Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Eva Hrušková a Jan Přeučil: Jak jsme přišli o miliony

Manželé Jan Přeučil a Eva Hrušková
25. září 2017 | 06:00

Přišli o miliony a není jasné, jestli je někdy ještě uvidí. I kvůli ztrátě celoživotních úspor pořád pracují. Naštěstí s láskou. Tu předávají i jeden druhému. Vzali se ve zralém věku. Janu Přeučilovi (79) tak přibyli do rodiny tři dospělí muži, synové Evy Hruškové (64), a brzy tu bude i jedna malá slečna – první vnučka.

Před časem jste svěřili jistému člověku své úspory, aby vám je zúročil – a přišli o ně. Už je ta záležitost uzavřená?

Hrušková: Ještě se to nevyřešilo. Ten pán je vyšetřován. Situace se kloní k lepšímu, ale je to běh na dlouhou trať.

V jednom rozhovoru jste se ho zastávala, že nemáte pocit, že by byl podvodník.

Hrušková: Já si myslím, že to byla habaďúra i na něj.

Přeučil: Asi dvakrát jsme se s ním setkali a na mě, upřímně řečeno, působil velmi důvěryhodně, dokonce mi říkal, že má jakési švýcarské školení. Myslel jsem si, že když je to opřeno o takové základy, tak by jednání mělo probíhat seriózně. Překvapilo nás, jak vše skončilo.

Hrušková: Poslal nám dopis, že do třicátého března roku dva tisíce třináct bude muset náš účet uzavřít a vrátit nám peníze, a pětadvacátého února ho zatkli.

To znamená, že se vám chystal vyplatit peníze i s výnosy?

Přeučil: Ano.

Jiřina Bohdalová naletěla podobným způsobem jistému spekulantovi z bankovního domu. Ten váš se taky zaštiťoval nějakým ústavem?

Hrušková: Ne, ne, byl to kamarád kamarádky mé mamky. A fakt je, že léta všechno fungovalo. Když jsme potřebovali určitou sumu, třeba na doplacení daní, druhý třetí den jsme peníze měli na kontě, nebyl žádný problém. Všechny činnosti, které jsme od něj chtěli, byly vykonávány seriózně a dlouhodobě.

Zdrblo vás to?

Hrušková: Zdrblo, asi měsíc jsme byli celá rodina, protože se to týkalo i mých synů, hodně zničeni. Pak jsme si řekli, že naštěstí nejde o zdraví či něco vážnějšího.

Více se dočtete v Blesku pro ženy, který vychází 25. září 2017.

Autor: Ivana Bachoríková
Video se připravuje ...