Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dnes by Amy Winehouse bylo 30 let: Talentovanou zpěvačku zničily drogy a alkohol!

14. září 2013 | 06:00

Experty byla považována za jednu z nejtalentovanějších zpěvaček své generace. Hvězdou světové velikosti se stala v roce 2006, kdy vydala své nejúspěšnější album Back to Black, plné procítěných soulových hitů. Slávy si však nestihla užívat příliš dlouho, život excentrické britské zpěvačky Amy Winehouse (†27), která by 14. září oslavila třicáté narozeniny, totiž předčasně ukončila v červenci 2011 prohraná bitva s alkoholem a dalšími návykovými látkami.

Amy Winehouse se narodila v Londýně do židovské rodiny jako nejmladší dítě lékárnice a taxikáře, který v roce 2010 po vzoru své dcery vydal album swingových písní. Údajně už jako desetiletá vystupovala s rapovou skupinou a v 16 letech se vydala na sólovou dráhu zpěvačky. Navštěvovala několik škol, včetně divadelní, odkud ji ale pro různé excesy vyhodily.

Jako dvacetiletá vydala své první album Frank, k němuž si sama napsala texty a jež jí vyneslo velmi příznivé kritiky. Někteří jí dokonce už tehdy srovnávali se zpěvačkami kalibru Macy Gray či Sarah Vaughan. Debutové album jí vyneslo i několik nominací na BRIT Awards a za pilotní singl k němu Stronger than Me dostala několik cen.

Ke zpěvčce neodmyslitelně patřil příčesek a bujný dekolt
Autor: Archiv Blesku
Světový věhlas přineslo Winehouse její druhé album Back to Black, které vyšlo v roce 2006 a z něhož pochází úspěšný autobiografický hit Rehab. Za desku obdržela i šest nominací na Grammy Awards, z nichž pět proměnila ve vítězství - kategorie objev roku, nejlepší nahrávka roku (Rehab), nejlepší popové album, nejlepší popová zpěvačka a nejlepší píseň roku (Rehab), určenou autorům písně. Cen Grammy se ale v roce 2008 Winehouse nestihla zúčastnit, protože jí kvůli drogám americké úřady původně odmítly vpustit do Spojených států.

Amy Winehouse (1983-2011)
Autor: profimedia.cz
Když vstoupila na pódium, byla nepřehlédnutelná. Její extravagantní image charakterizovaly minisukně, vysoké podpatky, velké náušnice, tělo zdobené tetováním a především vysoko vyčesané vlasy a výrazné, černé oční linky, které podtrhovaly její uhrančivý vzhled. Hudební svět ovšem nejvíc zaujala svým pronikavým hlubokým hlasem.

Mediálně propíraný byl její bouřlivý vztah s Blakem Fielderem-Civilem, za kterého se provdala v květnu 2007. Jejich manželství bylo poznamenáno alkoholem, drogami a hádkami. Fielder-Civil, který podle britských médií přispěl k tomu, že Winehouseová ještě více propadla drogám, byl půl roku ve vězení kvůli napadení hostinského v roce 2007.

K drogám přivedl i svojí osudovou ženu
Autor: profimedia.cz
V červenci 2009 se manželé rozvedli, ale záhy se k sobě vrátili. K Winehouseové měl také velmi blízko kontroverzní britský hudebník Pete Doherty.

V lednu 2010 odešla Winehouse od britského soudu s dvouletou podmínkou za nepřístojnosti, jichž se dopustila během vánočního představení pro děti. Do divadla tehdy přišla na představení Popelky opilá a sprostě nadávala a fyzicky napadla manažera divadla.

Jedním z jejích posledních veřejných vystoupení byl koncert v srbském Bělehradě v červnu 2011, kde zpěvačka zahajovala své evropské turné. Diváci ji tehdy "odměnili" bučením a posměchem, neboť Winehouse doklopýtala na pódium zřejmě opilá, s hodinovým zpožděním a písně spíše odmumlala. Občas ze scény zmizela a tyto pauzy byla nucena vyplňovat její kapela. Záhy poté část turné zrušila a fanouškům se omluvila.

Amy Winehouse bude mít dnes pohřeb
Autor: Profimedia.cz
Winehouse byla nalezena mrtvá 23. července 2011 ve svém domě v Londýně. Podle soudního lékaře měla v době smrti v krvi 4,16 promile alkoholu, což bylo také příčinou jejího úmrtí. Podle lékařů toto množství alkoholu může ovlivnit centrální nervovou soustavu a způsobit, že pacient "usne a už se nevzbudí".

Krátce po zpěvaččině smrti se její album Back to Black vyhouplo s počtem 3,26 milionu prodaných kopií na pozici nejprodávanější desky v Británii od začátku století. Z prvního místa ho sesadila koncem roku 2011 britská zpěvačka Adele se svým albem 21, kterého se prodalo o 100.000 kopií více.

Album Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures
Autor: Reprofoto: Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures
V prosinci 2011 posmrtně vyšlo album pojmenované Lioness: Hidden Treasures (Lvice: Skryté poklady), které obsahuje dvanáct do té doby nevydaných písní Amy Winehouseové. Deska se krátce po vydání dostala na vrchol prestižního ostrovního žebříčku nejprodávanějších alb a dokonce se stala jejím nejrychleji prodávaným CD během jednoho týdne.

O zesnulé britské zpěvačce v současnosti točí film režisér Asif Kapadia. Snímek by měl obsahovat mimo jiné dosud nezveřejněné archivní záběry ze života této soulové hvězdy. 

Autor: ČTK, lena