Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Veronika Stropnická: Nejhorší je nutit muže, aby porozuměli ženám

7. května 2018 | 06:00

Veronika Stropnická (56), která nemá problém s vážnými, charakterními rolemi ani s vysloveně komickou polohou, se teď ocitla v úplně nové roli. Jak říká – poprvé v životě je „dvojka“. Manželka ministra zahraničních věcí má totiž společenské povinnosti a z nich pramenící pokorné obavy, zda je plní tak, jak má. Z nové životní polohy je ale nadšená a začíná se v ní pohybovat jako ryba ve vodě. Jediné, co ji trochu děsí, je představa, že by se měla stěhovat do zahraničí.

Když jste studovala herectví, napadlo vás, jakou životní roli jednou budete hrát? Tedy první dámu české diplomacie, která reprezentuje svou zemi v zahraničí?
Nevím, jestli reprezentuji svou zemi... Když byl můj muž ministrem obrany, pro mne z toho nevyplývaly žádné povinnosti, jednání většinou probíhala v režimu utajení. Teď, když je ministrem zahraničí, předpokládá se, že se manželka zapojí. Diplomaté jsou tu také s manželkami, všechny pozvánky jsou pro dva, prostě se počítá s tím, že vystupujete jako pár. Už na začátku roku jsem byla spolupořadatelkou setkání všech diplomatů, kteří žijí v České republice. Bylo první tohoto druhu, kam byly pozvané i děti. Musím říct, že to všichni kvitovali a dokonce papežský nuncius řekl, že naděje Evropy je v posílení rodiny. Byl nadšený, že tam viděl děti od půlročního miminka až po osmnáctileté přiotrávené teenagery. Opravdu moc příjemný den. A dojemné mi přišlo, jak mi děkovaly manželky, které si tady v Čechách leckdy připadají osamělé. I muži byli rádi. Oni jdou ráno do práce a ženy jsou zavřené v rezidencích, bytech, domech.

Jakou největší chybu jste udělala ve vztazích s muži?

Chvíli trvalo, než jsem to pochopila, ale snad už mi to definitivně došlo. Nejhorší totiž podle mne je nutit mužské, aby porozuměli ženským. A stejně velkou chybou je zase nutit nás ženy porozumět mužům. To se nikdy úplně nepovede.

Když mluvíme o mužích, naučila jste se s nimi žít a vycházet?
Kdybych uměla s muži vycházet a znala na ně návod k použití, tak bych nebyla vdaná potřetí, ale naopak bych slavila 34 let od první svatby. S jedním a jediným mužem.

Co hraje podle vás nejdůležitější roli ve vztazích rodičů a dětí?
Láska, láska, láska. Láska se totiž umí obětovat, umí taky občas říct z výchovných důvodů ne. Milovat děti, i když zlobí, a dát jim jistotu, že pro ně budete vždycky připravená s otevřenou náručí i srdcem.

Celý rozhovor s Veronikou Žilkovou najdete v novém čísle Blesku pro ženy

Autor: archiv

 

Autor: Hana Vítková
Video se připravuje ...