Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Celebrity a Velikonoce: Zagorová se má na co těšit, Margita už má připravenou pomlázku!

Fotografie
6. dubna 2012 | 20:02

Malování vajíček, pečení beránka a různé další velikonoční zvyky dodržují i známé české osobnosti. Těší se také na Velikonoční pondělí a tradiční koledu, kdy se muži ráno vydávají za dívkami a ženami s upletenou pomlázkou z vrbových proutků, aby jim "vyprášili sukně". Pomlázku, v různých nářečích nazývanou například "mrskačka", "švihačka" nebo "hodovačka", považují za symbolický zvyk, který k Velikonocům v Česku i na Slovensku rozhodně patří.

Velikonoce se v zahraničí snaží dodržovat i tenorista Štefan Margita a zpěvačka Hana Zagorová, kteří právě pobývají v New Yorku. "Velikonoční atmosféru jsem tady moc nezažil, ale my jsme si udělali velikonoční výzdobu, protože ať ta atmosféra je. I když jsme v cizině, tak Hanka určitě nádivku upeče," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK Margita. Ve středu zpíval v newyorské Metropolitní opeře hlavní roli v premiéře opery Zlato Rýna od Richarda Wagnera, v sobotu se chystá na reprízu. Operní pěvec slovenského původu podle svých slov v pondělí nezapomene ani na "šibačku" - pomlázku, kterou si do Ameriky přivezl z Prahy, kde žije. Ačkoli se na tento svérázný zvyk právě v některých západních zemích dívají s nepochopením, Margita prý "doma" Hanu Zagorovou určitě vyšlehá.

K Pavlovi, Báře a Violetce přibude koncem léta další člen rodiny. Bude to další princezna.
Autor: Jiří Černohorský

Velikonoce zastihnou v zahraničí také houslistu Pavla Šporcla, který v současné době koncertuje v Japonsku. Pokud se nemusí věnovat pracovním povinnostem, snaží se strávit svátky doma s manželkou, herečkou Bárou Kodetovou a třemi dcerami. "Barvíme vajíčka a máme velikonočního beránka. Ráno v pondělí všechny holky včetně Báry vyšlehám, to k tomu zkrátka patří. Chodí k nám koledníci. Letos je ale přestupní rok, takže by holky měly šlehat kluky. Naštěstí se vrátím až v pondělí," odpověděl Šporcl.

Linda Rybová se snaží zvládat práci a tři děti
Autor: Jindřich Mynařík

Na venkově naopak svátky letos oslaví herečka Linda Rybová, manželka herce Davida Prachaře. "Děti vnímají, že Velikonoce jsou svátkem zmrtvýchvstání. Barvíme ale i vajíčka a chodí k nám koledníci z vesnice," řekla Rybová, která vajíčka zdobí se svými dvěma dcerami Rozárkou a Josefínkou. "Holky se pak schovávají a náš malý Franta je řeže hlava nehlava. Jsou mu teprve čtyři, tak zatím koleduje jen doma a nechodí po vesnici," dodala Rybová.

Když nezávodí nebo nezpívá, věnuje se Lounová i modelingu
Autor: Facebook.com

K tradicím tíhne i zpěvačka a herečka Olga Lounová. "Velikonoce trávím s celou rodinou v malém městečku Lázně Kundratice. Malujeme vajíčka, ráno k nám chodí koledníci a moji malí sourozenci sbírají čokoládová vajíčka, která jsme před nimi schovali," řekla ČTK Lounová. Beránka většinou kupují, ale pro koledníky má napečené vepřové a kuřecí řízky a k tomu bramborový salát.

Tereza se synem Toníkem
Autor: archiv FTV Prima
"Velikonoce jako takové miluju, mám je spojené s jarem a sluníčkem. Už mám doma výzdobu a zasadila jsem si osení. V naší rodině se ale zvyk barvit vajíčka nedrží," poznamenala herečka a moderátorka Tereza Kostková. Její syn Toník sice pomlázku už má a zná prý velikonoční příběh o zmrtvýchvstání, na koledování si ale ještě chvíli počká.997802:gallery:true:true

Jako svátky především spojené s příchodem jara vnímá Velikonoce bavič a moderátor Karel Šíp. "Tradice žádné nedodržuji, ale když je hezké počasí tak jsme na chatě. Můj osmiletý syn obarví vajíčka a manželka upeče mazanec," řekl ČTK Šíp. Raději než Velikonoce má prý ale Vánoce.