Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Modrava skončila, První republika v nedohlednu. Koho teď neuvidíme?

  • Seriál První republika si rychle získal srdce diváků. Slibované pokračování je však zatím v nedohlednu.
    15. června 2015 | 06:00

    Je před námi léto, a to znamená, že oblíbené seriály budou mít pauzu. Počkat si na ně budeme muset až na konec prázdnin. Co ale bude s těmi, které nemají natočené pokračování? Ať už kvůli problémům s financemi či chybějícímu scénáři. Už teď nám některé z jejich postav chybějí. Připomeňme si je alespoň na našich stránkách.

  • První republika: Klára Valentová-Léblová

    Markéta Častvaj Plánková
    Autor: česká televize

     

    Klára Valentová je osudová žena. Je dcera bohatého továrníka Lébla potýkajícího se s rodinnou historií. Její silný smysl pro povinnost jí mnohdy brání dělat to, co by v životě opravdu chtěla. Její osobnost je silně ukotvena v tradičním světě konzervativních hodnot.

     

    "Není to vůbec jednoduchá postava. Potýká se s rodinnou minulostí, zároveň je osudovou ženou obou bratrů, je ukotvená v tradičních hodnotách, je výborná máma. Je to vášnivá žena, ale snaží se svoje city potlačovat a skrývat. Někdy něco jiného říká a něco jiného si myslí. Což ale v té době u žen bylo běžné. Na druhou stranu to není žádná domácí puťka, touží odhalit tajemství smrti svých rodičů a najít tu pravou lásku," prohlásila o své postavě sama představitelka, herečka Markéta Častvaj Plánková.

  • První republika: Magdalena Škvorová

    Veronika Nová
    Autor: Česká televize

     

    Magdalena je nekonvenční mladá dáma se silným smyslem pro spravedlnost a velkými ideály, kterých se odmítá vzdát. Je symbolem poválečné nastupující generace a ženou, která musí být moderní ve všech aspektech. Ať už jde o účes nebo názor.

     

    "Je to podle mě úplně nejlepší postava z celého seriálu. Je to mladá holka, velmi chytrá, velmi emancipovaná, ze zámožné rodiny, jde proti konvencím, nesnáší kompromisy, když něco dělá, tak naplno, když miluje, tak opravdově, má smysl pro spravedlnost… To se mi na ní hrozně líbí, že je to velmi kladná postava, ale zároveň to není klasická hodná holka. Má sice dobré vlastnosti, ale zkrátka se s tím moc nepáře. Co si myslí, to řekne, ať to bolí nebo nebolí, o čemž si myslím, že je to velmi dobrá vlastnost – když je někdo takhle upřímný. Magdalena je hrozně fajn a chtěla bych taková být i já. V našem příběhu prožije velké zvraty, osud jí několikrát podrazí nohy. Když jsem teď dočítala poslední díly série, tak mě vlastně hrozně mrzelo, že taková fajn holka má tak složitý osud," řekla o své postavě herečka Veronika Nová.

  • První republika: Božena Škvorová

    Zdena Studénková
    Autor: archiv ČT

     

    Maminka Magdaleny pochází z nižší střední vrstvy a do nejvyšších sfér se vypracovala díky vlastní píli. Svého společenského postavení si velmi váží a dobře si uvědomuje, že s bohatstvím nepřichází jenom přepych, ale i odpovědnost. Hodně jí záleží na dobrém jménu rodiny a je pro něj ochotna udělat vše. A skvěle dokáže manipulovat se svým manželem Karlem. Neštítí se intrik, aby dosáhla svého cíle.

  • První republika: Jaroslav Valenta

    ...
    Autor: Česká televize
    Pragmatický muž s vynikajícím citem pro byznys, který se ovšem řídí heslem "účel světí prostředky". Jediné, co ve svém životě nedokáže kontrolovat, je láska… "Jaroslav je jedním z bratrů Valentových. Podniká spolu s otcem. Je to taková horká podnikatelská hlava, taková ta nová generace rodících se byznysmenů. Dělá spoustu chyb a pohybuje se na hranici zákona, ale na druhou stranu je to člověk, který žije pro rodinu, takže bych ho tak úplně nezatracoval," prohlásil o své postavě herec Jiří Vyorálek.
  • První republika: Richard Benoni

    Pavel Kříž
    Autor: Česká televize

     

    Šarmantní advokát Valentových a bývalý advokát Léblových je velký rodinný přítel, který často do rodiny dochází. Zvláště mezi ženami je vyhledávaným společníkem, snad proto, že se umí galantně chovat i k služebným. 

