Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tereza Kostková: Syn mi občas pěkně zkritizuje styl

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/Bpž
20. října 2017 | 06:00

Tereza Kostková (41) je už nějakou dobu sama. O tom, jestli už našla novou lásku, zatím mlží. Vypadá to, že hlavním mužem jejího života je právě teď syn Tonda (11), který nastoupil do páté třídy. Na stylu si tento kluk hodně zakládá a nebojí se kritizovat ani módní výstřelky své maminky.

Vidím, Terezko, že tu tvoříte nějakou panenku, co to je?
Já už ji pouze dekoruji, protože základ udělal někdo jiný. Dekorujeme je pro dobrou věc, vydraží se a peníze poputují na konto Nadace Terezy Maxové.

Jste taková ta šikulka, která umí, na co sáhne?
To bohužel nejsem, ale to nevadí, hlavní je, že mě to baví, a hlavně v tomto případě je záměr nadřazen mým schopnostem.

Když jste chodila do školy, měla jste ráda výtvarnou výchovu?
Na základní škole jsme měli různé předměty, kde se dala ukázat zručnost, od výtvarky přes ruční práce po dílny. Výtvarná výchova mě hodně bavila, a dokonce jsem chodila do lidušky a moje obrázky se dostaly až na dětské výstavy. Tam ovšem moje výtvarné umění zůstalo a dodnes maluji jako velice šikovná desetiletá holčička. Co se ručních prací týče, tak tam jsem možná občas něco vyšila, ale spíš bych řekla, že vyšívám ústy. Dílna byla moje smrt, to mi nešlo vůbec, přitlouct dvě prkýnka k sobě, to byl životní problém a naštěstí to po mně nikdo nechce.

Který předmět vás ve škole nejvíc bavil?
Francouzština, od třetí třídy a jde to se mnou celým životem. Od osmi let ten jazyk miluji, a dokonce jsem si domů přivedla sama paní na doučování, což pro holčičky v tomto věku není asi úplně běžné. Jinak ve všech ostatních předmětech jsem byla myslím úplný průměr. Jen matika mi moc nešla.

Nedávno byl začátek školního roku. Těšívala jste se do školy? A jak to má Tonda?
Obecně by asi všechny děti vyměnily školu za cokoli jiného, ale zvykla jsem si a září jsem měla paradoxně nejraději. Mám září ráda jako takové a v září je to ještě o pomalém rozjezdu, kamarádech a dojmech po prázdninách. Tonda je na tom podobně jako já, vyměnil by to za cokoli a prázdniny si prodloužil, ale do školy se prostě musí.

Podívejte se na video s Terezou Kostkovou v roli veterinářky:

Video se připravuje ...
Syn Terezy Kostkové má jasno, čím se bude v budoucnosti živit • VIDEO: Igor Hellebrandt/BPŽ

Má to také tak, že když se vstává do školy, tak ho musíte tahat za nohu, ale o prázdninách je klidně vzhůru už v pět ráno?
Nejen o prázdninách, ale i o víkendech. Jakmile nic nemusí, tak má od rána tolik nápadů, a jak musí do školy, tak by raději spal, klasika.

Co mu jde ve škole nejlépe?
Asi nauka o světě, což je společnost a příroda, to mu jde dobře. Má rozhled a věci ho zajímají. V matematice mají dneska děti už různé techniky a já se mnohdy musím pídit, co to vlastně znamená a jak na to. Zatím je v páté třídě, takže fyzika a chemie ho ještě čeká. Myslím, že mu nejvíc činí problémy pochopit, že je školní docházka povinná, v momentě, kdy to pochopí, bude všechno snazší.

Dneska jsme tady na takovém stylovém večírku. Je pro něj styl důležitý?
Styl je pro něho velmi důležitý, občas mi řekne: „No mami, tak tohle tedy, to promiň, to si neoblíknu. Vlasy mi střihni jenom takhle a tohle, to už ne.“ Já ho stříhám sama, protože si na hlavu nenechá od nikoho jiného sáhnout. Neumím stříhat, ale jinak to nejde. Tonda má doma i klobouky, čepice a řekne si, co se mu líbí. Teď už to mám i já docela v oku, takže když jdu nakoupit a on se na to podívá a řekne „mami, všechno dobrý, žádnej trapas“, tak mám radost. Zatím se mi tedy daří držet krok s pátou třídou.

Kritizuje někdy i to, co nosíte vy?
Nekritizuje, ale vyjádří se a občas se vyjádří kriticky, to je fakt.

Dnes tu slaví Misha Hair desáté narozeniny. Jak často si necháváte upravovat vlasy?
Častěji, než bych chtěla, protože moje profese k tomu svádí. Velmi často je mi tak do vlasů různě zasahováno. Mám štěstí na skvělé kadeřníky a ti mě naučili se o vlasy starat. Pokládám totiž vlasy za velkou ozdobu ženy, důležitější než make-up nebo šperky.

Když jdete ven, tak se chcete líbit. Jaký účes zvolíte?
Šaty dělají hodně a jsem stará škola, proto si k vysokým límcům nenechám rozpuštěné vlasy. Jsem nějak vychovaná a mám svůj styl, ale vcelku dám na přirozenost a nechávám vlasy pokud možno co nejvíc živě, žádné moc tupírování nebo lakování. Takže nejlépe umýt, natočit a jít.

A co nějaká nová láska na obzoru, které byste se chtěla líbit?
To je moc osobní a na to vám nebudu odpovídat.

Video se připravuje ...