Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Celebrity vyprávějí: Jak Jiřina Jirásková dirigovala celou nemocnici

8. října 2012 | 08:17

Mnohdy se legrační příhody stanou i na místech, kde nám obvykle do smíchu moc není. A my se jim nakonec později rádi zasmějeme. Tím spíš, když se stanou známým osobnostem.

Aleš Cibulka, moderátor

Jak jsem zachraňoval Jiřinu Jiráskovou

Pořádně jsem se zapotil, když jsem pomáhal Jiřince Jiráskové malovat byt a šli jsme vynést odpadky. Nešikovně zakopla o obrubník, bezvládně padla na chodník a poranila si rameno. Neskutečný pohled.

Na zemi u popelnic sedí držitelka Thalie za celoživotní dílo a vedle ní já. Zavolal jsem sanitku. Když Jiřina spatřila dva zřízence v červeném, zdravou rukou se chvatně přičísla a nonšalantně se zeptala: „Pánové, a který z vás je lékař?“ Když se dozvěděla, že jsou jen sanitáři, odvoz chtěla odmítnout.

Jiřina byla v sanitce, já se hnal dovnitř za ní, ale dozvěděl jsem se, že mě bohužel s sebou nemohou vzít. Jiřina se vzpružila na lehátku a zařvala: „Pánové, tak já mu teda rychle něco zlomím, ať může se mnou!“

Pánové v červeném pak narazili ještě jednou, když se dožadovali průkazu pojištěnce. Jiřina výhrůžným hlasem pronesla: „Pánové, vy když jdete s košem, tak si s sebou berete průkaz pojištěnce? Já teda ne.“ O tom, že vyžadovala, aby spustili houkačku, neboť umírá, se ani nezmiňuji.

Jiřinu Jiráskovou již lékaři probudili z umělého spánku
Autor: Ladislav Křivan
Dovezl jsem vysílenou Jiřinu na rentgen. Znuděná zdravotní sestra nařídila, že pro potřeby rentgenu si musí sundat halenku. Jiřina odpověděla, že bolest je taková, že bude nutné halenku rozstříhat. A tak na nemocničním vozíku seděla bývalá ředitelka Vinohradského divadla v podprsence.

„Jé, vy máte podprsenku s háčkama,“ divila se sestřička, „no ta musí taky dolů“. To už na mě bylo moc a uchýlil jsem se do čekárny. V Jiřině se nezapřela vedoucí pracovnice a generál a já v čekárně, zelený hrůzou, poslouchal přes dveře, jak diriguje. „Vy jděte sem, chytněte mě tady – ne tady, tady říkám! Vy se postavte sem, tohle dejte tam a teď trhněte – no nebojte se, pořádně trhněte! To jste doktor?!“

Když Jiřinku vyvezli z ordinace, přitulila se ke mně a nenápadně špitla: „Hele, odvez mě rychle někam, kde se dá kouřit!“ Bylo jasné, že už je jí dobře.

Z chystané knihy Cibulka v pyžamu, JaS nakladatelství

Petr Vágner, herec

Lidé si mě pletou s lékařem

Od chvíle, kdy jsem se začal objevovat v seriálu Ordinace jako lékař, se mi stávají zajímavé příhody. Lidi totiž občas opravdu nerozlišují mezi tím, co se děje v televizi, a co je realita. Takže když jsem byl třeba na dobrovolné praxi u pražské záchranky a jezdil s pravými záchranáři k případům, bylo hned poznat, kdo je seriálový fanoušek.

871688:gallery:true:trueKdyž jsme přijeli do bytu, kde se pán dusil jídlem, jeho paní mi ve dveřích řekla: Ale já jsem nevolala do Ordinace! Často se taky začali rozhlížet, jestli třeba někde nemáme schovanou skrytou kameru, fotili si mě nebo natáčeli na mobil.

Ale stává se i to, že lidi opravdu čekají, že jako doktor pomůžu. Když jsme kdysi časem točili adrenalinové medailonky pro Českou miss, se štábem jsme vystoupali na jeden z kopců, odkud měla letět na rogalu jedna z finalistek.

Chvíli před tím se tam asi z patnáctimetrové výšky zřítil paraglidista, a tak hned všichni běželi za mnou, ať mu pomůžu... Naštěstí mám nějaké kurzy, takže jsem ho zběžně prohlédl, zjistil mnohačetnou frakturu ruky a lehký otřes mozku, ale na zbytek jsme už zavolali záchranku.

Veronika Jeníková jako Vendulka v Ordinaci v růžové zahradě
Autor: čtenář Blesku
Veronika Jeníková, herečka

Těžké chvíle při natáčení

Zajímavé situace jsem zažila při natáčení Ordinace v růžové zahradě, kde jsem hrála sestřičku. Vše jsme dělali „na oko“ a nejhorší snad bylo měřit tlak. To mi vůbec nešlo. Používali jsme k tomu tlakoměry na suchý zip. Ale zvukařům vadilo, že to vydává nepatřičné zvuky. Tak jsme je museli „motat“ na ruku obráceně. Jistě si dovedete představit, jak to asi vypadalo.

Autor: Michala Jendruchová, Klena