Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Herečka Vlastina Svátková: Nechci už točit jenom pro peníze!

5. dubna 2018 | 06:00

Vlastinu Kounickou Svátkovou (36) můžete znát především ze seriálu První republika nebo z filmu Gangster Ka. Nedávno se podruhé vdala, narodil se jí syn a přestěhovala se do domu na okraji města. Co na sebe prozradila v rozhovoru?

Krásnou a sympatickou herečku původem ze Slovenska jsme potkaly na představení nové vůně Carven s názvem Dan Ma Bulle. V češtině znamená název "ve své bublině". To, co je pro Vlastinu onou bublinou, můžeme dost dobře sledovat na jejím instagramovém účtu. Sdílí momentky z práce i z domova. A má první otázka směřovala právě na Instagram.

Poslední dobou přidáváte na Instagram spoustu věcí. Čím pro vás vlastně je?

Začala jsem Instagram používat jako nástroj změny, kterým lze poukázat na to, že to není tak, že jsme všechny dokonalé, a že je naprosto v pořádku, že nejsme dokonalé. Je v pořádku být nenamalovaná, unavená. Snažím se tam dávat realitu ženy na mateřské, která má tři děti, pak samozřejmě střípky z práce a taky to, co si oblékám, co mám ráda. Snažím se být autentická a jít proti tlaku médií a sociálních sítí. Nevím, jestli se mi to daří, ale baví mě do toho šťourat a říkat pravdu nahlas.

Takže na Instagramu jste to vážně vy?

Ano, jsem to já!

Vlastina Svátková
Autor: Instagram.com

Z vašeho účtu na Instagramu jste udělala jednu dobu "sekáč" a prodávala jste spoustu vintage kousků. To je přesně váš styl?

Mám ráda takové věci, které nemá každá druhá na sobě, takové, které jsem si někde našla na internetu, objevila při cestování po světě v nějakých vintage obchůdcích nebo někde v sekáči nebo které jsem si nechala ušít. Taky mám ráda české designéry.

Užívám si pak chvilku pro sebe, kterou teď aktuálně moc nemívám, ale když se to povede, tak můj manžel pak chodí po baráku a hledá mě. A já jsem zavřená v šatně a zkouším si kombinovat ty nekombinovatelné kousky dohromady. Vypnu hlavu a odpočinu si u toho…

Takže obyčejným obchodům v centrech se vyhýbáte?

Skoro všechno nakupuji přes internet, často i jídlo. Když tam výjimečně jsem, tak něco koupím, ale utíkám rychle pryč, je tam taková zvláštní energie, která mě vysává.

Nakupování tedy pro vás není relaxem jako u 90 procent žen.

Ano, přes internet ano! Já se uklidňuji i třeba jen tím, že si prohlížím třeba Pinterest, koukám se na ty hezké věci. To je pro mě relax.

Vedle herectví se věnujete i navrhování šperků – jak jste se k tomu dostala?

Šperky navrhuju dohromady s mou kamarádkou Zuzanou Šulajovou. Vzniklo to celé tak, že jsem si přála originální prstýnek k zásnubám. Měla jsem docela jasnou představu, že to budou syrové přírodní polodrahokamy a diamanty. Manžel chodil a hledal, kdo by to vyrobil, a neuspěl, až nakonec u jednoho velkého zlatnictví se domluvili. A v tom momentě mě napadlo, že je to přesně to, co tu chybí. Je to něco jiného. Všechny diamanty se klasicky vybrušují, aby co nejvíc zářily, ale my je necháváme tak, jak vznikly v přírodě. A je to úspěch. Ženy ty originály přitahují, chtějí se lišit. Teď máme v podstatě všechny šperky vyprodané.

A plánujete další?

Ano, dvakrát ročně máme novou kolekci a pořád se snažíme nějak to udělat, aby ženy nemusely na ty šperky tak dlouho čekat, protože výroba trvá dlouho, všechno se to modeluje ručně. A zároveň aby každý prstýnek byl jiný.

Takže když se mi nějaký prstýnek zalíbí, tak už mám smůlu, protože stejný nebude.

Přesně. Ale ani by to nešlo, protože každý kámen je originál. Každý má jiný tvar, zabarvení, snažíme se prostě nedělat dva stejné kousky šperků.

Vlastina Kounická Svátková
Autor: Instagram.com

Vedle herectví jste se také věnovala kosmetice jako kosmetická redaktorka. Co je tím nejdůležitějším v péči o pleť?

Tak určitě to nepřeháním. Pochopila jsem, že méně je více. Nejdůležitější je opravdu se odlíčit, ale myslím si, že to už ženám nemusíme v dnešní době říkat. Teď inklinuji spíš k přírodním produktům. Snažím se vyhýbat chemickým produktům, dělá se mi po nich dermatitida. A opravdu to nepřeháním, nedávám si na sebe čtyři krémy na noc, jeden na oči, další na bradu a na krk, protože vím, že je to k ničemu.

I v dekorativce jdete přírodní cestou?

Ano, i v té to jde poslední dobou už dobře a myslím si, že i v líčení platí: čím méně, tím lépe ta žena pak vypadá.

Líčíte se tedy jen tehdy, když jdete na nějakou akci?

Ano. Když jsem celý den zavřená doma, tak se rozhodně nelíčím. Ani když jdu nakupovat nebo pro děti do školy.

Čeká vás teď něco nového před kamerou?

Ono se mi to prolíná teď se všemi ostatními aktivitami. Spolupracuji se dvěma nadacemi, pokud to je v mých silách, snažím se pomáhat, inspirovat. V souvislosti s tím se mi začala zhmotňovat témata ženství, žena a autenticita a přirozenost. Teď mě čeká přednáška, na níž si budeme s dalšími ženami vyprávět o svých "fuckupech", prohrách, selháních, abychom povzbudily jiné ženy.

Co se týče herectví, tak točím, ale snažím se vybírat jen to, co mě opravdu baví. Chci se u toho projektu cítit dobře, cítit, že děláme něco hezkého, respektujeme se navzájem, scénář je fajn… Nechci už točit jenom pro peníze. Takže hodně věcí jsem teď odmítla. Ale čeká mě nový seriál na Slovensku, bude to seriál Hotel, který začíná 4. dubna, pak seriál na Nově a celovečerní film.

A ten nám neprozradíte?

Mohla bych, ale počkejte si, až dám nějakou fotku z placu na Instagram. Ať je to překvapení, a ne plácání slov do prázdna… 

Jak to funguje u Vlastiny doma? Podívejte se na rozhovor:

Video se připravuje ...
Vlastina Kounická Svátková má po porodu úžasnou postavu a manžel si vzal mateřskou • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

 

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...