     

    Z natáčení si Pavel Kříž odnesl velký zážitek: "Musel jsem se naučit jezdit starým fordem z počátku 30. let, což vypadá jako legrace, ale věřte, že je to docela složité. Všechno je tam jinak – plyn dáváte pravou rukou, tam, kde je u dnešních aut spojka, řadíte... To všechno je velmi matoucí. Navíc to samozřejmě nemá žádný posilovač, takže je to docela dřina. Chvilku mi to trvalo, ale teď mě to moc baví, protože ta auta byla prostě skvělá."

  • Policie Modrava: kapitán Jana Vinická

    Soňa Norisová
    Autor: archiv TV NOVA

     

    Zkušená policistka, která z osobních důvodů opustila svou práci v plzeňské kriminálce, aby přijala místo kriminalistky v Kašperských Horách. Je to citlivá, empatická žena, která však musí bojovat nejen se zločinci ve svém novém působišti, ale častokrát i se svými novými podřízenými. Její noví kolegové totiž nemohli překousnout, že jim šéfuje žena, která navíc není místním rodákem. Setkala se s něčím podobným herečka Soňa Norisová i ve skutečném životě? "S nevraživostí a žárlivostí jsem se v práci zatím nesetkala. Ještě se mi nestalo, že by mi dali mí kolegové najevo, že nejsem odsud. Naopak, často se z nich stali mí dobří přátelé," prozradila kráska v rozhovoru pro magazín Ona Dnes.

  • Policie Modrava: poručík Kamil Sedláček

    Po boku Norisové se objevil také Filip Tomsa jako poručík Kamil Sedláček.
    Autor: Foto: TV Nova, V. Hradská
    Roztomilého poručíka, čerstvého absolventa policejní školy, kterému ještě diplom čouhá z kapsy, si v Policii Modrava zahrál Filip Tomsa. Ten se už objevil v seriálech Dobrá čtvrť, Poslední sezona a Ordinace v růžové zahradě. Ve filmovém muzikálu Mirjam Landové Kvaska si dokonce zahrál hlavní roli Mickiho – zpívajícího vězně, který zdrhne, zamiluje se do muzikálové hvězdy a utíká před policií. V Policii Modrava ale stojí na druhé straně zákona. Ztvárňuje sympatického, šikovného a práci oddaného kriminalistu, který byl na začátku tak trochu zmatkař. Postupně se ale stal nejbližším spolupracovníkem nadřízené Jany.
  • Policie Modrava: major Václav Koutný

    Kapitán Soňa Norisová s majorem Jaroslav Satoránský.
    Autor: archiv ČSFD
    Šéfa klatovské kriminálky, který se s Janou zná již z dřívějška, si zahrál vynikající pětasedmdesátiletý herec Jaroslav Satoranský. Ten byl v 70. a 80. letech seriálovou hvězdou, hrál v Nejmladším z rodu Hamrů, v seriálu Inženýrská odysea, v Tajemství proutěného košíku nebo v seriálu Zdivočelá země. Mihl se i v jednom dílu Vyprávěj. V posledních letech jste ho ale mohli vidět spíš na divadelních prknech. Na televizní obrazovku se vrátil až díky Policii Modrava. A dokonce se během natáčení spřátelil i s místními policisty. "Já jsem měl velké štěstí, že jsem po letech dostal takovou trošku větší příležitost, a velké štěstí, že ta parta na Policii Modrava byla úžasná, všichni herci i štáb," prozradil Satoranský.

     

    "Měl jsem větší plochu na policejním ředitelství v Klatovech, a to byly interiéry, takže se tam nedalo moc dýchat, bylo to uzavřeno kvůli ruchu z ulice, takže jeden technik musel sehnat ventilátor. Tam jsme policajtům možná trochu překáželi, nikdo neřekl nic, byli na nás hodní, máme tam přátele," pokračoval zkušený herec. A jak vzpomíná na natáčení dílu s mrtvolou v rašeliništi? "Bylo to až velmi reálné. Když jsme přišli na plac, až jsem se lekl," přiznal Satoranský.

Klíčová slova:  vip, seriál, Policie Modrava, první republika
Diskuse ke článku
.