Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejkrásnější detektivové českých seriálů: Sexy Majer, okouzlující Švehlík i charizmatický Trojan

  • Policisté v českých seriálech rozhodně mají své kouzlo, kvůli němuž nás detektivky baví.
    16. února 2015 | 06:00

    Kriminální seriály, které diváka vtáhnou do světa zločinu i policistů, si oblíbili diváci nejen ve světě, ale i v Česku. Všemi těmi Kriminálkami Las Vegas, Policií New York i Kobrou 11 jsme už ale přesyceni. Není proto divu, že preferujeme vlastní produkci. Navíc jsou naše seriály plné krásných mužů. Který z nich je vaším favoritem?

  • Major Ivan Tomeček: Martin Stropnický (58)

    Jestlipak si z Martina Stropnického nedělají jemu podřízení vojáci legraci? Kdepak, ani by je to nenapadlo, když dovede být tak drsný...
    Autor: Dan Materna / Mafra / Profimedia

     

    Coby šéfa pražské kriminálky jste ho ve třech řadách seriálu Kriminálka Anděl mohli vídat každý týden. Trpělivě naslouchá a radí svým kolegům, přitom je charizmatický a rozhodný a má smysl pro dobro. Se svými podřízenými má kamarádské vztahy, ale má jejich respekt. Je však nerad kritizován. V krizi je dynamický, ale jinak kliďas.

     

    Od čtvrté řady se ale stal vedlejší postavou. Nastoupil na pozici náměstka policejního prezidenta a ke své staré partě se vracel jen někdy, aby jim poradil.

     

  • Kapitán Tomáš Benkovský: David Švehlík (42)

    Kriminálka Anděl
    Autor: archiv TV NOVA

     

    Chytrý a talentovaný muž uhlazených rysů, který dokáže v životě zdolávat různá úskalí. Má k tomu totiž předpoklady. Je to člověk, který si vždycky jde za svým, ale jen v tom dobrém slova smyslu. Navíc se rychle učí a v práci rád zkouší nové věci. Je sympaticky dokonalý, vnímavý k okolí a ženy ho milují.

     

    Ale i kapitán Benkovský má své chyby. Občas zbytečně moc prosazuje svůj názor a názory ostatních mu připadají ne tak propracované. Snad i proto se šéfem kriminálky místo majora Tomečka nakonec nestal on. 

  • Detektiv Martin Tomsa: Marek Vašut (54)

    Detektiv Martin Tomsa
    Autor: archiv ČT
    Hlavní role ve volném cyklu kriminálních případů, které Česká televize natáčela v letech 1994 až 1998, byla svěřena Markovi Vašutovi. Ten poměrně úspěšně a přesvědčivě ztvárnil Martina Tomsu, bývalého policistu a začínajícího soukromého detektiva, který brázdí svou Škodou Favorit město Brno a neúnavně bojuje proti zločinu, za což ho většinou nikdo nezaplatí. 

     

    "Soukromý detektiv to má mnohem těžší než policie, protože je i před zákonem vlastně soukromá osoba. Na druhou stranu má práci v lecčems lehčí, protože není tak vázán zákonem. Takže může být ve svých aktivitách daleko pružnější, než si může dovolit policie. Být soukromým detektivem je však velice nebezpečné. Já jako soukromá osoba bych se tak živit nechtěl," říká Vašut.

  • Kapitán Rosťa Bor: Richard Krajčo (37)

    Vraždy v kruhu
    Autor: archiv ČT

     

    Rosťa je týmový hráč a vynikající kriminalista, vyzná se v počítačích, a když už nemůže kvůli svému handicapu do terénu, rešeršuje a vytváří důležité zázemí pro práci kolegů. Je po těžkém úrazu na vozíku, ale Karoch ho nechává pracovat v Mariánově týmu.

     

    V době před úrazem měl Rosťa mimomanželské aféry a jeho žena Sábina se sblížila s Mariánem. Chystala se Rosťu opustit, ale jeho úraz a následné postižení její rozhodnutí zvrátily a všechny vztahy se řádně zamotaly.

     

  • Major Marián Holina: Ivan Trojan (50)

    Vraždy v kruhu
    Autor: archiv ČT

     

    Hlavním hrdinou seriálu České televize s názvem Vraždy v kruhu je Ivan Trojan. Úspěšný seriál, který se řadí k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru, nepřináší divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny.

     

    Sám Ivan Trojan o své postavě prohlásil: "Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled."

  • Detektiv Kuneš: Hynek Čermák (42)

    V zatím nejvýraznější roli - jako policista v seriálu Cirkus Bukowsky
    Autor: Foto Blesk, archiv Blesku
    Zarputilý kriminalista z úspěšného seriálu Cirkus Bukowsky musel bojovat nejen se zločinem, ale zároveň se svými vnitřními démony a musel nastoupit na protialkoholní léčbu. V opačném případě mu hrozil vyhazov z práce. 

     

    "Říct, že mi Kuneš přirostl k srdci, by bylo trochu silné slovo. Že by to byl vyloženě sympaťák, to není. Ale máme přece jen sem tam něco společného, takže si rozumíme. V každém případě mám Kuneše rád, protože je dobře napsaný, je to detektivní futrál a taková role se nedala odmítnout," prohlásil sám Čermák.

  • Nadporučík Pavel Mráz: Stanislav Majer (36)

    Stanislav Majer
    Autor: archiv ČT

     

    Většina z nás ho má v paměti jako majitele restaurace U Henryho ze seriálu Ulice, další ho znají z Hřebejkova filmu Líbánky. Stanislav Majer se ale také stal jednou z hlavních postav nové třídílné minisérie České televize Případ pro exorcistu.

     

    Vysoký charizmatický vousáč s nádherně modrýma očima se vám i díky nazrzlým vlasům rychle vryje do paměti. Nás v redakci si tenhle svalovec s uhrančivým pohledem rychle získal.

Klíčová slova:  seriál, vip, detektivky, detektiv
Diskuse ke článku
.