Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bill Nighy z Lásky nebeské: Honila mě parta žen oblečených v pytlích na odpadky a křičely: „Svlékni se!“

16. listopadu 2018 | 14:05

Vánoce se blíží kosmickou rychlostí a je jasné, že bez oblíbených filmů a pohádek se neobejdou. Své místo v našich srdcích má britská romantická komedie Láska nebeská, kterou si většina z nás nenechá ujít. Herec Bill Nighy (68), který ve filmu hraje stárnoucího zpěváka Billyho Macka, zavítal do Prahy. Ochotně odpovídal na zvědavé dotazy!

Jak si zatím užíváte návštěvu Prahy?
Nikdy jsem v Praze nebyl a cítím se kvůli tomu hloupě a zahanbeně. Není to zas tak daleko a každý, koho znám, tu byl a všichni říkali, jak je to tu krásné. A je to pravda, to není žádné PR, protože jsem tu. Praha je magické místo. Dnes jsem se procházel kolem řeky pod nádherným podzimním sluncem. Včera jsem seděl u Vltavy, popíjel kávu a díval se na západ slunce a Karlův most. Na to nezapomenu, stejně jako na toho halibuta, co jsem měl včera k večeři. Děkuji za to, že tu mohu být.


V České republice vás lidé milují zejména kvůli postavě Billyho Macka ve filmu Láska nebeská. Jak jste se k roli dostal?
V Anglii je tradice, že se dělají čtené zkoušky se scénářem, který se tak podle toho testuje. Vždycky nám říkají, že to není role, že za to nebudeme placení. Byl jsem požádán, abych otestoval scénář Lásky nebeské a sklidil jsem hodně smíchu. Původně tu roli chtěli dát někomu velmi velmi slavnému, ale z podivných důvodů ji dali mně. Pak se mě zeptali, jestli chci vědět, kdo ta velmi slavná osobnost je. A já řekl ne.


Takže součástí castingu nebyl zpěv?
Ne, nemusel jsem zpívat, protože už předtím jsem zpíval ve filmu Still Crazy. A také se po mně nechtělo, abych byl nějak dobrý. Díky bohu, že jsem neměl hrát rockového boha, ale rockového idiota. Idioty zvládám, bohové jsou mimo můj dosah.


Chystá se Láska nebeská 3?
Myslím, že režisér Richard Curtis strávil velkou část života tím, že se vyhýbal (filmové) společnosti Universal Pictures, protože ta velmi touží natočit pokračování. Jen pro charitu jsme udělali akci, krátké video, abychom ukázali, jak jsou na tom postavy z Lásky nebeské teď po třinácti letech. Skvělá zpráva byla, že jsem se stále vešel do svých kalhot.


Jak si užíváte Vánoce od doby, co vyšla Láska nebeská?
Je pravda, že Láska nebeská se dostala do povědomí lidí v mnoha zemích po světě. V Anglii je to tak, že na Vánoce běží v televizi Láska nebeská a pak až projev královny. Až umřu, na můj náhrobní kámen vytesají: „Děti, nekupujte si drogy. Staňte se rockovou hvězdou a budete je dostávat zadarmo“ (citát postavy Billy Mack ze zmíněného filmu). Když šla Láska nebeská poprvé do kin, děti z mého sousedství za mnou běhaly a pokřikovaly tuto větu.

Ale jsem schopný si Vánoce i užít. Akorát mě zastavují lidi na ulici a chtějí zpívat moji písničku z Lásky nebeské. Nejhorší jsou pak rozlučky se svobodou nevěst a družiček. Jakmile takovou partu vidím, musím se schovat. Už mě honila i parta žen oblečená v pytlích na odpadky a křičela: „Svlékni se!“ To je můj život.


Co sledujete na Vánoce vy, když se celý svět dívá na Lásku nebeskou?
Já na Lásku nebeskou nekoukám. Sleduji fotbal. Miluju fotbal a koukám se na něj víc než na cokoliv jiného. Ale na Štědrý den televizi vůbec nepouštím.

 

Celý rozhovor s Billem Nighym si můžete přečíst na stránkách Dama.cz


Autor: Marta Pušová
Video se připravuje ...