Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdravé vánoční mlsání: Skvělé recepty na vynikající cukroví od českých celebrit

17. prosince 2012 | 07:35

VIDEO: Vánoční cukroví podle zásad zdravé výživy připravily spolu se svými dětmi hvězdy českého šoubyznysu. Alice Bendová, Eva Decastelo, Pavel Šporcl, Petr Vágner a Andrea Vránová Kloboučková dokázali, že mlsat se dá i zdravě. Vyzkoušejte i vy jejich recepty!

Ráno pečivo namazané marmeládou nebo miska plná sladkých "cereálií", dopoledne sušenka, k obědu ovocné knedlíky a po večeři sladký popcorn u televize. Podle nejnovějších studií nadváhou v ČR trpí každé třetí dítě.

Populární české celebrity proto společně se svými ratolestmi v pražské kuchařské škole připravili vánoční cukroví dle zásad zdravého životního stylu. Připomněli, že s prevencí obezity je nutné začínat již od útlého věku dětí.

Video se připravuje ...
Zdravé mlsání • VIDEO: Lenka Chvostová

„Již dvouleté dítě vnímá suroviny, ze kterých je cukroví vytvořeno. Je správné vést jej k tomu, aby s rodiči jídlo připravovalo a již v dětství se naučilo zásady zdravého stravování,“ chválila přístup rodičů nutriční terapeutka Karolína Hlavatá. „Příprava cukroví s rodiči navíc děti opravdu baví,“ dodala.

Z minisoutěže týmů složených z celebrity a zástupců mateřských center nakonec vítězně vyšel houslový virtuóz Pavel Šporcl s dcerami Violetou a Sofií a rodinným Klubem K2. Jejich kuličky z ořechů zaujaly odbornou porotu nejvíce.

„Doma se snažíme vařit zdravě a dcery nám při tom často pomáhají. Chci, aby věděly, jaké jídlo je zdravé a čemu se mají vyhýbat. Prevenci proti dětské nadváze rozhodně nepodceňuji. V dnešní době plné fastfoodů je pro dítě obtížné se zorientovat,“ prohlásil Šporcl.

„Ořechy jsou oblíbenou přísadou vánočního cukroví, protože výborně chutnají, křupou a zároveň jsou tělu prospěšné díky vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin,“ okomentovala vítězství nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.

Vítězný recept Pavla Šporcla  

Kuličky z ořechů

Suroviny:
100 g mletých vlašských ořechů
80 g moučkového cukru
80 g másla
50 g kakaa
2 lžíce citrónové šťávy

Postup:
Máslo utřeme s cukrem, přidáme mleté ořechy, citrónovou šťávu a vytvoříme těsto. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.

Švestkové kuličky Evy Decastelo

Suroviny

100 g předem namočených a na jemno nasekaných sušených švestek
1 lžíce povidel
1 lžička kakaa
1 lžíce citronové šťávy
špetka strouhané kůry z citronu

Postup:
Všechny suroviny smícháme do tuhé hmoty. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo kakau.

Fíková kolečka Alice Bendové

Suroviny:
120 g fíků
120 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
40 g pomletých perníčků
1 lžíce mleté skořice
citronová kůra z ½ citronu

Postup:
Fíky pomeleme ve strojku a smícháme s ostatními surovinami. Vál posypeme cukrem, těsto na něm vyválíme na placku. Vykrajujeme malá kolečka a necháme je uschnout.

Ovesné placičky Andrey Vránové Kloboučkové

Suroviny:
150 g ovesných vloček
140 g moučkového cukru
100 g másla
50 g mletých ořechů
½ balíčku vanilkového cukru
3 lžíce horké vody nebo rumové tresti

Postup:
Ovesné vločky opražíme na části másla, necháme vychladnout a jemně umeleme. Zbývající máslo utřeme s cukrem, přimícháme vločky, ořechy, vanilkový cukr a horkou vodu nebo rumovou tresť. Z těsta tvoříme placičky, které obalujeme v kakau.