Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miro Žbirka: Krizi jsme se ženou nikdy neměli

19. prosince 2016 | 06:00

Pro mě je Miro Žbirka (64) fenomén. Třicet let ženatý, přičemž s Kateřinou nikdy neměli krizi. Jarda Jágr si jeho písničky pouští před zápasem, aby se správně nabudil. A u jeho Atlantidy prostě musíte brečet, kdykoli si ji pustíte.

Před čtyřmi lety jste mi v rozhovoru řekl, že je čas zpomalit. To vám bylo šedesát. Povedlo se?
Tak to se musím smát. Máte pravdu, stále po tom toužím, ale nějak se mi to nedaří. Vždy mě přemůže nějaký nápad - skladba, kterou je potřeba nahrát, pak natočit a klip prezentovat…

Je něco, co jste ze svého života vypustil, a co jste do něj naopak přibral?
Musel jsem vypustit některé zbytečnosti, které jsem řešil – například organizaci koncertů jsem přenechal jiným a uvolnily se mi ruce na tvorbu. Někteří moji kolegové mi radí, jak je super hlídat si všechno sám, ale dospěl jsem k tomu, že život je moc krátký na to, abych se kvůli nějakému vyššímu zisku zaobíral věcmi, které mě nebaví a odvádějí mou mysl od hudby.

Co se u vás za poslední dobu nejvíc změnilo?
Mění se mi pohled na současné dění ve světě i u nás a mrzí mě, že Lennonova myšlenka Imagine tak trochu prohrává. Snažil jsem se například skladbou Empatia probudit to lepší v nás a myslím si, že bychom na to neměli rezignovat.

Video se připravuje ...
Proč chtěl Miro Žbirka v restauraci na Eiffelovce nejhorší místo u stolu? • VIDEO: Adriana Krátká

Hokejista Jaromír Jágr si prý před zápasem pouští vaši písničku. Víte kterou?
Musím se ho zeptat, až se příště uvidíme. Ale naše první setkání před lety proběhlo tak, že mě uviděl a okamžitě na mě zavolal: „22 dní“ . Docela mě překvapilo, jak se orientuje v mém repertoáru.

Jaký vztah máte k naší hokejové legendě vy?
Obdivuji ho. Jak všechno obětuje a podřizuje tomu, aby podal co nejlepší výkon. Já sám nemám tak pevnou vůli. Kolikrát si vzpomenu, jak jsme na nějaké párty popíjeli a on s džusem v ruce po chvíli říkal, že jde ještě trénovat… To bych nedokázal.

Mimochodem on říká, že největší hnací motor je láska. Jaký je ten váš?
Love Is the Answer (Láska je odpověď) nebo také All You Need Is Love (Všechno, co potřebuješ, je láska ).Takže máte asi pravdu.

Se svou ženou jste třicet let, jestli se nepletu. Dala vám k narozeninám fotku s podpisem všech členů Beatles, navíc vám domluvila nahrávání ve studiu na Abbey Road… nosíte ji za to na rukou?
No, to se musíte zeptat Katky. Každopádně mě obojím hodně překvapila a nevím, jestli jí to někdy budu moct adekvátně oplatit.

Čím překvapujete svou ženu vy?
Většinou ji překvapím nějakým nečekaným fórkem. Její smích mě pak vždycky potěší.

Co je důležité ve vztahu, aby vydržel tak dlouho pěkný?
Nechtěl bych dávat nějaké recepty, každý to má jinak a každý vztah má jiné tmely. Univerzální návod podle mě neexistuje.

Kdysi jste mi řekl, že jste nezažili žádnou krizi. Je to pořád ještě pravda? Jak je to vůbec možné?
To je pravda, žádná velká krize se, myslím, nekonala. Ale takzvané „up and downs“ (nahoru a dolů) má každý vztah. Jde o to, přečkat ta „downs“.

Ani hádky?
No, hádka je pravidelně v autě, když se rozhoduje, kudy se pojede a který pruh je rychlejší.

Umíte své ženě vyznat lásku?
Mám štěstí, že mě občas napadne nějaká skladba, která je zároveň takovým vyznáním.

Celý rozhovor s Miro Žbirkou si můžete přečíst v novém čísle tištěného Blesku pro ženy

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...