Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jan Onder: Dana Batulková je moje druhá máma, skoro denně si voláme

8. října 2018 | 06:00

Od příštího týdne na Jana Ondera (33) čeká kolotoč přímých přenosů taneční soutěže StarDance. Po letech účinkování je už třetí rok jejím tanečním šéfem a letos zvýšil všem párům tréninkové dávky až na čtyři hodiny denně. Nešetří však ani sám sebe.

Hlavní choreograf taneční soutěže StarDance má teď diář zaplněný do posledního místečka. Přesto si našel čas a přišel. Tedy spíš do restaurace, kde jsme měli schůzku, přiběhl, a jen co dosedl, chrlil ze sebe jednu větu za druhou. Přesto byl soustředěný a vtipný. A také velmi pozorný, jak tanečníci bývají. Hodina, kterou si pro mě vyčlenil, utekla jako voda. A ještě mě domů odvezl svým autem.

V letošní StarDance bude soutěžit také Pavla Tomicová, do které by nadšení pro tanec málokdo řekl. Podle čeho jste si soutěžící vybíral?
Soutěžící nevybírám já, ale hlavní manažer projektu Jan Potměšil. A ten se snaží, aby osazenstvo bylo pestré – někdo mladší, někdo starší. Aby si každý divák vybral svého favorita. Pavla si soutěžit vždycky přála, a i když to tak nevypadá, tak zrovna jí jde tanec velmi dobře.

S čím mají soutěžící během tréninku největší problém?
Já si myslím, že je to pro všechny hodně těžké, když to nikdy předtím nedělali a vědí, že se to za tři až čtyři měsíce musí naučit, protože na ně bude koukat celý národ. Úplně v začátku mají všichni problémy s přenášením váhy, s chozením přes špičku i patu, s technikou tance. Samozřejmě že jim to nejprve nejde. A tady je důležitá úloha profesionálního tanečníka, který je musí dobře motivovat.

Dřou čtyři hodiny denně. Co za to?
Je to výzva. Naučíte se zadarmo tancovat, navíc dostanete velký prostor v televizi, protože sledovanost soutěže je vysoká.

Jak jste se vůbec do StarDance kdysi dostal vy?
Mě pozval na casting Petr Čadek, který dělal tehdy hlavního choreografa. Před deseti lety jsme vyhráli s Danou Batulkovou, o dva roky později s Kateřinou Baďurovou. S Tatianou Kuchařovou jsme skončili v roce 2013 druzí. A před třemi lety mi byla nabídnuta choreografie.

S Danou Batulkovou vystupujete dodnes. S ostatními také?
Tančím i s Kateřinou, dokonce jezdíme na vystoupení ve třech. S Tatianou jsme občas také vystupovali, ale v poslední době už moc ne. Tatiana je hodně zaneprázdněná.

Jak jste si rozuměl s Danou Batulkovou? Mohla by být vaší maminkou...
To je pravda, ona vlastně je moje druhá maminka. I proto jsme zůstali velcí kamarádi a skoro denně si voláme. Dokonce teď spolu budeme hrát v jednom představení v divadle Ypsilon.

Prý vás držela nad vodou i v milostných trablech, je to pravda?
Před dvěma lety jsem se rozešel s mou tehdejší přítelkyní Lucií, prodali jsme byt a já se najednou ocitl bez střechy nad hlavou. Než jsem si sehnal nové bydlení, bydlel jsem u Dany. A hodně jsme toho tehdy probrali.

Jak vycházíte s jejím synem Jakubem?
My se moc neznáme. O něm spíš slýchám od maminky.

Celý rozhovor s Janem Onderem si můžete přečíst v novém čísle tištěného Blesku pro ženy:

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...