Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Do koho byl Vojta Dyk zamilovaný ve dvanácti letech a jaký chystá nový projekt?

Video se připravuje ...
VIDEO: Igor Březina / BPŽ
1. května 2018 | 06:00

Vojta Dyk (32) je nejen skvělý hudebník a herec, ale také se pustil do produkce. Zpět se po dvou letech vrací nastudování Bernsteinovy Mše. V ní hraje hlavní roli a také ji produkuje. Obnovená premiéra bude otevírat hudební festival Colours of Ostrava, a to hned dvěma představeními.

Pro Vojtěcha Dyka to není první nastudování Bernsteinovy Mše. Již ve dvanácti letech v polovině devadesátých let v jedné verzi hrál. Jak velký to pro něj je rozdíl? „Velký rozdíl je v tom, že v tomto nastudování není Radka Fišarová, ač jsem ji v roce 2016 oslovoval. Jelikož jsem ve dvanácti letech do ní byl hrozně zamilovaný, tak to je opravdu ten největší rozdíl. Říkali jsme jí Lentilka. Já jsem v těch dvanácti letech hlavně myslel na holky a teď už spíš myslím na dílo,“ přiznal s úsměvem zpěvák.

V tomto projektu figuruje také jako producent, ale stále se prý lépe cítí jako zpěvák nebo herec. Přesto si dal nemalý cíl, a to dostat Mši do newyorské Carnegie Hall, kde mělo toto dílo v roce 1971 premiéru. „Vše záleží na tom, jestli seženeme peníze,“ vysvětluje Dyk. Budeme samozřejmě držet palce. Vojta má v rukávu ještě jedno eso, které zatím jen tak trochu poodhalil. „Snažím se udělat nový projekt s Ondrou Pivcem: novou kapelu poskládanou ze zahraničních muzikantů z New Yorku. Doufám, že brzy už budu moct říct víc," říká.

Video se připravuje ...