Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemocnice na kraji města: Kdo z původních hrdinů ještě žije? Zavzpomínejte si!

  • Představitelé Alžběty a Karla Sovových ještě žijí. V pokračování oblíbeného seriálu se však objevila už jen Eliška Balzerová.
    20. července 2015 | 06:00

    Prázdniny jako už každoročně přinesly na televizní obrazovky reprízy oblíbených československých seriálů. Mezi nimi nechybí ani tolik populární Nemocnice na kraji města, kterou můžeme sledovat každé úterý a čtvrtek. A i když od jejího natáčení uplynulo už téměř čtyřicet let, příběhy točící se kolem života lékařů jednoho ortopedického oddělení nás stále baví.

  • Doktorka Alžběta Čeňková

    ...
    Autor: archiv ČT
    Když se populární herečka Eliška Balzerová (66) představila v roli mladé nastupující lékařky Čeňkové, bylo jí pouhých pětadvacet let. Postava této sympatické, nadané a čestné ortopedky jí přinesla obrovskou popularitu, záhy se stala žádanou herečkou. Zajímavou proměnou prochází "Bety" Čeňková v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a důležitou změnou si pak ještě projde v 3. pokračování seriálu z roku 2008 nesoucím název Nové osudy, kde nahradí doktora Blažeje a stane se místo něj primářkou ortopedie. Na nedostatek rolí si Balzerová rozhodně nemůže stěžovat, obsazována je v divadle i televizi. Všichni si ji určitě pamatujeme jako rozvernou sexy "babičku" z komedie Ženy v pokušení. "Na stará kolena se ze mě stala svobodná a šťastná herečka," říká nyní Eliška Balzerová s úsměvem. Se svým manželem Janem Balzerem vychovala dvě děti: syna Jana a dceru Adélu.
  • Doktor Karel Sova mladší

    Představitelé Alžběty a Karla Sovových ještě žijí. V pokračování oblíbeného seriálu se však objevila už jen Eliška Balzerová.
    Autor: Archiv Blesku
    Třiasedmdesátiletý herec Ladislav Frej starší si v seriálu zahrál syna tehdejšího primáře ortopedického oddělení Sovy. I jemu role v dnes již kultovním dietlovském seriálu umožnila opravdový filmový start. I když na natáčení nevzpomíná jen v dobrém. Udělali tam z něj totiž alkoholika. "To byla jedna velká fáma. Celý život jsem teď zařazen mezi alkoholiky – prostě alkoholik Sova. Přitom tam se o tom jen mluvilo. Nikdy tam nebyl záběr, že bych pil," vzpomíná. Možná i proto v dalším pokračování legendární Nemocnice na kraji města odmítl hrát. Na televizní seriály ale rozhodně nezanevřel. Objevil se například v již legendárních Chalupářích, dostal jednu z hlavních rolí v úspěšném krimiseriálu Malý pitaval z velkého města, zahrál si v mnoha koprodukčních seriálech, jako jsou Dobrodružství kriminalistiky nebo Náhrdelník. Jeho zatím poslední rolí byl soudní lékař v seriálu Kriminálka Anděl.
  • Primář Arnošt Blažej

    ...
    Autor: archiv ČT
    Role záletného lékaře a později primáře byla jednou z nejznámějších rolí dnes pětasedmdesátiletého Josefa Abrháma. Ten na rozdíl od kolegy Freje roli v novém seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech neodmítl. A z pěkného proutníka a suveréna se stal normální chlap, který se nakonec přece jen oženil se zdravotní sestrou Inou, jež byla jeho osudovou láskou. "Tu suverenitu by mu už nikdo v dnešní době nevěřil," prohlásil.
  • Doktorka Dana Králová

