Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hanka Křížková: Věřím na strážné anděly. Ano, jsem pověrčivá

5. prosince 2016 | 06:00

Momentálně můžete Hanku Křížkovou (59) vidět například v představeních Mefisto, Dracula nebo Mamma Mia. Diář má nabitý odshora dolů: hraje, koncertuje, věnuje se nemocným a... Je pověrčivá. Žije sama, nemá děti. Smutné, řeknete si. Tak na to zapomeňte...

Věříte na šťastná čísla?
Ano. Například trojka je pro mě významné číslo, stejně jako třináctka. Nepovažuji pátek třináctého za nešťastný. A když je někde trojka, tak mám štěstí. Takže ano, jsem pověrčivá.

To asi leckdo z nás…
Přesně! Někteří to jen víc tutlají. My herci si třeba před premiérou přejeme „zlom vaz". Sama věřím i na strážné anděly. Když jsem byla malá a umřel mi tatínek, věděla jsem, že mě coby anděl stráží. Později ho vystřídala maminka. Takže k nim se modlím, když potřebuju.

Sportovci mají před závody své rituály. Co herci? Jak to máte před premiérou?
Abych pravdu řekla, toho se chci vyvarovat, protože pak je toho člověk otrok. A když náhodou zapomenete, máte výčitky, něco zkazíte a myslíte si, že to bylo kvůli tomu. Takže se snažím to omezit. Ale malý talisman mám, nosím ho pořád u sebe. (Vytahuje z kabelky malý váček a ukazuje ho.) Nechal ho pro mě vyrobit kamarád u nějaké věštkyně.

Video se připravuje ...
Hanka Křížková loni zhubla 16 kg, jak to s ní vypadá dnes? • VIDEO: Adam Balažovič

Kdysi vám Helena Růžičková z karet předpověděla velkou lásku právě na tohle období. Už je v dohledu?
To už proběhlo! Ale musíte těm věcem jít naproti. Nebráním se – když to přijde, tak to přijde, ale jestli vás toto téma zajímá víc, tak bohužel... Chci si to nechat pro sebe. Řeknu vám jen jedno: v oblasti lásky se nenudím a momentálně jsem šťastná.

Co vás dělá šťastnou?
Přátelé a práce. A taky fakt, že se mi podařilo shodit patnáct kilo. Sice se to teď dlouho nehnulo, ale nevadí. Nejsem už také v přísném režimu, protože poslední tři měsíce jsem měla tolik zkoušení, že jsem nestíhala nakupovat, abych si správné jídlo zvládala připravovat.

Jak to, že zrovna teď vám dieta zafungovala?
Byla to náhoda. V dietách se pohybuju pětadvacet let, od své první operace kolene, kdy jsem z nemocnice odcházela s kily navrch. Začala jsem držet ty nesmyslné diety, rozhodila si metabolismus a závěrem měla třicet kilo navíc během jednoho roku. Což bylo pro tělo dost záhul. Tuhle novou dietu objevila Ivanka Chýlková, která se cítila unavená a hledala něco, co by jí s tím pomohlo. Byla nadšená, když jí metabolic balance zabral, najednou měla únavu pryč. Podstatou diety totiž není hubnutí, ale právě celková obnova fungování těla.

Měla jste hlad?
Prvních čtrnáct dní je velmi striktních, to absolvujete očistné dny, změnu stravy, jinou úpravu jídla, než jste zvyklá, jen tři porce za den, hodně zeleniny... Takže když tohle projdete, najednou vám všechno chutná líp. A hlavně jdou kila rychle dolů. Cítíte se velmi dobře, plná elánu, a ne unavená. Což u ostatních diet je naopak. Musím říct, že se těším, až do toho režimu znovu najedu. Patnáct kilo jsem měla pryč za půl roku. Od května to držím tak napůl a pořád je mám dole. U jiných diet bych už měla kila zpátky, a ještě s bonusem navíc.

To, že vám je v těle líp, je jasné. Ale má takové zhubnutí i nějaké minus?
Nechtěla jsem hubnout rychle a hodně, protože je mi tolik, kolik mi je, a bojím se, aby mi pak někde nevisela kůže. Proto si nechávám i takzvaně žehlit obličej, aby pokožka byla pořád napnutá.

Jak se chystáte strávit Vánoce?
Hezky. Moc se na ně těším. I proto, že dělám vánoční matiné, což je dopolední koncert. Bude na poslední advent, 18. prosince v 11 hodin v Divadle Hybernia, a proběhne i ukázka se znakovou řečí. Na tu jsem narazila, když jsem vystupovala na podporu sjednocení znakové řeči. Věděla jste, že jich je několik směrů? Já myslela, že je to na celém světě stejné. A ono ne! Jednou mi koncert znakovaly tři sedmileté děti.


Celý rozhovor s Hankou Křížkovou si přečtěte v časopise Blesk pro ženy:

Autor: archiv Bpž

Video se připravuje ...