Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Radka Gregorová: Jak souvisí užívání antikoncepce s neplodností?

10. srpna 2018 | 06:00

Pracuje v soukromé gynekologické ordinaci v Lékařském domě, na částečný úvazek i jako revizní lékařka ve zdravotní pojišťovně a externě spolupracuje se společností, která provádí bioekvivalenční studie. Pravidelně píše pro řadu webových portálů pro těhotné ženy a maminky. Co si o hormonální antikoncepci myslí ona a je podle ní vhodná pro všechny ženy?

Někteří odborníci považují hormonální antikoncepci za nebezpečnou, protože ji užívají dívky už od puberty, což prý může vést k neplodnosti. Souhlasíte?

Předně bych ráda uvedla na pravou míru tvrzení, že antikoncepce způsobuje neplodnost. Dlouhodobé užívání antikoncepce často souvisí s tím, že ženy odkládají těhotenství do vyššího věku, což s sebou přináší problémy s otěhotněním, které ale nejsou způsobeny užíváním hormonální antikoncepce. Ve vyšším věku klesá počet ovulačních cyklů, zhoršuje se kvalita vajíček a stoupá riziko potratů, vzniku vrozených vývojových vad a těhotenských komplikací.

A co názor, že hormonální antikoncepce ovlivňuje výběr partnera?

Hormonální antikoncepce ovlivňuje hormonální hladiny v těle ženy, ale nemyslím si, že je přímo zodpovědná za nesprávný výběr partnera.

Jaká pozitiva byste na této formě antikoncepce našla, tedy kromě toho, že zabraňuje nechtěnému početí?

Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce mají výrazně nižší riziko vzniku zhoubného nádoru vaječníků. Léčebně se antikoncepce nasazuje při nepravidelném cyklu, silné a bolestivé menstruaci či endometrióze. Dobře ovlivňuje ovulační bolesti či výrazné projevy premenstruačního syndromu.

Přesto má i nějaká negativa. Hovoříte s mladými dívkami o tom, že ne pro každou je tento druh ochrany vhodný?

Před nasazením hormonální antikoncepce je vždy nutné podrobně s ženou či dívkou probrat její rodinnou a osobní anamnézu. Pokud se u ní v rodině vyskytují trombembolické příhody, je vhodné před nasazením antikoncepce provést krevní odběr, který odhalí genetickou vlohu k tvorbě krevních sraženin. U samotné ženy či dívky pátráme po nemocích jater, migrénách či jiných chronických onemocněních, jejichž průběh by mohl být užíváním antikoncepce negativně ovlivněn.

Kolik procent žen dnes hormonální antikoncepci užívá? A skutečně se díky ní snížil počet interrupcí?

Za posledních deset let klesl počet uživatelek hormonální antikoncepce o více než 10 procent. V současné době užívá hormonální antikoncepci lehce přes 40 procent žen. V devadesátých letech bylo provedeno přibližně 100 000 umělých přerušení těhotenství, v posledních letech se jejich počet pohybuje okolo 20 000. Takže počet interrupcí výrazně klesl, ale naopak stoupá procento samovolných potratů. Tento fakt souvisí s již zmiňovaným odsouváním těhotenství do pozdního věku ženy.

Kdy je podle vás čas na to, seznámit dospívající dívky s možnostmi antikoncepce? A jakým způsobem by se to s nimi mělo probírat?

Většinu mladých dívek informují o antikoncepci jejich maminky v období prvních měsíčků nebo s nástupem puberty. Důvěra mezi matkou a dcerou je nesmírně důležitá zejména kvůli tomu, aby se dívka nebála na cokoli zeptat, případně se matce svěřila s problémem či vztahem.

Znají mladé dívky podle vás dostatečně všechna rizika užívání? Neměl by je informovat co nejpodrobněji gynekolog?

Myslím, že dnešní dívky jsou dobře informované, ale s nasazením hormonální antikoncepce by měl lékař s dívkou vždy probrat všechna její rizika i všechny benefity. Pokud lékař posoudí, že hormonální antikoncepce je pro dívku či ženu nevhodná, měl by jí navrhnout jinou variantu ochrany.

Není to tak trochu módní trend, že ženy nechtějí hormony užívat?

Nevím, zda lze hovořit o módním trendu, ale pravda je, že mnoho žen ustupuje od užívání hormonální antikoncepce.

Proč je podle vás užívání hormonální antikoncepce tak silně kontroverzní? Na jedné straně lékaři, kteří ji odmítají a priori jako zvěrstvo, na druhé straně lékaři, kteří ji předepisují jako na běžícím pásu…

Toto jsou dva extrémy, kterých je, pevně doufám, co nejméně. Pokud jde o erudovaného lékaře, nasazuje antikoncepci vždy uváženě a respektuje přání pacientky.

Myslíte, že se antikoncepce stala jakýmsi účinným pomocníkem v touze žen po emancipaci? Nástrojem jejich osvobození?

Pro ženu je jistě důležité, zda se může chránit proti nechtěnému otěhotnění, a tím pádem si svůj život plánovat podle svých představ.

Je rozdíl mezi tím, zda ženy polykají tablety, lepí si náplasti, nebo si nechávají píchnout injekci? Mám na mysli zejména možné nežádoucí účinky.

Určitě. Některé ženy mají po polknutí pilulky zažívací potíže, tudíž je pro ně lepší zvolit antikoncepci v náplasti či kroužku. Injekční forma je sice výhodná pro svou frekvenci aplikace jednou za tři měsíce, ale ženy při ní mohou nepravidelně krvácet, hrozí nárůst hmotnosti, zhoršení pleti či snížení libida. Po jejím vysazení mohou dlouho přetrvávat poruchy cyklu a nemožnost otěhotnět.

Souhlasíte s názorem, že by mladé dívky neměly užívat hormonální antikoncepci jen kvůli tomu, že mají nepravidelnou menstruaci, když sexuálním životem nežijí?

Záleží na tom, jak závažnou poruchou cyklu dívka trpí. Pokud má cyklus lehce nepravidelný, není k užívání antikoncepce důvod. V opačném případě je na místě poruchu cyklu řešit například nasazením vhodné antikoncepce i v případě, že dívka partnera nemá.

Kterým ženám byste hormonální antikoncepci nikdy nedoporučila, a kterým naopak ano?

Užívání antikoncepce je nevhodné pro ženy, které trpí vrozenou poruchou krevní srážlivosti, prodělaly trombózu, embolii nebo onemocněly rakovinou prsu. Mezi další kontraindikace patří migréna s aurou či věk nad 35 let spojený s obezitou či kouřením. Naopak antikoncepce může pomoci ženám s bolestivou nebo silnou menstruací, bolestmi v podbřišku spojenými s endometriózou, s opakovanou tvorbou cyst na vaječnících či výraznými projevy premenstruačního syndromu.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...