Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Badmintonista Koukal o tom, jak si nechal zmrazit sperma: "Honírna" byla ponižující

3. prosince 2013 | 15:45

Prodělal rakovinu varlat, kvůli léčbě mu hrozila neplodnost. Díky zachování svého vzorku spermatu mu však zůstala naděje na rodinu. Šampion Petr Koukal, šestinásobný mistr ČR v badmintonu a vlajkonoš české výpravy na olympijských hrách v Londýně, si musel projít "peklem".

"Zmrazení spermií jsem absolvoval jen den před nástupem na chemoterapii. Bylo to tam strašný. Holá místnost metr na metr, ulepené časopisy... Přes stěnu jsem slyšel, jak se setry vedle baví o tom, co včera doma upekly…," prozradil nám Petr Koukal během akce na podporu osvěty spojené s onkologickou léčbou. A prozradil nám i to, že vzhled "honíren" a přístup personálu by chtěl v budoucnu změnit.

Koukal si na specializované klinice nechal zamrazit své sperma. "Když mi lékař řekl, že bych po léčbě nemusel být plodný, vyděsilo mě to skoro jako diagnóza samotná. Neváhal jsem ani na vteřinu a rozhodl se nechat si zamrazit spermie," dodal. Nechtěl se totiž smířit s faktem, že by nemohl mít vlastní děti. Stále doufá, že to půjde přirozenou cestou. Jistota je ale jistota.

Pater Koukal
Autor: Nadační fond Petra Koukala

Po překonání nemoci se Petr rozhodl založit Nadační fond Petra Koukala, který má přispívat k osvětě, a stal se také tváří reprodukční kliniky ISCARE. Chce změnit fakt, že veřejnost o rizicích spojených s onkologickou léčbou pomocí chemoterapie a možných dopadech na schopnost pohlavní reprodukce ví jen málo. Navíc jen málokdo si podle něj ve chvíli diagnózy rakoviny otázku rodiny a plodnosti uvědomí. A proto odstartoval dlouhodobou osvětovou kampaň.

Pater Koukal
Autor: Nadační fond Petra Koukala
Společně s klinickým centrem ISCARE uspořádal výstavu a dražbu fotek, které znázorňují cestu sportovce léčbou až ke spokojené rodině. V první části večera proběhla výstava a dražba série fotografií s názvem Životní příběh Petra Koukala, které zobrazují pozitivní příběh naděje na budoucí život onkologických pacientů. Spolu s ním nafotila dojemné snímky Miss ČR 2003 a modelka Lucie Křížková Váchová.

"Jako matka ročního chlapečka vím, že mít dítě je dar. A tuto šanci by měli mít všichni – bez ohledu na to, zda to například kvůli okolnostem zdravotního charakteru jde, či nejde přirozenou cestou. Věřím, že kampaň podpoří informovanost a pomůže i dalším lidem k tomu, aby mohli mít děti," prohlásila Lucie.