Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bára Basiková: Nemít děti je horší než nezpívat!

18. června 2018 | 06:00

Jedna z nejvýraznějších českých zpěvaček Bára Basiková (55) zažila hodně úspěchů, ale také pár životních zklamání. Přesto je vděčná za všechno, co ji potkalo. Malá, drobná, na první pohled tichá. Přesně tak na mě působila, jak se říká, na první dobrou. Ale jen do chvíle, než se rozpovídala. To z ní okamžitě začala sršet energie a sálat pozitivní nálada. Povídat si s ní mě bavilo, mluvily jsme o ledasčem, škoda, že se všechno nevešlo do tohoto rozhovoru.

 

Nedávno jste oslavila kulatiny, nafotila krásné černobílé fotky ve stylu Brigitte Bardot. Čím vás fascinuje?
Začala jsem ji obdivovat před pár lety poté, co jsem si přečetla její autobiografii. Do té doby pro mne byla ikona 60. let – úspěšná herečka, ztělesnění krásy. Po přečtení knihy, která je velmi otevřená, a z níž vyplývá, že v soukromém životě byla často nešťastná a zklamaná a vlastně úplně všechno, co nakonec dělala, dělat nechtěla, jsem ji začala obdivovat. Natočila nejen spoustu filmů, ale i desek. A tak mě napadlo udělat recitál s názvem BB a s ním vznikly i fotky. A proč taky ne? Máme stejné iniciály.

Překvapila vás něčím?
Vztahem k mateřství, protože já jsem pravý opak. Své děti miluju, jsem ráda, že mám tři, a kdyby to bývalo šlo (Bářin druhý manžel děti nechtěl), bylo by jich určitě víc. Ona vlastně svého syna nechtěla a celý život k němu neměla vyřešený vztah, nevychovávala ho… Zjistila jsem, že její život nikdy nebyl tak růžový, jak působil.

Když jste na vrcholu kariéry v roce 1992 porodila dvojčata Annu a Marii, tak jste asi nepřemýšlela, jestli se dokážete vrátit zpět.
Mně to bylo jedno, dítě jsem chtěla už jako mladá holka, ale věděla jsem, že se do života musím nejdříve vybavit a vytvořit si ekonomické zázemí. Pak přišla kariéra, takže jsem mateřství pořád odkládala. Ale řekla jsem si, že do třiceti děti musím mít. Nezpívat, nebo nemít děti? To druhé by pro mě bylo mnohem horší.

Co dnes dělají dospělá dvojčata?
Anička stále studuje, už několikátou školu, a pracuje v redakci jednoho módního časopisu. Maruška je zaměstnaná v jednom luxusním hotelu na Malé Straně. Myslím, že obě dělají to, co je baví, a to je pro mě důležité.

Další dítě jste měla ve věku, kdy už se mnohým ženám do mateřství nechce. Neměla jste obavy?
Samozřejmě že ano. Ale podstoupila jsem všechna vyšetření, a když dopadla dobře včetně prvního trimestru, byla jsem šťastná. Já jsem tehdy dítě ještě hodně chtěla a dokonce jsem měla mnohem pohodovější těhotenství než ve třiceti. A to jak po psychické, tak i po fyzické stránce.

Váš manžel Petr Polák je o patnáct let mladší. Jste spolu 11 let. Poslední rok se o vašem vztahu neustále spekuluje. Dokonce se mluví o rozvodu…
Nezlobte se, ale nechci se o tom bavit. Já si žiju svůj život a nikomu do toho nic není.

 

Celý rozhovor s Bárou Basikovou si můžete přečíst v novém vydání tištěného Blesku pro ženy:

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...