Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kamila Kamu Rundusová: Tělu je potřeba občas dopřát smaženou "prasárnu"

Video se připravuje ...
Kamu Rundusová: Kuchařka je na světě a ještě jsem při tom zhubla
VIDEO: Igor Březina / BPŽ
16. ledna 2018 | 06:00

Pro Kamilu Kamu Rundusovou, která vydala vlastní kuchařku, znamená jídlo v podstatě všechno. Skvěle vaří a jídlu rozumí. Ví, co se k čemu hodí a co má jak chutnat. Ráda má asijskou kuchyni, zejména její barvitost a čerstvost. Pochvaluje si i tu naši, českou, která – jak Kamila sama řekla – se moc nehodí k tomu, aby člověk něco shodil. 

Kamila začala vařit už ve svých třinácti letech. V jídle se opravdu našla a má názor na pokrm snad z každého koutu světa. V každé kuchyni je něco specifického. Není žádná, která by nebyla vůbec dobrá. Každá kultura pracuje se surovinami úplně jinak a v každé zemi bude jídlo ze stejných surovin odlišně chutnat.

Velmi důležitá je barva jídla. Bylinky a čerstvé suroviny vytvářejí barevné jídlo, na které má pochopitelně chuť každý. "Když takové jídlo sním, tak po tom vykvetu, ale když sním svíčkovou, tak se pak čtyři hodiny nemůžu hýbat," uvedla Kamila. Tím nechtěla českou kuchyni zatratit. Naše jídla jsou náročná na práci a chuťově dobrá. Bohužel patří mezi ta těžší pro náš žaludek.

Podívejte se na rozhovor s Kamu o tvorbě kuchařky a životním stylu:

Video se připravuje ...
Kamu Rundusová: Kuchařka je na světě a ještě jsem při tom zhubla • VIDEO: Igor Březina / BPŽ

Spousta dobrých českých kuchařů odchází za prací do zahraničí, protože nejsou dostatečně ohodnocováni. Ti ostatní mají moc vysoké ambice, kterých nejsou schopni dosáhnout. Proto je gastronomie v Čechách na nižší úrovni než u ostatních kultur, což je opravdu špatná vizitka, míní tahle mladá kuchařka. 

Důležité je podle ní jíst pravidelně. "Metabolismus lépe funguje, když do něj posíláme stravu v nějakém rytmu. Obecně se pro redukci váhy doporučuje omezit cukr, tuk, mouku a nahradit tyto suroviny těmi zdravými a lehkými. Celkově ale všeho příliš škodí. Lidé by se měli stravovat zdravě, zároveň je potřeba tělu sem tam dopřát nějakou tu smaženou prasárnu," uzavírá Kamila Kamu Rundusová. 

ť

Autor: Adéla Ondroušková
Video se připravuje ...