    ...
    Autor: archiv ČT
    Pro osmdesátiletou Janu Štěpánkovou, která do povědomí diváků vešla hlavně díky roli starší dcery Pavly ve velmi úspěšném televizním seriálu Taková normální rodinka, byla postava doktorky Králové, kterou hrála až šest let poté, jen další velkou seriálovou rolí. Tu však měla příležitost rozvinout i v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a Nemocnice na kraji města – nové osudy. Zazářila také například v seriálu České televize Ranč U Zelené sedmy coby čilá a prostořeká babička. A v poslední době jste ji měli možnost vidět jako matku rodu Valentů v seriálu První republika. Je zřejmé, že ani přes svůj požehnaný věk se Štěpánková o role bát nemusí. Přestože oslavila v září osmdesátiny, televize o ni pořád stojí. "A já budu ráda pracovat, dokud na to budu fyzicky stačit," slibuje herečka.
  • Zdravotní sestra Marta Huňková

    ...
    Autor: archiv ČT

    Vynikající herečka Iva Janžurová, která je držitelkou dvou Českých lvů za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, ocenění za nejlepší herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Soči, držitelkou Ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie, se do povědomí diváků zapsala už dávno před tímto seriálem. Přesto jí ale role sestry přinesla velkou popularitu. Za sebou má desítky rolí v televizních filmech a seriálech jako Eliška a její rod, Sňatky z rozumu, Arabela, Cukrárna, Dárek a dalších. V poslední době však seriálové role odmítala. Zlom nastal, až když se nechala zlanařit do Doktorů z Počátků.

  • Zdravotní sestra Ina Galušková

    ...
    Autor: archiv ČT
    Zatímco ostatní představitele Nemocnice na kraji města katapultovala mezi herecké hvězdy, po představitelce naivní, ale o to půvabnější Iny se po odvysílání seriálu slehla zem. Andrea Čunderlíková (63) totiž jako jedna z mála úspěšných hereček osmdesátých let "s herectvím sekla". Filmu se věnovala pouze sporadicky a divadlu vůbec. Provdala se za bývalého kytaristu skupiny Olympic Ladislava Kleina a celkem bez skandálů a mediálního zájmu s ním žije spokojený život. Když jí tvůrci Nemocnice na kraji města po dvaceti letech opět nabídli roli, měla z návratu před kameru obrovský strach. Nakonec ale byla podle vlastních slov z natáčení nadšená, jelikož se jí vrátily všechny ty dávno zapomenuté vzpomínky a emoce, které provázely natáčení původní série. Moc ji proto mrzelo, že s ní už scenáristé třetí premiérové řady Nemocnice na kraji města – nové osudy nepočítali. Tvrdí, že Ina se během těch třiceti let, co s ní žije, stala takovým jejím druhým já, a byla proto zklamaná, že se natáčení 3. řady nemohla účastnit.
  • Řidič sanitky Roman Jáchym

    ...
    Autor: archiv ČT
    Populární sedmašedesátiletý herec Jaromír Hanzlík nikdy nevystudoval žádnou uměleckou školu. Po gymnáziu se sice přihlásil na DAMU, nastoupit tam ale už nestačil, začal totiž hrát v Divadle na Vinohradech, kde si podmanil hned několik hlavních rolí. A stejně dobře se mu dařilo i v televizi. Záhy se stal jedním z nejpopulárnějších herců mladé generace. Není proto divu, že se objevil nejen v seriálu Nemocnice na kraji města, ale i v seriálech Byl jednou jeden dům, Sanitka, Žena za pultem či v kombajnérské Plechové kavalérii. A chybět samozřejmě nemohl ani v Nemocnici na kraji města po dvaceti letech. Objevil se i v "nekonečné" Pojišťovně štěstí, ze které však později raději vycouval – tedy seriálově zemřel. Tehdy se zařekl, že v seriálech už vystupovat nebude. Názor však změnil, když jej režisér Jiří Adamec pobídl k pokračování populární Sanitky.

     

Klíčová slova:  vip, seriály, nemocnice na kraji města
Diskuse ke článku
.