Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Alice Bendová: Rodila jsem prasátka, podojím i kozu!

21. května 2013 | 14:30

Herečka Alice Bendová se netají svou láskou ke zvířatům, ke které vede i své dvě děti Vašíka (6) a Aličku (3). Málokdo ale o Alici ví, že s přehledem je kdykoliv schopná podojit kozu i krávu a pomohla přivést na svět 8 malých prasátek. 

Jaký máte vztah ke zvířatům, vzpomenete si na nějakou příhodu či zážitek?
Obecně mám zvířata velmi ráda a k tomu vedu i své děti Vašíka (6) a Aličku (3). Už od doby, co jsem se narodila, máme doma nějakého psího mazlíka. Začalo to dogou jménem Aran, která vážila osmdesát kilo. Fakt, nekecám. Pak jsme měli doma kokra, pudla a nakonec francouzského buldočka. Aby toho nebylo málo, měli jsme s mojí ségrou kromě pejska vždy ještě morčata, andulky, rybičky a šnečí a žabí farmy. A jelikož jsme měli statek v jižních Čechách, tak samozřejmě nebyla nouze i o hospodářská zvířata. Pamatuju si, jak jsme pili mléko rovnou od krávy či kozy. Dokonce jsem v prasečáku pomáhala rodit malá prasátka - povedlo se mi jich 8, dobrý výkon ne?

Herečka Alice Bendová vede k lásce ke zvířatům i své dvě děti Vašíka (6) a Aličku (3).
Autor: rodinný archiv Alice Bendové
A co vy a cizokrajná zvířata, přišla jste s nějakým do kontaktu? Nebo se od nich spíše držíte stranou?
Při cestách do zahraničí a dovolených se člověk, ať už chtě či nechtě, s pár místními tvory setká a ani já nejsem výjimkou. Pamatuju si, jak jsem se na Martiniku setkala tváří v tvář s varanem. Lehce groteskní bylo, že se to stalo zrovna na toaletě, asi si holt taky potřeboval odskočit. Lekla jsem se stejně jako asi on a rychle vycouvala, byl tam prostě první. Parádní vzpomínky mám na Kambodžu, kde jsem jezdila na slonech a krmila opičky. Setkala jsem se i s hadem, ke kterým mám fakt respekt, naštěstí byl ode mě zhruba 5 metrů.

Herečka Alice Bendová vede k lásce ke zvířatům i své dvě děti Vašíka (6) a Aličku (3).
Autor: rodinný archiv Alice Bendové
Aktuálně jste se stala jako milovnice zvířat dokonce patronkou projektu na pomoc zvířátkům v Lesní ZOO, co vás k zapojení do projektu vedlo?
Celá naše rodina zvířata miluje a vážíme si toho, že tu ještě nějaká máme. Prakticky od narození mých dětí docházíme na jednu malou farmu, kde mají děti možnost zvířátka krmit a hrát si s nimi. Já například umím dojit krávu i kozu a chci, aby něco podobného zažili i moje děti. Tento projekt je cestou, jak některým zvířátkům pomoci a popíchnout i ostatní lidi, že se mohou bezplatně přičinit o pomoc a hlasovat na facebooku Minimaxu, které Lesní ZOO se dostane pomoci. Stanice Minimax chce pomoci zvířátkům a já chci, aby měly moje děti i děti kohokoliv jiného možnost být v blízkém kontaktu se zvířaty, neb si myslím, že jsou dětí pak zdravější po fyzické i psychické stránce. Z toho důvodu jsem neváhala a ráda nabídku patronství přijala.

Herečka Alice Bendová vede k lásce ke zvířatům i své dvě děti Vašíka (6) a Aličku (3).
Autor: rodinný archiv Alice Bendové
Když jste se zvířaty vyrůstala a jste s nimi stále obklopená, snažíte se i své děti nějakým způsobem vést k lásce a úctě ke zvířatům?

Samozřejmě, to by jinak ani nešlo. Své děti k lásce a úctě ke zvířatům vedu prakticky od narození. Jak jsem už zmínila, máme doma čubičku grifonka jménem Biggi a to je náš rodinný miláček, takže mé děti ji permanentně mazlí a už ji i krmí a venčí. Moje děti zvířata milují, nikdy by žádnému neublížili. Dokonce by nezabili ani pavouka, mravence či housenku, tyhle tendence třeba při procházkách venku nemají.  Ale to nejde pořád někde courat po lese, takže nastupuje klasická zábava, televize. Většinou máme doma puštěný Minimax. Když nastane čas seriálu prasátko Peppa, všechny hračky Aličky jdou v tu chvíli stranou.