Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kateřina Cajthamlová: Hubnout je lepší na jaře

3. ledna 2018 | 06:00

Všichni Kateřinu Cajthamlovou (55) znají jako doktorku z pořadu Jste to, co jíte. Naše nejslavnější odbornice na výživu a životní styl je ale hlavně máma, která se nebojí přiznat si chyby.

Začíná nový rok, chystáte se letos něco změnit?
Nedělám změny „v lednu“, ale vždycky, když zjistím, že je čas změnu udělat. Přestala jsem letos v srpnu kouřit, už prostě nazrál čas. A protože to byl zřejmě ten „správný“ čas, na cigaretu si už ani nevzpomenu.

Je dobré dávat si jako novoroční předsevzetí cíl, že začnu hubnout?
Je to legrační. V lednu se totiž hubne poměrně špatně. Je ještě dlouho tma a venku zima, takže tělo má tendenci tuk spíš zachovávat než odbourávat. Lepší je začít hubnout na jaře, když se probouzí celá příroda, je světlo a tepleji.

Jakou první věc musím udělat, abych začala hubnout?
Nejprve udělejte diagnózu příčin, proč přibíráte. Je problém v pohybu? Máte starosti? Jste přetížená nebo nešťastná? Máte nepravidelný režim nebo se třeba projevila rodinná zátěž v podobě nějakého onemocnění? Také může jít o změnu vlivem prodělaného těhotenství, klimakteria nebo je „na vině“ věk a jde o normální tvar postavy. Pokud najdete příčinu tloustnutí, dobře nastavíte cíl a bude na to správný čas, půjde vám hubnutí lépe než hned teď na začátku roku, tvrdou dietou a honem, honem.

Podívejte se na video, kde Kateřina mluví o mužské anorexii:

Video se připravuje ...
Anorexií teď trpí hodně i chlapci, tvrdí MUDr. Kateřina Cajthamlová • VIDEO: Adam Balažovič

Proč je tolik Čechů obézních?
Málo se hýbeme, hodně spěcháme, nevaříme si ze surovin a mlsáme. Také je víc rozvodů a starostí. Navíc dodnes nebyla nalezena opravdu účinná léčba souboru onemocnění, jejichž příznakem je přibírání v pase. Tloustnutí totiž není ani tak o váze jako spíš o centimetrech v pase.

Říkáte, jak nebezpečné jsou při udržování váhy starosti, ale "změnit hlavu" je mnohem těžší než změnit jídelníček, ne?
Samozřejmě, proto je všude tolik neúčinných diet. Věta "změňte přístup v hlavě" neznamená, že byste měla zapnout pevnou vůli a začít se nesmyslně týrat něčím, co jste si poskládala od přátel nebo z internetu. Změna v hlavě znamená najít ztracenou sebeúctu, nenechat se týrat a ponižovat, přestat si stavět vzdušné zámky a honit se za jakýmkoli nerealistickým cílem. Zkrátka přestat sama sobě vytvářet nesmyslný stres, ať už tím myslíme vztek na sebe nebo strach, že nejsme dost dokonalé.

To je tedy mnohem těžší úkol než přestat jíst sladké a začít běhat. Mimochodem – proč mají i hubené ženy pocit, že jsou tlusté?
Divila byste se, jak často na hubnutí chodí lidé, kteří v pubertě nevyrostli, a jejichž problém tedy není hmotnost, ale malá výška. Lidé robustní chtějí vypadat jako jejich vzory vytáhlých vyhublých a křehkých postav, ženy geneticky obdařené velkým poprsím se považují za „těžké“, ačkoli se za nimi muži otáčejí z úplně jiných důvodů. Je to možná legrační, ale ortopeda při bolestech zad velikost prsou ženy zajímá, obezitolog se ale na velikost košíčků nezeptá nikdy.

 

CELÝ ROZHOVOR S KATEŘINOU CAJTHAMLOVOU SI MŮŽETE PŘEČÍST V NOVÉM ČÍSLE BLESKU PRO ŽENY:

Titulka BPŽ_ leden 2018
Autor: archiv bpž

Video se připravuje ...