Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jan Pirk: Důchod není chudoba. Mladou generaci nevychováváme správně

Video se připravuje ...
Rozhovor s kardiochirurgem Janem Pirkem
VIDEO: komerční prezentace
24. března 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Ve školách by se mělo říkat, že lidé mají šanci prožít zdravý a plnohodnotný důchod, ale musí se na to celý život připravovat. „Šetřete si a budete mít klid, volný čas a peníze na to, abyste mohli cestovat,“ uvedl světoznámý kardiolog Jan Pirk při veřejné diskuzi projektu Cena života, která se uskutečnila pod záštitou NN Penzijní společnosti. Podle profesora Pirka se díky medicíně máme šanci dožít stále vyššího věku. Bez vlastního přičinění to ale nepůjde.

Češi se sice při prvním pomyšlení na stáří obávají nemoci, finanční nejistoty a nezřídka mluví i o beznaději, ale při delším zamyšlení mají také celou řadu snů, které si chtějí v penzi splnit. Ukázal to průzkum NN Penzijní společnosti o představách mladé a starší generace Čechů o stáří, jehož výsledky diskutovala u kulatého stolu pětice hostů patřících mezi špičky v oboru medicíny, sociologie, demografie, ekonomie nebo péče o seniory.

Jeden z největších odborníků na lidská srdce zároveň věří, že lidé budou moct díky pokrokům ve vědě a lékařství žít svůj život naplno déle, než si dnes dokáží představit. „Medicína zásadně prodloužila průměrnou dobu dožívání. Dnes dokážeme zvládat onemocnění, která před dvaceti lety ještě léčit vůbec nešla. Základ je ale to, aby se lidé o sebe starali. Člověk je pohybující se část živé přírody. Už děti by měly vědět, že je potřeba běhat,“ doporučuje Jan Pirk, který jako přednosta kardiocentra IKEM ročně se svým týmem provede až 250 operací srdce.

Jak si užít stáří naplno

„Když se projdete po Karlově mostě, potkáváte tam spoustu českých důchodců, kteří si na to celý život spořili. Ve školách by se mělo říkat, že lidé mají šanci žít zdravý plnohodnotný důchod, ale musí se na to celý život připravovat,“ říká profesor Jan Pirk.

Češi si podle průzkumu NN Penzijní společnosti uvědomují, že pro kvalitní prožití důchodového věku potřebují pevné zdraví, ale také finanční zabezpečení. Mladí i starší považují za příjem schopný jim zajistit spokojenou penzi asi 20 tisíc korun měsíčně, od státu z toho očekávají okolo 12 tisíc korun. Přitom průměrný věk Čechů spořících si na penzi s podporou státu je 48 let a ve věkové kategorii 18 až 29 let si nespoří ani třetina Čechů.

„Šetřete si a budete mít klid, volný čas a peníze na to, abyste mohli cestovat,“ radí Jan Pirk. Označuje přitom nedostatečnou přípravu mladé i starší generace na stáří za důsledek špatné výchovy. „Měly by to řešit rodiny i školy,“ dodává známý lékař, který letos oslaví 70. narozeniny. Sám si důchod užívá díky práci, která ho nepřestává bavit a ve volném čase se věnuje sportu nebo automobilovým veteránům.

Nebojte se si to spočítat! Každý by si měl sám udělat představu o tom, kolik potřebuje na spokojené stáří. Pomoci vám může tato penzijní kalkulačka.

Video se připravuje ...