize,Herminapress
    Hudební pohádka Šíleně smutná princezna, kde hlavní roli ztvárnila zpěvačka Helena Vondráčková (66) byla do kin uvedena v červnu 1968. Pohádka byla filmovým debutem slavné zpěvačky, přestože už o pár let dříve úspěšně absolvovala kamerové zkoušky do filmu Ostře sledované vlaky, kde se měla setkat se svým filmovým princem Václavem Neckářem. Tehdy ale nakonec netočila, protože se tvůrcům nelíbilo, že je vyšší než její partner. Stejný problém ale v této pohádce vyřešili šalamounsky a slavný herecký pár byl na světě.

  • Zlatovláska (1973)


    Jorga Kotrbová v pohádce Zlatovláska
    Autor: archiv České televize,archiv Blesk
    Herečka Jorga Kotrbová (66) si v roce 1973 zahrála princeznu Zlatovlásku ve stejnojmenné hudební pohádce. Jako jediná z herců si v ní ale nezazpívala, její party tenkrát nazpívala zpěvačka Jitka Molavcová. Princeznu, ovšem ne tak ušlechtilou, si Jorga zahrála ještě v pohádce Honza málem králem.

  • Tři oříšky pro Popelku (1973)


    Libuše Šafránková v pohádce Tři oříšky pro Popelku
    Autor: archiv České televize, archiv Blesk
    V pohádce Tři oříšky pro Popelku z roku 1973, která se měla původně natáčet v létě, měla hlavní roli hrát tehdy těhotná herečka Jana Preissová. Protože se ale natáčení přesunulo na dřívější termín, musel režisér Václav Vorlíček najít jinou herečku. Roli nakonec získala křehká Libuše Šafránková (60), která si už předtím zahrála Babičce. Náročné natáčení v někdy až – 21 °C absolvovala herečka v lehoučkých kostýmech, které byly koncipovány pro původně letní natáčení. Zajímavostí u této pohádky je, že se v ní, oproti pohádkovým zvyklostem, princ s Popelkou ani jednou nepolíbí, přesto se jedná o jednu z nejromantičtějších a hlavně nejoblíbenějších pohádek.

  • Jak se budí princezny (1977)


    Marie Horáková-Míková v pohádce Jak se budí princezny
    Autor: archiv České televize, reprofoto ČT
    Několika cenami ověnčená pohádka Jak se budí princezny z roku 1977 byla jednou z mála hereckých příležitostí pro herečku Marii Horákovou-Míkovou (49). Marie si v pohádce zahrála princeznu Růženku, ovšem její hlas v ní neuslyšíte. Režisér Václav Vorlíček ji nechal předabovat herečkou Naďou Konvalinkovou. Marie Horáková-Míková pak už mnoho hereckých příležitostí nedostala, naposledy byla oslovena Jiřím Menzlem do filmu Vesničko má středisková, ale kvůli kožním problémům nakonec roli učitelky hrát nemohla.

  • Nesmrtelná teta (1993)


    Barbora Bobuľová v pohádce Nesmrtelná teta
    Autor: archiv České televize,Profimedia.cz
    V nejdražší pohádce své doby s názvem Nesmrtelná teta, která stála neuvěřitelných 45 milionů korun, si roli princezny Pavlínky zahrála slovenská herečka Barbora Bobuľová (37). Ta v době natáčení ještě studovala, dva roky po natáčení slavné pohádky se ale odstěhovala do Itálie, kde svou hereckou kariéru posunula na vyšší úroveň. Natočila 28 filmů a získala několik prestižních ocenění.

  • Princezna ze mlejna (1994)


    Andrea Černá v pohádce Princezna ze mlejna
    Autor: archiv TV Nova,Profimedia.cz
    Pohádka Zdeňka Trošky s názvem Princezna ze mlejna byla první velkou příležitostí pro herečku Andreu Černou (36). Pohádka měla takový úspěch, že na přání diváků byl v roce 2000 natočen její druhý díl. Andrea Černá se prosazuje hlavně jako divadelní herečka, blízké jsou jí hlavně komediální role. Momentálně ji ale můžete vídat i jako sestřičku Helenu v seriálu Ordinace v Růžové zahradě.

Diskuse ke článku
.