Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svatební róba Kate byla pouhou kopií, Burton došly nápady

5. května 2011 | 06:02

Plagiátorství na královské svatbě! Při pohledu na sestry Kate a Pippu Middleton se v pátek miliónům lidí na celém světě zatajil dech. Jejich běloskvoucí róby byly jedním slovem nádherné. Originalitu ale bohužel postrádaly. Byly totiž jen pouhými kopiemi.

Od chvíle, kdy v listopadu loňského roku britský korunní princ William oznámil světu své zasnoubení s neurozenou dívkou Kate Middleton, celý svět čekal na moment, kdy se nevěsta objeví před zraky veřejnosti ve svatební róbě. Následovalo dlouhých pět měsíců spekulací, dohadů a fám.

Tajemství návrháře odhaleno

Mezi návrháři, kteří přicházely v úvahu, byla i Sarah Burton. Šestatřicetiletá módní návrhářka, kreativní ředitelka módního domu Alexander McQueen, která slavnému návrháři před jeho tragickou smrtí dlouhé roky asistovala. Když se pak designérka, pokoušející se skrýt svou identitu, odpoledne před svatbou objevila s velkou taškou v ruce před hotelem, kde byla nastávající nevěsta ubytována, nebylo o tom, kdo bude autorem svatební róby pochyb.

Svatební róba Kate Middleton se neuvěřitelně podobá šatům, ve kterých si italská herečka Isabella Orsini v září 2009 brala Prince Edouarda.
Autor: isifa.cz

Vrcholný okamžik nastal 29. dubna a všem, kteří královskou svatbu sledovali, se na chvíli zatajil dech. Je 11:52 (SELČ) a nevěsta nastupuje do přistaveného vozu značky Rolls-Royce. Zatím všichni jen vědí, že jsou její šaty bílé, s krajkou a dlouhou vlečkou. Nechybí krásný závoj. Za deset minut už nevěsta vystupuje před Westminsterským opatstvím. Šaty už vidí celý svět. Jsou jednoduché, ale krásné. Vlečku Kate přidržuje její sestra Pippa, oblečená v hladkých, ale o to působivějších, šatech. Tajemství svatební róby je odhaleno. Opravdu pocházejí z dílny Sarah Burton. Stejně jako šaty její sestry.

Trochu drahé kopie

Rodina se netají s tím, že svatební šaty nebyly nijak levné. I s těmi pro Pippu vyšly přibližně na 1,5 milionu korun. Jejich dcera si ale přece bere dědice následníka britského trůnu. Tak proč šetřit? Zaslouží si přece něco jedinečného... A právě v tom je ten problém. Šaty, které Sarah Burton navrhla pro budoucí vévodkyni z Cambridge až moc připomínají ty, které na sebe v září 2009 oblékla italská herečka Isabella Orsini, když si brala Prince Edouarda de Ligne de la Tremoille. A nápadně se podobaly i těm, ve kterých si v roce 1956 herečka Grace Kelly brala monackého Prince Rainiera.

Že by šlo o podobnost čistě náhodnou? Nebo Sarah už zapomněla, že stejné šaty navrhla už v roce 2009 a Cameron Diaz se v nich objevila na Zlatých glóbech?
Autor: profimedia.cz

A bohužel ani šaty o rok mladší Pippy nebyly originálem. I když v nich mladá žena vypadala k nakousnutí a svým zjevem totálně zastínila nevěstu, ty samé, jen v ohnivě rudé barvě, oblékla před rokem Cameron Diaz na 67. ročník Zlatých glóbů. Jde o model z podzimu 2009. Ani jedna z žen si k nim však nevzala široký pásek, který k nim původně patří. Jde snad o pouhou souhru náhod? Vzešel požadavek na tenhle design šatů od samotné Kate? Vybrala si snad její sestra šaty sama? Nebo kreativní ředitelce prostě jen došly nápady? Kdo ví... Jisté ale je, že zadeček v nich Pippa měla hezčí, než slavná hollywoodská star.